Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Proizvodnja hrane mora biti primarni nacionalni interes

Objavljeno:
Fotografija članka: Proizvodnja hrane mora biti primarni nacionalni interes

-Svi su inputi u poljoprivredi jako skupi, pa bez sufinanciranja sigurno ne bi bili u mogućnosti toliko investirati u unapređenje proizvodnje. Tvrtka Desyre je u proizvodnju, kroz razne mjere, uložila više od 17 milijuna kuna. Bez tih subvencija sigurno ne bismo mogli toliko ulagati, a i investicijski ciklus bi bio bitno dulji. Da nismo dobili investicijska sredstva iz tih izvora, bili bismo prisiljeni uzeti kredite kod banaka, a raditi za kamate i nije neki posao – naglasio je Marko Hladika, direktor tvrtke Desyre iz Nedeljanca, koja je na prvom natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za Tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, dobila bespovratna sredstva za modernizaciju proizvodnje.

Ova tvrtka, koja je osnovana još 1992. godine, na 35 hektara poljoprivrednih površina uzgaja krumpir i varaždinsko zelje, te pšenicu i kukuruz zbog plodoreda, a u plasteničkoj proizvodnji, na 1.200 četvornih metara, uzgajaju i rajčice, paprike, krastavce i drugo povrće. Ova tvrtka iz Nedeljanca već se 30 godina bavi i uvozom te distribucijom kvalitetnog sjemenskog krumpira iz Nizozemske (HZPC Holland), a svoju je djelatnost proširila i na trgovinu, pa danas ima i četiri trgovine mješovitom robom te tri poljoteke.

– Naš poslovni model se od početka temeljio na konstantnom ulaganju u unapređenje i širenje proizvodnje, pa smo primjerice, ulagali u gradnju skladišta, u opremu za pakiranje, u opremu za obradu tla i poljoprivrednu mehanizaciju te u opremu za transport i u gospodarska vozila, ali i u sunčanu elektranu snage 30 KW. Naš je cilj opskrbiti tržište kvalitetnim i zdravim proizvodima u što dužem periodu tokom godine, zadovoljiti standarde kvalitete i sljedivosti, voditi brigu o očuvanju okoliša, svakodnevno pratiti struku i implementirati je u proizvodne procese i kontinuirano uvoditi najsuvremenije tehnologije u proizvodnju, doradu i pakiranje, a to ne bismo mogli bez sredstava koje smo dobili na natječajima. Uspješno smo aplicirali na čak 3 natječaja europskih pretpristupnih fondova IPARD, a dva puta smo bili uspješni i na nacionalnom natječaju za provedbu Podmjere 4.1 .1. Ta smo sredstva ulagali isključivo u razvoj i unapređenje proizvodnje – istaknuo je ovaj uspješni poljoprivredni proizvođač iz Nedeljanca.

Sve veća ulaganja po hektaru

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad tvrtka Desyre je u unapređenje proizvodnje investirala i ove godine, u kojoj su troškovi proizvodnje bili viši nego ranijih godina.

-Poljoprivredna proizvodnja je vezana uz puno troškova, od sve skuplje radne snage, sadnog materijala do primjerice, troškova održavanja i amortizacije. Već se dugo bavim poljoprivredom i iz tog dugogodišnjeg iskustva mogu reći da troškovi proizvodnje svake godine rastu od 2 do 5 posto. Nažalost, i mi smo ove godine zbog vrućina ostvarili slabiji urod krumpira, iako ipak nismo pretrpjeli toliku štetu kao proizvođači u Međimurju, a svi su troškovi ove godine značajno porasli. Mineralna gnojiva su na primjer, poskupjela čak 100 posto, tako da će ulaganja po hektaru krumpira sljedeće godine iznositi i 40 tisuća kuna – upozorio je Marko Hladika.

Lakše nam je za točno 15 tisuća eura

Sredstvima dobivenim na natječaju LAG-a Sjeverozapad tvrtka Desyre kupila je novu traktorsku prikolicu, kompresor za liniju pakiranja i pisač za pakirnicu.
-Vrijednost ove investicije je oko 230 tisuća kuna, a na to ulaganje ću ostvariti povrat od 15 tisuća eura. Tako da mi je lakše za točno 15 tisuća eura, jer ta bespovratna sredstva ostavljaju prostor za buduća ulaganja u proizvodnju. Bez ulaganja je teško biti konkurentan, stoga moramo nastaviti s investicijama i u budućnosti – naglasio je direktor tvrtke Desyre, koja je od samo jednog zaposlenog u ovih gotovo trideset godina poslovanja narasla na 44 zaposlenika.

Odnos prema poljoprivredi mora se mijenjati

Marko Hladika napominje kako je za očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje nužno promijeniti odnos prema poljoprivredi i poljoprivrednicima.
-Svakako bi trebalo smanjiti doprinose za zaposlene u poljoprivredi i omogućiti nam više povoljnih izvora financiranja, kakvi su ovi iz Programa ruralnog razvoja. No, prvenstveno moramo promijeniti generalni odnos prema domaćoj poljoprivredi . Poljoprivredu moramo prestati doživljavati kao manje vrijednu djelatnost i shvatiti da je proizvodnja hrane primarni nacionalni interes. Djecu od malih nogu moramo učiti da nije sramota raditi, jer se svi zajedno možemo razvijati jedino i isključivo radom – upozorio je Marko Hladika, koji je posebno pohvalio i suradnju koju je ostvario s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU