Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Planiraju uzgajati i jestive tikve

Objavljeno:
Fotografija članka: Planiraju uzgajati i jestive tikve

– Kada sam primila poziv iz Općine Beretinec da dođem na radionicu za Tip operacije 6.3. nisam bila zainteresirana, jer sam mislila da nemam šanse dobiti ta bespovratna sredstva. No, trebao nam je novi traktor, a u Savjetodavnoj službi su mi rekli da ispunjavam sve uvjete natječaja. Tako sam ipak odlučila prijaviti se, iako nisam očekivala da ću proći. Već sam skoro na to i zaboravila, a onda je jednog popodneva, baš usred radova na polju, zazvonio mobitel. Načelnik Igor Kos nazvao me i čestitao. Mislila sam da se šali – rekla je Jasminka Kefelja, nositeljica poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva iz Beretinca, koji je na 1. natječaju LAG-a Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio više od 111 tisuća kuna.

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na ukupno 5 hektara poljoprivrednih površina uzgaja zob, ječam, kukuruz, tikve uljarice te povrtne kulture, najviše rajčice, paprike i grah, a bave se i uzgojom junadi i odojaka.
-Najviše onoga što proizvedemo na našem gospodarstvu je za naše potrebe, dio poklonimo rodbini, i tek dio uspijemo prodati na kućnom pragu, uglavnom bučino ulje, a godišnje imamo i desetak odojaka. Mali smo OPG i praktično pola godine ne ostvarujemo nikakav prihod. Zato razmišljam da s vremenom proširimo proizvodnju, kako bi imali barem dva turnusa odojaka godišnje. No, za to bi nam trebala nova staja, a sada nismo u mogućnosti krenuti u takvu investiciju. Željela bih se okušati i u uzgoju jestivih tikvi. Mlađi sin je izrazio želju da se bavi poljoprivredom, pa se nadam da bi on, kao mladi poljoprivrednik, imao više šansi doći do bespovratnih sredstava kojima bi proširili proizvodnju i podigli ekonomsku veličinu našeg gospodarstva – istaknula je Jasminka Kefelja i dodala kako je zahvaljujući bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad ipak uspjela unaprijediti proizvodnju na svom gospodarstvu.

Stari traktor zamijenili novijim

Trideset godina stari traktor uspjela je zamijeniti novijim, kupiti rabljeni dvobrazni plug, a uskoro će nabaviti i novu sijačicu.
-Lani smo na sajmu u Gudovcu uspjeli pronaći gotovo novi traktor, pa mi sada treba bitno manje vremena za poljoprivredne radove. Ranije sam se sa starim traktorom mučila cijeli dan. Bitno mi je lakše s jačim traktorom. No, iako smo s ovom mehanizacijom unaprijedili proizvodnju, još uvijek imamo puno problema. Lani na proljeće nam je većinu zasijanih površina uništila voda na poljima, svake godine imamo sve više šteta od divljači, najviše od divljih svinja, strahujemo da će naš trud stradati od tuče. Osiguranje poljoprivrednih površina je novi trošak, no sljedeće godine ću se morati osigurati, ali i naći neko rješenje da polja zaštitim od divljači. Bilo bi dobro kada bi nam se olakšalo do dođemo do više zemlje za obradu, kada bi nam bili dostupniji jeftiniji krediti za proširenje proizvodnje, ali i kada bi na tržištu bilo lakše nabaviti kvalitetne pasmine goveda, kakva je holštajnska – naglasila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Beretinca.

Odlična suradnja sa Savjetodavnom službom

Jasminka Kefelja posebice ističe odličnu suradnju sa Savjetodavnom službom, koja joj je pomogla i u pripremi dokumentacije za natječaj LAG-a Sjeverozapad.
-Zadovoljna sam s pristupom Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, kao i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iako smo prilično dugo čekali na sredstva nakon što smo prošli na natječaju – rekla je Jasminka Kefelja, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, jednog od 23 OPG-a s područja LAG-a Sjeverozapad kojem su dodijeljena bespovratna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU