Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 69%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Prvi puta da sam nešto dobio

Objavljeno:
Fotografija članka: Prvi puta da sam nešto dobio

– Cijeli se život bavim poljoprivredom, već više od 45 godina, a ovo je prvi puta da sam nešto dobio. Ova bespovratna sredstva su mi svakako velika pomoć, jer ću s poljoprivrednom mehanizacijom koju sam kupio lakše i brže raditi – istaknuo je Vladimir Pocedulić, nositelj poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva u Gornjem Kućanu.

Ovaj poljoprivredni proizvođač, koji je na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije, na 9 hektara uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam, heljdu, a povremeno i soju.

– Dio poljoprivredne mehanizacije koju imam bila je već dotrajala, ili više nije odgovarala potrebama. Zato sam sredstvima LAG-a Sjeverozapad kupio veliku prikolicu, novi podrivač, veliki rabljeni plug i rabljeni motokultivator. S ovom prikolicom sada mogu sav urod odvesti na otkup, dok sam ranije morao voziti i po nekoliko puta, pa sam gubio puno vremena na čekanju u redu za otkup. S novom mehanizacijom je naravno lakše raditi, a i troškovi će biti manji. Zato mi je ova pomoć stvarno dobrodošla. Cijeli život obrađujem zemlju, pa sam s godinama uspio kupiti nužne poljoprivredne strojeve, no mladi poljoprivrednici, početnici, danas bez ovakve potpore nisu u prilici kupiti ni osnovne poljoprivredne strojeve i alate. Prihod koji se može ostvariti od prodaje poljoprivrednih proizvoda nije dovoljan za takva ulaganja. Zato su ta bespovratna sredstva i meni bila dobrodošla pomoć – rekao je Vladimir Pocedulić, koji je već uspio kupiti svu poljoprivrednu mehanizaciju koju je naveo u projektnom prijedlogu koji je prijavio na natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, pa će ovih dana ispuniti i izvješće o napretku te zatražiti isplatu drugog dijela bespovratnih sredstava.

Izvrsna suradnja s LAG-om Sjeverozapad

Svoje je obiteljsko poljoprivredno prvi puta prijavio na neki od Programa ruralnog razvoja. Iako je već ranije razmišljao o prijavi za ovaj tip operacije na nacionalnoj razini, tek je na natječaju LAG-a Sjeverozapad uspio ostvariti tražene uvjete, budući da je natječaj LAG-a bio povoljniji od onoga na nacionalnoj razini.

-S Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad sam imao izvrsnu komunikaciju. Na prezentacijama su njihovi menadžeri bili jasni i konkretni, upućeni su u problematiku i dali su nam jasna uputstva za sve faze natječaja. Stoga ću se sigurno prijaviti i na natječaje koji će biti raspisani. Razmišljam o prijavi na Podmjeru 4.1. za potporu ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, jer bih želio podići nadstrešnicu kako bih bolje zaštitio poljoprivrednu mehanizaciju koju sam kupio. Na gospodarstvu uvijek nešto nedostaje, uvijek se mora nešto nabaviti, obnoviti, nikada kraja ulaganjima. Zato su ovakvi natječaji spas za nas poljoprivrednike – naglasio je Vladimir Pocedulić, koji je istaknuo kako njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima i odličnu suradnju sa Savjetodavnom službom, a zadovoljan je i sa suradnjom s Varaždinskom županijom, od koje je dobivao i poticajna sredstva za analizu tla na svojim poljoprivrednim parcelama te subvencije za osiguranje usjeva od elementarnih nepogoda.

Bez ulaganja nema prinosa

-Bez ulaganja nema dobrog prinosa, zato su nam ovakvi poticaji i potpore dobro došli. Zahvaljujući njima nekako uspijevamo vezati kraj s krajem. No, da bismo ostvarili i neki prihod, cijene otkupa bi svakako trebale biti više, a tržište bolje organizirano – upozorio je Vladimir Pocedulić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, jednog od 23 OPG-a kojima su dodijeljena bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad za poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU