Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Prirodne i krajobrazne ljepote temelj su novog razvoja

Objavljeno:


Kruno Jurgec, načelnik Općine Donja Voća

Prekrasan krajobraz, netaknuta priroda, bogata tradicijska i kulturna baština, potencijali su Općine Donja Voća na kojima ova pogranična općina temelji svoj razvoj.

– Općina Donja Voća je pogranična općina, koja je većim dijelom smještena u podnožju Ravne gore. U sastavu Općine je 8 naselja –  Budinščak, Donja Voća, Fotez Breg, Gornja Voća, Jelovec  Voćanski, Plitvica Voćanska, Rijeka Voćanska i Slivarsko. Na području naše općine po zadnjem popisu stanovništva živi 2.455 stanovnika, dok je primjerice, 1991. godine ovdje živjelo više od tri tisuće ljudi.

Ovi podaci ukazuju kako je i naša općina suočena s problemom depopulacije, pa je zaustavljanje dugogodišnjeg trenda smanjenja broja stanovnika jedna od naših primarnih strateških zadaća. Udaljena od osnovnih prometnih koridora, te bez odgovarajuće gospodarske osnove, Općina Donja Voća obiluje prirodnim i krajobraznim ljepotama i mogućnostima, čije bi iskorištenje trebalo biti temeljno polazište budućeg razvoja. Donja Voća je ujedno i vrlo staro naselje, koje se spominje već u prvom cjelovitom popisu župa Zagrebačke biskupije davne 1334. godine, kao Parochia antique, dakle, od pamtivijeka. Ta duga i bogata povijest voćanskog kraja također je vrijedna baština na kojoj želimo temeljiti cjeloviti ruralni razvoj općine.

Dakle, upravo su u poljoprivredi i turizmu najveći potencijali koje nastojimo realizirati, posebice kroz bolje povezivanje poljoprivredne i turističke ponude našeg kraja. Posebno valja istaknuti kako je na području naše općine i špilja Vindija, zaštićeni geološki, geomorfološki i botanički spomenik prirode. Pronađeni materijalni ostaci u špilji sežu od paleolitika do ranoga srednjega vijeka, a kosturni ostaci omogućuju praćenje evolucije od neandertalaca prema suvremenom čovjeku. Svi nalazi upućuju da se špilja koristila za život i kao skrovište četrdesetak tisuća godina prije Krista, pa sve do 9. stoljeća poslije Krista.

Voća je posebno ponosna i na svoju župnu crkvu svetog Martina, zaštitnika Općina, čije su svetište oslikali lepoglavski pavlini prema skicama našeg najpoznatijeg freskoslikara Ivana Rangera. Voćanski je kraj poznat i po svojim izvornim umjetnicima, posebice Slavku i Stjepanu Stolniku. Njihov vrijedan opus također je vrijedna baština voćanskog kraja koja još uvijek nije dovoljno valorizirana – istaknuo je Kruno Jurgec, načelnik Općine Donja Voća.

S kojim ste problemima suočeni kao pogranična općina?

– Problemi naše općine su infrastrukturna inferiornost u odnosu na druge dijelove Županije, posebno one čiji geografski položaj nije tako složen kao naš. No, s druge strane, ti nedostaci su zapravo i naša prednost koju želimo iskoristiti i koju često ističemo.

Na žalost, glavni moment u tome su financije, koje nemamo, kao što nema niti sluha Države u tom pogledu. No, vjerujemo da će u budućnosti biti bolje, te da će se naš kraj razvijati u pravcu korištenja krajobraznog potencijala te aktivacije malih obiteljskih biznisa, koji su nastali upravo na tim temeljima. Želimo da Voća bude dinamična i inovativna općina, koja će svoje vrijedne resurse koristiti na održiv način.

U tom smislu nedostatnu pomoć s državne razine nastojimo nadomjestiti sredstvima iz Europske unije, pa Općina Donja Voća svoje projekte prijavljuje i za fondove Europske unije. Pritom želim naglasiti kako naša općina trenutno ostvaruje bolju suradnju s našim partnerima iz Europske unije nego s hrvatskim institucijama. Siguran sam kako smo odabrali pravi smjer razvoja. Posljednjih godina, unatoč gospodarskoj krizi i nerazumijevanju naših razvojnih projekata na državnoj razini, uspjeli smo standard života naših građana ipak podignuti na određenu zavidnu razinu.

No, pred nama je još uvijek puno prostora za novi napredak. Stoga posebnu pozornost pridajemo upravo znanju i obrazovanju, pa se posljednjih godina značajno povećao i broj naših učenika koji nastavljaju školovanje na srednjim školama i fakultetima, zahvaljujući općinskim stipedijama. Obrazovanje vidim kao temelj na kojem će počivati razvoj naše Općine.

Kakva je razvojna perspektiva Općine i koji su glavni ciljevi ruralnog razvoja na području Općine Donja Voća?

– Naša razvojna perspektiva se očituje u netaknutom krajobrazu, kao najvećoj našoj prednosti u odnosu na druge općine. Očekujemo stoga da se geološkom lokalitetu prve kategorije – špilji Vindija, napokon dodijeli status koji treba imati, što će za posljedicu sigurno imati značajniji razvoj kontinentalnog turizma, i to ne samo u našoj Županiji. Smatramo da bi se voćanska škola naivne umjetnosti na čelu sa Slavkom Stolnikom trebala prepoznati i početi značajnije vrednovati. Uz ovu jedinstvenu i atraktivnu ponudu naš razvojni potencijal je i u malom i srednjem poduzetništvu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, vinarstvu, ugostiteljstvu i turističkoj djelatnosti, ali i u obnovljivim izvorima energije. Imamo prekrasan krajobraz, netaknutu prirodu, bogatu tradicijsku i kulturnu baštinu, vrijedne ljude i jasnu viziju razvoja. Stoga vjerujem da smo na pravom putu razvoja – istaknuo je načelnik Općine Donja Voća.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU