Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Slikovita Bednja – vrata u Trakošćan

Objavljeno:
Fotografija članka: Slikovita Bednja – vrata u Trakošćan

Staro, povijesno mjesto Bednju, jedno od najslikovitijih naselja u Hrvatskom zagorju, za svoje su posljednje počivalište odabrali mnogi iz slavne plemićke loze Draškovića, vlasnika obližnjeg Trakošćana.

Župa Bednja spominje se već 1334. godine, no manje je poznato da je stara bednjanska crkva stradala u odronu brijega na kojem je izgrađena, pa je u 19. stoljeću pregradnjom i dogradnjom nastala sadašnja crkva svete Marije, u kojoj je ipak sačuvan dio ranije crkvene arhitekture te dio vrijednog baroknog inventara.

U bednjanskoj crkvi je tako sačuvana i grobna ploča s likom prvog vlasnika Trakošćana – Gašpara Draškovića, brata Đure Draškovića, kardinala i hrvatskog bana. Smatra se da su ovu nadgrobnu ploču dali izraditi Gašparovi sinovi – Ivan II. i Petar I., dvije godine nakon očeve smrti, 1587. godine.

Slikovitu Bednju su za svoje posljednje počivalište odabrale generacije Draškovićevih.

– Prije par godina je iz Beča u Bednju premještena urna s posmrtnim ostacima Melanie Draskovic, supruge posljednjeg vlasnika Trakošćana, grofa Petra Draškovića, koji je u međuvremenu također umro, a i njegovi su posmrtni ostaci (što mu je bila posljednja želja) preneseni u Bednju, u Hrvatsko zagorje, uz crkvu koju su dali sagraditi njegovi preci. Urne su položene u otvor na zidu bednjanske crkve Blažene Djevice Marije, a postavljena je i nadgrobna ploča te povijesni grb grofova Draskovic – napisao je Mladen Genc u Varaždinskim vijestima 1986. godine.

U crkvi Blažene Djevice Marije Draškovići su se krstili i vjenčali, u Bednju su redovito dolazili na mise i proštenja, ovdje su pronašli svoj vječni mir.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU