Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Regionalno središte pred novim izazovima

Objavljeno:


Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina

Varaždin, grad s osam stoljeća dugom i izuzetno bogatom poviješću, sjedište je i najveći grad u Varaždinskoj županiji, s gotovo 47.000 stanovnika. Kao regionalni centar sjeverozapadne Hrvatske, jedan je od gospodarskih i društveno najjačih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, koji svoje tradicionalne industrijske grane zamjenjuje ICT i kreativnom industrijom, a bogatu kulturnu i turističku ponudu obogaćuje novim sadržajima.
– Tijekom više od osam stoljeća duge i bogate povijesti, grad Varaždin je uvijek bio važno administrativno, gospodarsko, prometno, kulturno, obrazovno i znanstveno središte ovog dijela Hrvatske. Varaždin je danas grad izuzetno bogate i vrijedne spomeničke baštine, grad s najočuvanijom i najbogatijom urbanom baroknom cjelinom u kontinentalnoj Hrvatskoj, gospodarski i društveno jedan od najjačih urbanih centara u Republici Hrvatskoj. Grad Varaždin ima indeks razvijenosti 117,4 posto u odnosu na hrvatski prosjek. U gradu i regiji dominira prehrambena, kao radno intenzivna industrijska grana, dok su tradicionalne branše, kakve su tekstilna, kožarska i metalurška industrija u padu. No, posljednjih godina zato raste udio ICT sektora, što govori da Varaždin mijenja svoju tradicionalnu gospodarsku strukturu. Prema podacima iz 2014. godine Varaždin je na nacionalnoj razini zauzimao 8. mjesto po broju poduzetnika te 5. mjesto po njihovim ukupnim prihodima. Dakle, povoljni geografski položaj, kvalitetna obrazovna struktura stanovništva, poduzetnička tradicija te postojanje kvalitetne prometne infrastrukture, snažan su temelj za uspješni razvoj gospodarskih aktivnosti u Varaždinu. Njih Grad potiče svojim programima potpore poduzetnicima i obrtnicima te raznim projektima i aktivnostima, pri čemu važan doprinos daju i gradske tvrtke i potporne institucije, kakve su primjerice, Razvojna agencija Sjever, Tehnološki park Varaždin, Regionalna energetska agencija Sjever, Gradska tržnica, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije te Slobodna zona Varaždin.

Jesu li nove gospodarske grane posljedica i sustavnog ulaganja u gospodarsku infrastrukturu?

– Varaždin se naprosto morao okrenuti novim tehnologijama, te sve više postaje grad znanja, koji pruža sve pogodnosti za dolazak tvrtki koje će zapošljavati školovanu radnu snagu, koja je naša komparativna prednost pred zemljama u okruženju, ali i šire. U tom smislu važno je i dobro poduzetničko okruženje koje je stvoreno kroz značajna ulaganja u gospodarske zone, kakve su Slobodna zona Varaždin, Zona malog poduzetništva Jalkovec, industrijska i poduzetnička Zona Brezje, te Optujska sjever i Optujska jug, koje su u fazi razrade planova.
Slobodna zona Varaždin je primjerice, najveća proizvodna i izvozna zona koja se može pohvaliti izvozom od 1,3 milijarde kuna. Proizvodi iz jedanaest velikih tvrtki koje posluju u toj zoni isporučuju se kupcima na svim kontinentima, a u tim poduzećima posao je pronašlo 2.000 radnika. Do sada je u Slobodnu zonu Varaždin uloženo gotovo 40 milijuna eura, no, 60 hektara nekadašnjeg kukuruzišta pretvoreno je u najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj.
Posebno želim istaknuti i Razvojnu agenciju Sjever, prvu agenciju u Republici Hrvatskoj koja je počela provoditi projekte sufinancirane novcima europskih pretpristupnih fondova. Agencija uspješno ostvaruje umrežavanje tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora te razmjenu iskustava i znanja. U tom smislu važan je i Tehnološki park u Varaždinu, vodeći u Hrvatskoj, koji je donio važnu promjenu u gospodarskoj strukturi, koju generiraju upravo uspješne start-up tvrtke iz Tehnološkog parka, ali i snažniju promjenu percepcije lokalne javnosti o inovativnosti, kao temelju novog gospodarstva. Valja istaknuti kako je u tijeku priprema projekta Tehnološkog parka II., investicije vrijedne 24 milijuna eura, koja će biti financirana sredstvima Europske unije.

No, Grad na svom području nastoji unaprijediti i poljoprivrednu proizvodnju?

– Program razvoja održive poljoprivrede na području Grada Varaždina – AgriUrbana, provodi se od 2007. godine, kao program kojim se želi razvijati poljoprivredna djelatnost na području Grada, kao održiva i ekološki prihvatljiva proizvodnja hrane koja je primjerena tradiciji i kulturi šireg gradskog područja. Osim urbanog dijela, Varaždin naime, raspolaže i s oko 2 tisuće hektara poljoprivrednih i šumskih površina, koje predstavljaju značajan resurs za proizvodnju hrane. Provedba ovog projekta jača interes za proizvodnju ekološki uzgojene hrane, potiče razvoj ekološkog – seoskog turizma te zapošljava i zadržava stanovništvo da ne napusti poljoprivrednu djelatnost. Grad dakle, sufinancira i subvencionira poljoprivrednju proizvodnju na svom području, a posebno želim istaknuti subvencioniranje prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda na Gradskoj tržnici za poljoprivredne proizvođače s područja Grada Varaždina.

Jedan od važnih razvojnih potencijala Varaždina je i turizam. Što Grad čini za razvoj turističkog sektora?

– Varaždin je, kao turističko odredište kontinentalne Hrvatske, poznat i prepoznatljiv po svojoj srednjovjekovnoj urbanoj jezgri. Ona je konstanta koja se desetljećima pažljivo njeguje, a stil života njegovih građana, kreativnost i umjetnička izražajnost dodatne su vrijednosti Grada.
Blizina hrvatske metropole, ali i blizina srednje Europe, određuju Grad kao izletničku destinaciju, koja svojom ponudom zadovoljava prije svega poklonike kulturnog turizma. Varaždinske barokne večeri i Špancirfest, iako različite po svom kulturološkom izričaju i značaju, uvelike su doprinijeli poznatosti i prepoznatljivosti grada. Vrijedi istaknuti da je Špancirfest u šesnaest godina privukao u grad oko 2 milijuna posjetitelja.
No, kada govorimo o turističkom razvoju, tada prije svega moramo govoriti o gospodarskom razvoju, koji će generirati izgradnju turističke infrastrukture, kako u centru, tako i u ruralnim područjima grada, gdje imamo povoljne uvjete za razvoj ruralnog turizma. Dakle, Grad Varaždin se u hrvatskom turističkom okružju ističe kao najuspješnija kontinentalna destinacija, a s pravom možemo reći i kako je jedan od boljih hrvatskih gradova za život i biznis te jedan od glavnih gradova pokretača gospodarstva u državi, što pokazuje lista hrvatskog magazina Forbes – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU