Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Pa gdje je taj trakošćanski zmaj?

Objavljeno:
Fotografija članka: Pa gdje je taj trakošćanski zmaj?

Na mjestu današnjeg dvorca u Trakošćanu u davna je vremena stajala osamljena utvrda okružena nepreglednim gustim šumama. Vjeruje se kako su tom dobro utvrđenom citadelom na uzvisini upravljali Tračani, pa neki drže kako je upravo po toj tračanskoj utvrdi – Arx Thracorum, Trakošćan dobio i ime. Drugi pak smatraju kako Trakošćan svoje ime ima zahvaliti njemačkim vitezovima – Drachenstein, koji su nekada gospodarili tim područjem. Obje priče o nastanku Trakošćana tako možemo dovesti u vezu sa – zmajevima.

Tračane, antički narod koji je još prije 5 tisuća godina živio na području Balkana, između Dunava i Crnog mora, stari su Grci smatrali – barbarima, no ovi suvremenici Trojanskog rata, bili su vješti ratnici, obrtnici i umjetnici, koji su razvili istančan smisao za lijepo. Razumjeli su se u astronomiju i medicinu, a u njihovoj kulturi i duhovnosti upravo je zmaj zauzimao važno mjesto. Ovo fantastično stvorenje nalik velikom gmazu s krilima i dugim repom koji riga vatru, bilo je česti motiv na tračanskim rukotvorinama i umjetninama. Tračanski su šamani, primjerice, u obredu inicijacije morali zajahati zmaja, a vjerovali su i kako pomrčine uzrokuje zmaj koji je zakrilio sunce. Je li taj drevni narod slučajno svoj utvrđeni grad odlučio sagraditi upravo na toj stijeni, koju su i Drachensteini prepoznali kao – zmajevu? Jesu li možda naslućivali da bi se u okolnim gustim šumama mogao kriti kakav zmaj?

I dok u susjednom Međimurju gotovo iz svake mlake izviruje pozoj, u krajevima oko Trakošćana ne nalazimo priče, legende ili vjerovanja o zmajevima, osim one o spilji Stanovnik, na sjeveroistočnoj strani Ivančice, iz koje je zmaj potjerao ljude koji se se morali skloniti u obližnju spilju – Kujsnicu. Je li to čudovište na Ivančicu dolutalo iz trakošćanskih šuma? Jesu li Tračani i Drachensteini znali za njegovu jazbinu i u njenoj blizini odlučili sagraditi grad na zmajevoj stijeni? Je li zmaj još u davna vremena napustio ove krajeve ili se još uvijek negdje skriva?

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU