Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Učitavanje ... Učitavanje ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 1℃
Tlak zraka: ∼ 1030hPa
Relativna vlažnost: ∼ 100%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Prigradska općina s visokim komunalnim standardom

Objavljeno:


Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec

Općina Sračinec, zapadni susjed Grada Varaždina, posljednjih godina, zahvaljujući visokoj komunalnoj opremljenosti, bilježi rast broja stanovnika, a načelnik Općine – Božidar Novoselec, najavljuje nove razvojne projekte vezane uz poljoprivredu i ekološki turizam koji će se razvijati uz rijeku Dravu.
– Naša je općina prigradska, vezana uz grad Varaždin, i vrlo gusto naseljena. Budući da površinom nije velika, na području naše općine bilo je relativno lakše planirati i realizirati komunalne projekte, pa je danas Općina Sračinec jedna od komunalno najbolje opremljenih općina i to ne samo u Varaždinskoj županiji. Pred završetkom je i kanalizacijski sustav, slijedeće bi godine trebali krenuti i u dogradnju našeg dječjeg vrtića. Osnovnu školu, koja ima novu sportsku dvoranu, pohađa 520 učenika u jednosmjenskoj nastavi. Općina ima i ambulantu, poštu, lijepo smo uredili i dvije crkve na našem području, pri čemu želim posebno istaknuti da je crkva svetog Mihaela u Sračincu dobila i priznanje kao jedna od najuređenijih crkava sjeverozapadne Hrvatske. U oba naselja, i u Sračincu i u Svibovcu, uređeni su sportski tereni, tako da se doista možemo pohvaliti uzornim komunalnim standardom.
Prije tri godine izgrađen je i nasip u Svibovcu Podravskom, čime je nekada poplavno najugroženije područje postalo sigurno od poplava.
Razina komunalne opremljenosti sigurno je utjecala i na rast broja stanovništva u posljednjih desetak godina, pa je naša općina jedna od rijetkih u ovom dijelu Hrvatske koja bilježi pozitivni demografski trend. Općina Sračinec je formirala i stambenu zonu Gaj s osamdeset parcela, od kojih je šezdesetak prodano, i to ne samo mještanima naše općine. Mlade obitelji prepoznale su dakle, prednosti koje nudi ova stambena zona udaljena od Varaždina tek pet minuta vožnje, i odlučuju se za život u našoj općini, tim prije što je, posebno posljednjih godina, porasla i kvaliteta društvenog života, ponajprije zahvaljujući brojnim udrugama. Na području Općine imamo niz događanja tijekom godine, od međunarodnog fašnika u Svibovcu do Dana Miholja u Sračincu, manifestaciju koju posjeti i deset tisuća ljudi. Aktivne su i naše dobrotvorne udruge, kakva je Kap dobrote, sportske i udruge za rekreaciju, udruge mladih. Stoga mislim kako možemo biti zadovoljni, pa i ponosni na razinu komunalnog i društvenog standarda na cijelom području Općine Sračinec, kao i na priznanja koja smo dobili od županijske turističke zajednice za opću uređenost mjesta.

No, općina Sračinec nastavlja provedbu komunalnih, ali i ekoloških projekata, posebno onih vezanih uz energetsku učinkovitost?

– Točno, u Svibovcu Podravskom završen je primjerice, veliki dio rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže, a ovdje se uređuje i županijska prometnica. Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, koji će obuhvatiti i uređenje pješačkih i biciklističkih staza, zelenih površina i prilaza kućama. U suradnji s Varaždinskom županijom radimo i na uređenju Zelendvorske ulice, gdje su radovi vrijedni 1,7 milijuna kuna. Dobre rezultate ostvarili smo i u projektu energetske učinkovitosti, gdje smo završili rekonstrukciju dječjeg vrtića u Sračincu, vatrogasnog doma u Svibovcu, Doma kulture u Sračincu, radimo na uređenju turističko kulturno – informativnog centra u Svibovcu, na zgradi Doma umirovljenika, nekadašnjeg vatrogasnog doma u Sračincu. Pred nama je i projekt uvođenja ekološke, štedljive javne rasvjete na nerazvrstanim cestama, pripremamo idejni projekt za parkovno uređenje Velike grabe nasuprot Doma kulture, te niz drugih projekata koje ćemo financirati sredstvima iz fondova Europske unije. Pritom želim istaknuti kako smo dobro kadrovski ekipirani za realizaciju takvih projekata, jer je primjerice, moj zamjenik Krunoslav Lukačić, ujedno i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije, pročelnik Sandro Miko također ima veliko iskustvo u realizaciji projekata, tako da ćemo nastaviti podizati komunalni i društveni standard na cijelom području Općine Sračinec.

Značajno se izmijenila i gospodarska struktura Općine, u nekada gotovo isključivo poljoprivrednom kraju sve se više razvija obrtništvo i malo poduzetništvo?

– Točno, naši su ljudi još prije četrdesetak godina živjeli od poljoprivrede, gotovo je svaka kuća imala krave, svinje, perad, a dio je stanovništva radio i u varaždinskim tvornicama, Varteksu, Ljevaonici, Bobiću. Danas primjerice, na cijelom području Općine Sračinec nemamo evidentirano ni jedno govedo. No, u prilog promjeni gospodarske strukture govori podatak da na području Općine posluje stotinjak obrta. Imamo i sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja su sigurno veliki potencijal naše Općine, tim prije jer na raspolaganju imamo i 125 hektara kvalitetnog državnog zemljišta koje se daje u najam. Budući smo općina uz rijeku Dravu, s lijepom i očuvanom prirodom, naši strateški razvojni planovi vezani su i uz prirodu i ekološki turizam.

Koliko lokalne akcijske grupe mogu stvarno doprinijeti ruralnom razvoju?

– LAG-ovi su sigurno vrlo važan čimbenik ruralnog razvoja, no mislim da naši poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pa i poduzetnici još uvijek premalo koriste mogućnosti koje im pruža članstvo u LAG-ovima. Stoga smo u posljednjih nekoliko godina organizirali niz tribina, predavanja i radionica na kojima smo nastojali pokazati što im mogu ponuditi LAG-ovi, posebice u dijelu koji se odnosi na dostupna sredstva iz fondova Europske unije. Tvrtka INTER – AG za uzgoj sadnog materijala i ukrasnog bilja primjerice priprema veliki projekt, tako da LAG-ovi sigurno otvaraju nove mogućnosti koje naši poduzetnici moraju u budućnosti bolje iskoristiti – naglasio je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU