Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Povijesna godina za Općinu Sračinec

Objavljeno:


Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec

 

Samo tijekom ove godine na području Općine Sračinec realizirano je niz projekata čija je ukupna vrijednost premašila 43 milijuna kuna, pa Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, ističe kako je 2021. godina bila povijesna godina za ovu općinu.

– Svakako najzahtjevniji projekt komunalne infrastrukture bio je vezan uz uređenje nerazvrstanih prometnica u vlasništvu Općine Sračinec. Za realizaciju toga projekta uzeli smo kredit od 20 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, jer je to bio jedinstveni projekt. Naime, nakon završene aglomeracije krenuli smo u uređenje svih nerazvrstanih prometnica. Sanacija nakon završene aglomeracije podrazumijevala je sanaciju prometnica u širini 3 metra asfalta, a mi smo, u duhu dobrog gospodara, odlučili sve prometnice proširiti na 5,5 metara, dakle, za još 2,5 metra te
urediti odvodnju, rubnike i asfaltirani prilaz svakom kućanstvu. Prema procjeni projekt je bio vrijedan 35 milijuna kuna, no, kroz natječaj smo uspjeli smanjiti cijenu na nešto više od 20 milijuna. Dakle, na taj smo način uštedjeli gotovo 15 milijuna kuna, a samo u jednoj godini uspjeli smo napraviti posao koji druge općine rade godinama. Po tome smo sigurno jedinstvena općina u cijeloj Republici Hrvatskoj. Uz taj veliki i zahtjevni projekt uspjeli smo na proljeće ove godine realizirati i projekt uređenja parka Velika graba, na površini od 10 tisuća kvadrata, koji smo financirali sredstvima iz europskih fondova te Ministarstva regionalnog razvoja. Ovaj je projekt bio ukupno vrijedan 8 milijuna kuna, a sadržaji koje smo ponudili u parku oduševili su ne samo naše mještane, koji ga svakodnevno koriste, već i širu javnost, pa gotovo svakoga dana imam upite od mojih kolega, načelnika iz cijele Hrvatske, koji se zanimaju kako smo uspjeli ostvariti taj projekt na koji možemo biti ponosni. Sadržaje toga parka ne koriste samo djeca s područja naše općine, već i djeca iz drugih općina, koja ovamo organizirano dolaze na igru – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Jedna od komunalno najopremljenijih općina

Uz velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Općini je realizirano i niz projekata društvene infrastrukture?

-Općina Sračinec je sigurno jedna od komunalnio najopremljenijih općina u Hrvatskoj. Primjerice, u naselju Svibovec Podravski već imamo uređenu i optičku mrežu, a sada je u pripremi i takva mreža za područje naselja Sračinec. Ove smo godine završili i projekt postavljanja led rasvjete na državnoj cesti D2 i na čitavoj dužini županijske prometnice prema Svibovcu, u što je uloženo 700 tisuća kuna.
Nova javna rasvjeta postavljena je na svakom stupu niskonaponske mreže. Završili smo i dva projekta uređenja malonogometnih igrališta, koja su dobila umjetnu travu i zaštitne mreže. Riječ je o igralištu na lokaciji koju zovemo – U potoku, nasuprot dječjeg vrtića, te na lokaciji Črlenka, gdje je uz
malonogometno igralište uređeno i košarkaško igralište s gumiranom podlogom. Svaki od ovih projekata bio je vrijedan više od 400 tisuća kuna. Više od 300 tisuća kuna uložili smo u uređenje dvorišta dječjeg vrtića, gdje smo postavili i nova igrala te zasadili novo drveće. Uredili smo i dvorište osnovne škole, jedne od najvećih škola u Varaždinskoj županiji, gdje smo zasadili pedesetak novih stabala. Sve su to projekti koji su značajno utjecali na vizualni izgled Općine Sračinec, a kojima smo u velikoj mjeri podigli komunalni i društveni standard u našoj općini. U ove, ali i u niz manjih projekata, uloženo više od 43 milijuna kuna, a to je gotovo četiri puta više od izvornog proračuna koji ove godine iznosi 11,5 milijuna kuna. Ovo je povijesna godina za našu općinu. Ove smo godine primjerice, uložili i u stari društveni dom u Svibovcu Podravskom, koji koristi KUD Benedikt. Ovaj je objekt u cijelosti obnovljen, preuređen i opremljen za potrebe ovoga društva. U Svibovcu smo uredili i sportski centar Nogometnog kluba Podravec, gdje smo zamijenili staru ogradu oko cijelog igrališta, postavili zaštitne mreže i nove kućice za rezervne igrače. Uza sve ove projekte, posebno me raduje da smo ove godine prodali i sve parcele u stambenoj zoni Gaj koje su bile u vlasništvu Općine i sve parcele u poduzetničkoj zoni. S tog naslova Općina Sračinec je prihodovala gotovo 3,5 milijuna kuna. To nam govori kako je područje naše općine postalo atraktivno i da sve više ljudi želi živjeti u Općini Sračinec. Na našem području sada se gradi barem četrdeset novih kuća, što nije zabilježeno u cijeloj povijesti Sračinca – naglasio je načelnik Božidar Novoselec.

LAG Sjeverozapad je primjer uspješne lokalne akcijske grupe

Nakon ovih, povijesnih ulaganja, planirate li i nove strateške investicije na području Općine Sračinec?

– Nestrpljivo očekujem rezultate popisa stanovništva, koji će vjerujem, pokazati da naša općina ima više stanovnika nego prije deset godina. O porastu broja stanovnika govori i činjenica da smo započeli projekt proširenja dječjega vrtića, koji smo već proširili prije četiri godine. Naš vrtić polazi 160 djece, on je popunjen i sada krećemo u njegovo proširenje. Istu situaciju imamo i u osnovnoj školi koju polazi sve više djece i kojoj nedostaju učionice. Dali smo prijedlog da sadašnju sportsku dvoranu  prenamijenimo i da u njoj uredimo nove učionice, a da umjesto ove izgradimo veću i funkcionalniju sportsku dvoranu. To će biti novi veliki projekt u našoj općini, vrijedan najmanje 20 milijuna kuna.
Pred potpisivanjem smo ugovora s Gradom Varaždinom o uključivanju u ITU mehanizam, kroz koji planiramo financirati izgradnju sportske dvorane kakvu Sračinec zaslužuje. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti i problem gustog prometa na državnoj cesti D2, izgradnjom južne zaobilaznice, koja će rasteretiti promet kroz Sračinec. Izgradnja nove sportske dvorane, proširenje škole i dječjeg vrtića i izgradnja zaobilaznice su najznačajniji projekti koje planiramo ostvariti – rekao je načelnik Općine Sračinec.

Kako ste zadovoljni sa suradnjom s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad?

-LAG Sjeverozapad može biti ogledni primjer kako trebaju funkcionirati lokalne akcijske grupe. To je sigurno jedan od najuspješnijih LAG-ova na području Republike Hrvatske. Općina Sračinec je kompletno uredila grobnu kuću na groblju u Sračincu, a taj je značajan projekt sufinanciran upravo sredstvima koje smo dobili na natječaju LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. LAG bespovratnim sredstvima pomaže i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Zahvaljujući članstvu u LAG-u, kroz financiranje projekata kakav je bio uređenje grobne kuće, jedinice lokalne samouprave podižu standard i kvalitetu života, a to je bit posla svakog načelnika. LAG Sjeverozapad jedinicama lokalne samouprave daje i podršku u planiranju i pripremi takvih projekata. Vjerujem da će u sljedećem razdoblju LAG-ovi imati još više sredstava za programe ruralnog razvoja. LAG Sjeverozapad ide u dobrom smjeru, stoga želim zahvaliti vodstvu LAG-a Sjeverozapad, na čelu s predsjednikom Marijanom Škvarićem, koji je gradonačelnik s vizijom, na stvarno izvrsnim rezultatima koje su postigli, posebno u provedbi natječaja iz Programa ruralnog razvoja – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

 

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU