Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Razmjena iskustava mađarskih i hrvatskih LAG-ova

Objavljeno:
Fotografija članka: Razmjena iskustava mađarskih i hrvatskih LAG-ova

 

Razmjena iskustava stručnjaka mađarskih i hrvatskih Lokalnih agencijskih grupa bila je tema prezentacije i razgovora ljudi koji rade na izradi projekata za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije koji su održani u Lepoglavi i Cestici u četvrtak i petak, 26. i 27. rujna 2013. godine.

Na susretu prvog dana u Lepoglavi o mađarskim iskustvima govorio je Sütő Kálmán, predsjednik LAG-a Vasi, a jedna od tema bila je formiranje, financiranje i oblikovanje djelatnosti LAG-a u Mađarskoj kao i na koji način su nazočne lokalne zajednice u djelovanju i radu loklanih akcijskih grupa. Drugo predavanje na temu o nadolazećim programima EU za razdoblje 2014. – 2020. na koje će se moći prijaviti LAG-ovi i Općine prezentirao je Ivan Biškup, direktor konzultantske tvrtke Forum Invest. d.o.o.

U svom izlaganju naglasio je da su strateški važna tri dugoročna cilja i to: Povećanje konkurentnosti poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatskim promjenama i uravnotežen razvoj ruralnih područja. Ti ciljevi ostvarit će se kroz slijedeće prioritete. Promicanjem znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima, jačanjem konkurentnosti svih vrsta poljoprivrede i jačanju održivosti poljoprivrednih gospodarstava, promicanju organiziranja lanaca prehrane i upravljanja rizicima u poljoprivredi, obnavljanju, očuvanju i poboljšanju ekosustava ovisnih o poljoprivredi i šumarstvu, promicanju učinkovitosti resursa i pomaka prema klimatski elastičnom gospodarstvu s niskom razinom ugljika u poljoprivrednom, prehrambenom i šumarskom sektoru, te promicanje socijalne uključenosti, smanjenje siromaštva i gospodarski razvoj u ruralnim područjima.

Susret u Cestici održan je u Općinskoj vijećnici, a započeo je u 10 sati. Iz Hrvatske susretu su prisustvovali predstavnici LAG-a Sjeverozapad u kojem svoje predstavnike ima i Općina Cestica, te LAG Prizag (Lokalna akcijska grupa Prigorje – Zagorje) koji obuhvaća 11 općina i gradova s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije. Osim cestičkih predstavnika susretu su prisustvovali i predstavnici iz grada Ivanca i općina Petrijanec, Vidovec, i Vinica, kao i tajnik LAG-a Sjeverozapad Emil Tkalec te predstavnici LAG-a Vasi Őrtorony iz Mađarske. Tu je bio Ivan Biškup iz križevačke tvrtke Forum-invest, kao i predstavnici tvrtke BFH Europa iz Szombathelya u Mađarskoj. U ime domaćina dobrodošlicu svim nazočnima uputio je načelnik Mirko Korotaj koji je rekao: Kada smo jučer slušali predavanje bilo je naglašeno da bi se ostvarili rezultati potrebno je dvije godine. Za takve projekte treba pripremiti dokumentaciju i praktički već sada se trebaju općine pripremati kako bi se 2014. mogli kandidirati te da bi onda u 2015. ti projekti zaživjeli, odnosno da bi počeli raditi. Načelnik Korotaj izrazio je mišljenje da ured LAG-a mora imati čovjeka koji će konstantno pratiti projekte te predložio osnivanja jakog ureda koji će se moći nositi s pripremama za provedbu projekata.

O iskustvima u pripremi i realizaciji projekata za sredstva iz fondova Europske unije govorila je Eszter Bors, voditeljica ureda LAG-a Vasi Őrtorony koja je istaknula da je za program ruralnog razvoja dobiveno preko osam milijuna Eura za razdoblje 2007. -2013. Dobivena sredstva korištena su između ostalog za razvijanje mikro poduzeća, razvoj turizma, obnovu naselja i očuvanje ruralnog nasljeđa, a za sredstva su se mogle natjecati lokalne samouprave, neprofitne organizacije, crkvene pravne osobe, poduzetnici i pojedinci, odnosno privatne osobe . U drugom dijelu prezentacije o realizaciji programa govorio je Hollósy Szabolcs iz razvojne konzultantske tvrtke BFH Europa Szombathely koji je prisutnima predstavio projekt zapošljavanja i klaster za obnovljivi izvor energije koji su se financirali sredstva iz fondova Europske unije.

Za prijevod s mađarskog na hrvatski i obratno bio je zadužen Mikloš Kohuth, a ostali prisutni na prezentaciji rada LAG-ova bili su: iz Mađarske, iz tvrtke BFH Europa Szombathely, Szabina Wagner-Kapitar i Hollsi Szabols, a iz LAG-a Vasi Őrtorony bili su Sütő Kálmá, Estera Bors, Mikloš Kohuth, Albin Varga i Istvan Szakacs. Iz općine Vidovec Mateja Novak i Igor Zagorec, a iz općina Vinica tu su bile Snježana Kovačić i Ivana Kukec. Iz Ivanca bila je Tatjana Gotel i Josip Krtanjek, a iz općine Petrijanec bio je Igor Obadić. Iz Križevca je doputovao Ivan Biškup, a LAG Sjeverozapad predstavljali su Emil Tkalec i Mario Željezić, dok je LAG Prizag zastupao Krunoslav Đurec iz Kalnika. Uz načelnika općine Mirka Korotaja sastanku je nazočio i zamjenik mu Žarko Rodeš, a tu je bila i Karmen Majhen i pročelnica Gabriela Kos.

Nakon predavanja koje je završilo oko 14 sati domaćini su goste iz Hrvatske i Mađarske upoznali s nekim destinacijama cestičke vinske ceste klampotic, a posjetili su i podrume kod obitelji Kotolenko na Dubrava Bregu i Lovrine vinograde koji čuvaju tradiciju proizvodnje vina od 1861. godine.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU