Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Pajdašija od pinte u Krkancu

Objavljeno:
Fotografija članka: Pajdašija od pinte u Krkancu

Da su nekoć vinoljupci uzmogli «puno kupica vina posrkati» svjedoče zapisi društva – Pajdašija od pinte, koje je u svom dvorcu u Krkancu 1696. godine osnovao barun Baltazar Patačić. «Vinski doktori» naiskap su morali popiti pintu, odnosno gotovo tri litre vina, kako bi bili «promaknuti na vrlo glasovitom novo – medicinskom fakultetu».

Dokono plemstvo na «vinskom sveučilištu» u Krkancu je kratilo vrijeme zbijajući šale i nepodopštine uz «obilje vinske kapljice».

– Sad već Sorbono šuti! One koje ti uvrštavaš među doktore i kojima otvaraš put do časti, u ovoj će kući jedva moći postati učenici. Ova je prava škola doktora – govorio je barun Patačić svojim vinskim pajdašima, među kojima su bili najuglednije velemože toga doba. Nakon što bi naiskap popili pintu vina i «položili vinski doktorat» bili bi upisani u Knjigu vinskih doktora pod lažnim liječničkim imenima, pa je Baltazar Patačić primjerice, bio zabilježen pod imenom – Illmer, koji je tada bio vrhovni liječnik u cijeloj Hrvatskoj.

U Krkancu se očito puno pilo i dobro zabavljalo, no, Patačićev dvorac nije bio tek mjesto vedrog društvenog života. Ovdje su se vodile i ozbiljne rasprave, čitala se i poezija, pa je barun Patačić pola u šali, a pola u zbilji, običavao govoriti kako je «u pinti kvintesencija znanosti, koja govoru daje uvjerljivost, a pjesništvu ljupkost».

Ostalo je zabilježeno da je posljednji u nizu od 173 «vinskih doktora» iz Krkanca bio podban Ivan Rauch, jer se Pajdašija od pinte prestala sastajati nakon što je barun Patačić preminuo u Zagrebu 1719. godine.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU