Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 69%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Prigoda za velike poljoprivredne proizvođače

Objavljeno:
Fotografija članka: Prigoda za velike poljoprivredne proizvođače

Nakon što je prošloga tjedna Upravni odbor Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad raspisao natječaj za provedbu Tipa operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, u utorak, 12. studenoga, u Vidovcu je održana i prva radionica na kojoj su potencijalnim prijaviteljima predstavljeni uvjeti ovoga natječaja koji je namijenjen velikim poljoprivrednim proizvođačima.
– Na radionici smo predstavili uvjete i odredbe natječaja za provedbu Tipa operacije 4.1.1., dokumentaciju koja je dio ovoga natječaja Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, prihvatljive troškove te dinamiku njegove provedbe. Ovaj je natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjen velikim poljoprivrednim proizvođačima, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika s područja našega LAG-a, iz gotovo svih sektora, od povrćarstva i voćarstva, do ratarstva i cvjećarstva. No, važno je istaknuti kako su bespovratna sredstva namijenjena isključivo za aktivnosti koje se odnose na njihovu poljoprivrednu proizvodnju – naglasio je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Niz mogućnosti za ulaganje

Prihvatljivi troškovi iz ovoga natječaja odnose se na ulaganje u građenje, rekonstrukciju ili opremanje objekata za životinje, prostora i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala i gljiva s pripadajućom opremom i infrastrukturom, objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz vlastite primarne poljoprivredne proizvodnje s pripadajućom opremom i infrastrukturom te novih sustava za navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu, kupnju opreme za berbu, sortiranje i pakiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju uključujući sektor vinogradarstva, restrukturiranje postojećih ili podizanje novih višegodišnjih nasada, kupnju zemljišta i objekata radi realizacije projekta, do 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta te na uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, kupnju ili razvoj računalnih programa, prava na patente ili licence, zaštitu autorskih prava, registraciju i održavanje žigova te na ostale nematerijalne troškove koji su povezani s materijalnim ulaganjem, kao i na troškove usluga arhitekata, inženjera i konzultanata, troškove izrade studija izvedivosti, elaborata i studija utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu.

Maksimalna potpora 15.000 eura

Ukupni iznos raspoloživih sredstava po ovom natječaju LAG-a Sjeverozapad iznosi 654 tisuća i 308 kuna, a prijavitelji mogu ostvariti potporu od 5.000 do 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, uz intenzitet potpore do 50 posto prihvatljivih troškova projekta.
Prijavitelji na ovaj natječaj mogu ostvariti maksimalno 80 bodova, a prag prolaznosti na ovom natječaju LAG-a Sjeverozapad je – 20 bodova.
-Kriteriji za dodjelu sredstava slični su onima na nacionalnoj razini za provedbu ovoga tipa operacija, a temeljem kriterija posebno će se stimulirati mladi poljoprivredni proizvođači te poljoprivrednici koji se bave ekološkom proizvodnjom, odnosno oni koji proizvode zaštićene poljoprivredne proizvode i proizvode s oznakom izvornosti – naglasio je Emil Tkalec, LEADER menadžer u Lokalnoj akcijskoj grupi – Sjeverozapad.
Zainteresirani poljoprivredni proizvođači prijavu za potporu mogu podnijeti od 25. studenoga do 15. siječnja sljedeće godine, isključivo preporučenom pošiljkom s povratnicom na adresu – LAG Sjeverozapad, Hrvatskih pavlina 7, 42250 Lepoglava.

Večeras i radionica u Petrijancu

– Općina Vidovec je poljoprivredni kraj, ovdje imamo puno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i poljoprivrednu zadrugu Varaždinsko povrće. Ljudi su ovdje vrijedni i aktivni, stoga ih pozivam da se svakako prijave na ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad, kako bi ostvarili bespovratnu potporu i modernizirali svoju poljoprivrednu proizvodnju, kako bi bili konkurentniji na tržištu – istaknuo je Dubravko Zavrtnik, zamjenik načelnika Općine Vidovec.
Više informacija o ovom natječaju zainteresirani poljoprivrednici mogu pronaći na mrežnoj stranici – www.lagsz.hr, a pitanja vezana uz natječaj mogu uputiti na adresu elektronske pošte – [email protected]
Lokalna akcijska grupa večeras će u 18 sati održati još jednu radionicu, u društvenom domu u Petrijancu, na kojoj će zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima detaljnije približiti uvjete ovoga natječaja za provedbu Tipa operacije 4.1.1.

Natječaj možete pogledati 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU