Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Objed mesarskog ceha

Objavljeno:
Fotografija članka: Objed mesarskog ceha

U povijesti grada Varaždina zabilježene su mnoge bizarne zgode, u koje svakako možemo svrstati i onu mesarskog majstora Martina Mikleca, s kraja 17. stoljeća. Ovaj je okorjeli neženja svake godine plaćao skupi objed «plemenitom cehu» kako bi dobio oprost od ženidbe.

Mesarski djetić Martin Miklec obratio se 1692. godine cehmeštru mesarskog ceha Blažu Možaru sa željom da ga se primi u ceh, kako bi postao mesarski obrtnik u Varaždinu. Miklec je dokazao da je izučio mesarski zanat te da je u «stranom svijetu sproveo propisana djetićka leta», obvezao se platiti majstorsku pristojbu, no na putu do vlastite mesnice u gradu stajala je ozbiljna prepreka.

Svi su mesarski majstori – članovi mesarskog ceha, morali biti oženjeni! Stoga je Miklec zamolio da ga se na neko vrijeme oslobodi ove obveze, a on će zauzvrat platiti bogati objed za sve članove ceha. No, majstor Miklec nije ispunio ovu majstorsku obvezu, pa je svake godine cehu imao plaćati po 1 zlatni dukat.

A kakve pak je objede priređivao mesarski ceh saznajemo u Povijesti grada Varaždina Rudolfa Horvata, koji piše da je primjerice, za predbožićni objed cehmeštar Možar kupio silnu količinu mesa – 22 kokoši, 6 raca i 3 guske, po jednu divlju gusku i racu, jedno tele, dva purana, dva pilića, dva goluba, te govedine, slanine, sušeno svinjsko meso, volovski jezik, jarebicu te «kose i druge ptice». Cehmeštar je za gozbu pribavio i kobasice, devenice, puževe, sir i maslac, te povrće i druge namirnice. Za ovaj je objed kupljeno i čak 155 pinti, ili 434 litre vina.

Iako su članovi mesarskog ceha bili na glasu kao izjelice i bonkulovići, ipak je nejasno kako je samo 17 varaždinskih mesara uspjelo pojesti tu silnu količinu hrane i popiti toliko vina.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU