Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 69%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Onaj koji voli raditi može živjeti od uzgoja koza

Objavljeno:
Fotografija članka: Onaj koji voli raditi može živjeti od uzgoja koza

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Črešnjevu Denis Slunjski uzgaja tridesetak alpskih koza, od kojih dobiva u prosjeku dnevno šezdesetak litara mlijeka, pa nositelj ovoga OPG-a kaže da se od ovoga posla može živjeti.

– Čovjek koji voli raditi može od toga živjeti, ali moraš ulagati svoj trud i vrijeme, inače nema rezultata. Koze su krasne životinje, njihov uzgoj i nije previše zahtjevan, zato ovaj posao doživljavam prije svega, kao hobi – istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koji se uzgojem koza počeo baviti prije tri godine.

Denis Slunjski kaže kako je posao započeo s dvadesetak koza, a danas na imanju u Črešnjevu uzgaja njih tridesetak.

– U kozarstvo treba najprije uložiti, a onda treba proći neko vrijeme da se uzgoji dovoljan broj koza. Naših tridesetak koza hrani sebe, a meni ostane za prosječnu plaću. No, još uvijek moramo ulagati u uzgoj, moramo završiti staje, kupiti još mladih jarica, urediti muzilište. Troškovi su veliki, pa jarenje na primjer, obavljam sam, uz pomoć sina, koji je veterinarski tehničar, kako bismo što više uštedjeli. No, nije mi žao što sam se nakon odlaska u mirovinu počeo baviti ovim poslom. Želim raditi i dovršiti ono što sam isplanirao. Optimist sam i vidim perspektivu u uzgoju koza, pa i računicu, ukoliko ćemo naše stado uspjeti povećati na nekih šezdesetak koza – rekao je Denis Slunjski, koji sam gradi nove staje za koze i od svoje mirovine odvaja novac kako bi završio nove staje u Črešnjevu.

Dnevno 60 litara kozjeg mlijeka

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima ugovor s varaždinskom Vindijom, kojoj svaka dva dana isporučuje oko 120 litara kozjeg mlijeka.

-Naše koze dnevno daju oko 2,5 litre mlijeka, a Vindija nam za litru mlijeka plaća 5 kuna. Da nismo u ugovornom odnosu s Vindijom ne bismo mogli opstati, jer je potražnja za kozjim mlijekom i mesom jako mala. Ljudi ovdje nisu navikli na mlijeko i meso koza, tako da nema tržišta. Zato se moramo prilagoditi takvoj situaciji i ulagati u stado, jer više mlijeka jamči i bolju otkupnu cijenu – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koji je bespovratna sredstva, koja su im nedavno dodijeljena na 1. natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, uložio u gradnju staje.

Sam gradi staju od 120 kvadrata

Uz dogradnju staje ovaj OPG planira kupiti i nove muzilice, laktofriz, mljekovod te stado povećati na barem šezdeset alpskih koza.

– Gradimo novu staju od ukupno 120 četvornih metara, planiramo kupnju novih muzilica, a stado moramo povećati za još tridesetak koza, da bismo ostvarili pristojniju zaradu. K tome težim i neću odustati dok god budem mogao raditi. Bespovratna sredstva koja smo dobili od LAG-a Sjeverozapad su nam sigurno pomogla u ostvarenju toga plana, no planirane investicije daleko nadmašuju sredstva koja su nam dodijeljena. Da smo barem odjedanput dobili ukupni iznos, bilo bi bolje, više bismo uspjeli napraviti. Budući da već otplaćujem jedan kredit, nisam u mogućnosti podići novi za završetak objekta, pa sam i dalje prisiljen odvajati od svoje mirovine. Doduše, ova bespovratna sredstva LAG-a Sjeverozapad su bila prva koja smo dobili. Do sada nismo imali baš nikakvu podršku, sve smo radili isključivo vlastitim sredstvima – rekao je Denis Slunjski, koji je pritom naglasio kako mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva kakvo je njegovo, nužno trebaju više pomoći i podrške, prije svega dostupnije i jeftinije kreditne linije, kako bi mogli širiti i unapređivati proizvodnju.

– Do sada se nismo javljali na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, prošli smo na prvom natječaju na koji smo se prijavili, pa se zato nadam da će se u skoroj budućnosti ponuditi nove mogućnosti za bespovratna sredstva koja bih mogao uložiti u ovaj posao – istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i poručio kako neće odustati od uzgoja ovih plemenitih životinja, unatoč svim teškoćama i nedaćama s kojima je dnevno suočen na svom gospodarstvu u Črešnjevu.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU