Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Tu je lepo kakti v raju!

Objavljeno:
Fotografija članka: Tu je lepo kakti v raju!

Iako je Pavica Hrazdira (1895. – 1975.) vječnu slavu stekla svojom pjesmom – Ivanečke sele (Poleg jedne velke gore) koju je posvetila – Ivančici, ova ivanečka književnica i planinarka pisala je i o Ravnoj gori, najsjevernijoj planini Hrvatskog zagorja.

-Gledajući iz daljine Ravnu Goru ostavlja ona u nama naročiti utisak. Kao kakvo samačko proročko brdo ustremila se prema zapadu, okrenuvši se k Boču i dalekim i nebotičnim Savinjskim Alpama. Pođemo li na nevisoku Ravnu goru (680 metara] ostavlja ona u nama dojmove kao što ih budi i iz daljine. Nećemo ovdje govoriti o tim osebujnostima, no, Ravna gora nije tek šumovito brdo, već ona skriva čari koje bi uzalud drugdje tražili. Nedaleko njenog vrha sagrađen je lijep planinarski dom, drvena jednospratnica s mansardom s koje puca pogled na zapad, preko prekrasnog mozaika brežuljaka i bregova sa Savinjskim Alpama u pozadini. U neposrednoj blizini planinarske kuće vode nas staze kroz šumu do pećina okomitih i visokih nekoliko stotina metara. Sjedimo li pred večer u potpunoj tišini na tim kulama i tornjićima, koje je ovdje kroz vjekove isklesala priroda, dopire do nas iz dubine žamor večernjeg života siromašnih seoca koja su se navezala do pred same stijene. Prekrasan je pogled s Ravne gore na Štajersku s rijekom Dravom i Pohorjem – pisala je Pavica Hrazdira o Ravnoj gori u prijeratnim varaždinskim novinama u putopisnom feljtonu – Uzduž po Hrvatskom zagorju.

Ova pjesnikinja i pasionirana planinarka Ravnoj gori je posvetila i neke od svojih najljepših stihova, pa je čak opjevala i planinarskim dom na Ravnoj gori, u pjesmi – Gratulacija planinarskoj hiži na Ravnoj gori, u kojoj o ovoj planini piše: Vu horvackem našem kraju …. Tu je lepo kakti v raju!
U toj šaljivoj pjesmi piše i kako „vandravec saki dobrog teka“ u planinarskom domu na Ravnoj gori „najde i oblizeka“, pa „ne treba sobom niti kosturu“, jer „većkrat tam najde i pečenu puru“, ali i „pišče“, „falaček mesa“ , „sake fele vina“, pa svoju pjesmu Gratulacija planinarskoj hiži na Ravnoj gori završava – Vu Filičevi hiži sega vre ima“.

 

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU