Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Očuvani okoliš veliki je razvojni potencijal

Objavljeno:


Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik

Čista priroda i očuvani okoliš veliki su razvojni potencijali Općine Klenovnik, na kojima ova općina temelji razvoj poljoprivredne proizvodnje, ali i turistički razvoj. Stalnim ulaganjima u unapređenje komunalne infrastrukture, među kojima je i skorašnje uvođenje brzog interneta, u Općini Klenovnik stvaraju pretpostavke za uspješan održivi razvoj i primjerene uvjete za život na tom prostoru iznimne krajobrazne ljepote. 

– Posljednjih smo mjeseci nastojali sanirati najkritičnije točke u našoj općini. To se prije svega odnosi na ceste, koje su bile u dosta lošem stanju. Upravo je prometna infrastruktura, uz vodovodnu mrežu, naš najveći problem. Stoga smo s tvrtkom Varkom dogovorili izgradnju vodovoda u visokoj zoni općine, a radovi bi trebali započeti upravo ovih dana. Nastavili smo i projekt vezan uz uređenje vatrogasnog doma, na čije smo uređenje čekali gotovo deset godina. Vatrogasni dom je konačno dobio novi krov, a kroz taj ćemo projekt promijeniti i vanjsku stolariju doma te riješiti grijanje. Tako smo prije zime uspjeli zamijeniti krov koji je bio totalno dotrajao, i spriječiti daljnju devastaciju tog objekta. Nažalost, i mi smo suočeni s padom broja stanovnika, a stanovništvo nam je sve starije. Iako u ovom trenutku nemamo točan podatak koliko je mladih napustilo ovaj kraj, sigurno je da oni odlaze. To je jedan od izazova s kojima se moramo suočiti. Imamo niz problema koje smo naslijedili, no, unatoč skromnom općinskom proračunu, nastojimo ih rješavati, prvenstveno one koji se odnose na podizanje komunalnog standarda na našem području, kako bismo osigurali primjerene uvjete za život i zaustavili daljnje iseljavanje s ovog područja – rekao je Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik.

Općina Klenovnik ima veliki razvojni potencijal u poljoprivredi. Jeste li zadovoljni sadašnjim stanjem u poljoprivrednoj proizvodnji?  

– Na području općine imamo tek jedno veliko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG Kolačko, koje se bavi uzgojem ovaca i krava. Naši se ljudi najviše bave individualnom poljoprivrednom proizvodnjom, uglavnom za svoje potrebe, no imamo naznaka da se takvo stanje ipak mijenja. Imamo poljoprivredne proizvođače koji se bave uzgojem aronije, lješnjaka i drugog koštičavog voća, za čiji uzgoj postoji sve veće zanimanje i u našem kraju. Općina planira, u skladu sa svojim mogućnostima, sufinancirati i podržati takvu proizvodnju. Nadam se da će uspjeti i projekt jednog našeg mještana koji planira uzgoj jabuka. Na našem području naime, imamo mnogo zapuštenih voćnjaka sa starim sortama voća, koje je danas na sve većoj cijeni, pa vjerujem da ćemo i u tom pravcu sve više razvijati poljoprivrednu proizvodnju.

Područje Općine Klenovnik prostor je potpuno očuvane prirode, je li i to prednost na kojoj temeljite razvojne planove?

– Krajobraz je ovdje stvarno prekrasan, a na našu sreću cijeli je prostor ekološki potpuno sačuvan. Imamo lijepu i čistu prirodu, svježi zrak, možemo disati punim plućima. Kilometrima uokolo nema nikakvih zagađivača, pa nije slučajno da je još od 1927. godine u Klenovniku i bolnica za plućne bolesti. Sigurno je da su čista priroda i očuvani okoliš naši veliki razvojni potencijali, na kojima ćemo temeljiti održivi razvoj naše općine. U posljednje vrijeme imamo sve više upita zainteresiranih ljubitelja prirode koji se zanimaju za pješačke i biciklističke staze u našem kraju. No, prije nego li pokrenemo projekte vezane uz taj oblik turizma, moramo ucrtati te naše putove i staze, kako bismo ih mogli prijaviti na natječaje za financiranje. Sami ne možemo realizirati takve projekte, pa je jedini način za njihovo ostvarenje da ih prijavimo na nacionalne i fondove Europske unije. Stoga vjerujem da ćemo sljedeće godine završiti mapiranje, kako bismo mogli krenuti u projekt uređenja biciklističkih staza kroz našu općinu.

Našim krajem prolazi i Marijanski put, a dva puta godišnje imamo i prošćenje kod kapelice svetog Vuka. Vukovoj je također potencijalno turistički zanimljivo odredište, koje u budućnosti moramo bolje iskoristiti. Vjerujem da ćemo pri realizaciji ovih projekata imati i stručnu pomoć Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad. U tom smo smislu već razgovarali s ljudima iz LAG-a i nadam se da ćemo dobro surađivati.

Tome u prilog govori i to da smo u suradnji s LAG-om Sjeverozapad pokrenuli projekt brzog interneta. Taj nam je projekt jako bitan, jer je na našem području telefonski signal jako slab. Uvođenjem brzog interneta, bez kojeg je život mladim ljudima nezamisliv na nekom prostoru, sigurno ćemo učiniti važan korak prema poboljšanju infrastrukture u našoj općini. Moramo se truditi da mladom naraštaju osiguramo primjerene uvjete za život i obrazovanje. Imamo dobru i lijepo uređenu osnovnu školu, koja ima status – eko škole, dječji vrtić, a razmišljamo i o jaslicama. Bude li mogućnosti da taj projekt financiramo iz nekog fonda sigurno ćemo realizirati i tu inicijativu naših mještana.

Kako biste ocijenili rad udruga građana na području Općine?

– Od udruga su svakako najaktivnija vatrogasno i lovačko društvo. Ove smo godine ponovo pokrenuli nogometni klub, koji nije bio aktivan posljednje tri godine. Na taj smo način pružili mogućnost našim mladima da se bave sportskom aktivnošću. Aktivno je i naše kulturno – umjetničko društvo, koje ima folklornu i tamburašku sekciju, i sve više članova. Našim udrugama nastojimo pružiti podršku u njihovim aktivnostima, jer je i primjerena društvena infrastruktura također važna za održivi razvoj kojim ćemo osigurati da mladi ostaju u kraju u kojem su rođeni i da u ovom lijepom kraju pronađu egzistenciju s kojom će biti zadovoljni – naglasio je načelnik Općine Klenovnik.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU