Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Očuvana priroda ključni je razvojni potencijal

Objavljeno:


Martin Oreški, načelnik Općine Klenovnik

Budući da je cijelo područje Općine Klenovnik kraj izuzetne ljepote i očuvane prirode, ova općina svoj razvoj nastoji temeljiti upravo na tom vrijednom resursu, te razvijati ekološku poljoprivrednu proizvodnju i nove turističke sadržaje vezane uz dugu lječilišnu tradiciju. Takva bi razvojna strategija trebala potaknuti cjeloviti i održivi ruralni razvoj na području cijele općine.
– Općina Klenovnik je mala općina, najmanja po površini i po broju stanovnika od svih općina – članica Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad. Na području Općine prema posljednjem popisu stanovništva živjelo je 2.022 stanovnika, a upravo je depopulacija stanovništva jedan od glavnih problema s kojima smo suočeni. Taj negativni trend u posljednje vrijeme ipak uspijevamo zaustaviti, iako smo u tom smislu i dalje pred velikim izazovom. Naime, komunalna infrastruktura na području Općine Klenovnik nije dobro razvijena, a prema analizama na području naše općine daleko je više nerazvrstanih cesta koje nisu asfaltirane od županijskog prosjeka. Takvu situaciju nastojimo mijenjati, uz razumijevanje Županijske uprave za ceste. Ne možemo biti zadovoljni ni s komunalnim uređenjem centra Klenovnika, iako smo uspjeli urediti prometnicu koja vodi prema Lepoglavi. Uz podršku Županijske uprave za ceste na tom smo potezu uredili nogostupe i sustav odvodnje oborinskih voda. Ove godine pripremamo projektnu dokumentaciju kako bismo uredili i izlaz prema Ivancu. Dakle, imamo puno problema koje smo naslijedili iz prošlosti, no nastojimo ih rješavati, kako bismo podizanjem komunalnog standarda stvarali uvjete za uspješniji razvoj naše općine. Taj razvoj planiramo u prvom redu temeljiti na turizmu, budući da je cijelo područje Općine kraj izuzetne ljepote i očuvane prirode. Stoga smo počeli razvijati cikloturizam, odredili smo biciklističke rute, na kojima bi s vremenom razvijali i druge turističke sadržaje. Nažalost, u Županijskoj strategiji razvoja turizma Klenovnik nije prepoznat kao turistički potencijal, iako naša Specijalna bolnica za plućne bolesti ima dugu tradiciju na kojoj možemo razvijati i ponudu lječilišnog turizma, ali i druge atraktivne turističke sadržaje, od već spomenutih biciklističkih staza, pješačkih i hodočasničkih tura, pri čemu posebno želim istaknuti Marijin put, hodočasničku rutu od Klenovnika do kapele svetog Vuka kod Vukovoja. Fondu za ruralni razvoj planiramo prijaviti i prihvatilišni centar, u kojem bismo na jednom mjestu predstavili sve ono što možemo ponuditi našim gostima, od kušaonice vina u kojoj bismo predstavili ponudu naših vinogradara, zatim ponudu domaćinstava koje se bave uzgojem voća, naše tradicijske i autohtone proizvode, te turističku ponudu našeg kraja. Vjerujem da će nam pri realizaciji tog projekta biti dobrodošla iskustva susjednih općina u Sloveniji, te da ćemo imati i svu potrebnu podršku Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Područje Općine Klenovnik prostor je potpuno očuvane prirode, je li to prednost na kojoj temeljite razvojne planove?

– Tako je, to je sigurno naša budućnost. U ovom lijepom kraju nije razvijana industrija, sačuvali smo ekološku poljoprivredu i stare sorte. Stoga primjerice, planiramo poticati obnovu tih starih i zapuštenih voćnjaka. Mi naime, nemamo velikih poljoprivrednih površina, pa naš poljoprivredni razvoj moramo temeljiti upravo na voćarstvu, vinogradarstvu i stočarstvu, na ponudi zdrave hrane i autohtonih sorti. Zahvaljujući LAG-u imali smo priliku vidjeti neka iskustva u Austriji, gdje je takva ponuda zdrave hrane bila temelj novog razvoja ruralnih krajeva. Takva poljoprivredna proizvodnja u očuvanom okolišu, tamo je potaknula i razvoj novih turističkih sadržaja i rast kvalitete života. Vjerujem da je to put kojim i mi moramo krenuti, tim prije što na ovom području imamo i vrijednu kulturnu baštinu te niz turistički zanimljivih lokaliteta. Budemo li uspješno razvijali ekološku poljoprivrednu proizvodnju, koju ćemo povezati s turističkom i lječilišnom ponudom, vjerujem da ćemo uspjeti unaprijediti ovaj kraj i značajno podići komunalni i društveni, ali i standard naših ljudi.

Koliko u takvom razvoju Općine Klenovnik može pomoći članstvo u Lokalnoj akcijskog grupi Sjeverozapad?

– Do sada smo dobili svu pomoć i podršku koju smo tražili od LAG-a. Primjerice, dobro surađujemo na projektu energetske učinkovitosti, a vjerujem da ćemo imati kvalitetnu podršku stručnih ljudi iz LAG-a i kod pripreme potrebne dokumentacije za projekte o kojima sam govorio, prije svega one koji se odnose na zdravstveni turizam te centar za posjetitelje. Želja mi je da u skoroj budućnosti uredimo i šetnicu uz potok Šarnicu, da nastavimo uređivati i nove sadržaje koji bi bili primjereni zdravstvenom i ekološkom turizmu. Pritom možemo koristiti primjere dobre prakse koje smo vidjeli u Štajerskoj i Gradišću i na tim osnovama poticati cjeloviti ruralni razvoj. Imamo niz komparativnih prednosti, prije svega lijepi i očuvani okoliš, tradiciju zdravstvenog turizma, poljoprivrednu proizvodnju koja može biti itekako dohodovna, budući da je sve veća potražnja upravo za ekološkim poljoprivrednim proizvodima koji na tržištu postižu višu cijenu od onih u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Dakle, članstvo u LAG-u nam u tom smislu može biti od velike pomoći, kako u pripremi potrebnih razvojnih strategija, dokumenata potrebnih za natječaje Fonda za ruralni razvoj, tako i kod povezivanja i razmjene iskustava s partnerima u inozemstvu, promocije naše ponude, posebice u inozemstvu. Na nedavnom studijskom putovanju koji je organizirao LAG Sjeverozapad, vidjeli smo na primjeru štajerskog Vulkandlanda, kakvi se rezultati u ruralnom i održivom razvoju mogu postići kroz povezivanje poljoprivredne i turističke ponude te zahvaljujući dobro osmišljenoj marketinškoj koncepciji. Siguran sam stoga da će strateški razvoj koji temeljimo na ekološkoj poljoprivredi, zdravoj hrani i lječilišnom turizmu potaknuti i novo zapošljavanje te stvaranje uvjeta za održivi razvoj koji će jamčiti ostanak mladih u našoj sredini – poručio je Martin Oreški, načelnik Općine Klenovnik.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU