Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Našu djedovinu ne smijemo zapustiti

Objavljeno:
Fotografija članka: Našu djedovinu ne smijemo zapustiti

– Ovo je naša djedovina i ne smijemo je zapustiti. Imamo zemlju, imamo i volje za raditi na zemlji, no, treba nam pomoć i podrška. Da je više ovakvih programa kakva je Mjera 6.3. više bi ljudi, pogotovo mladih, ostajalo na zemlji – istaknuo je Stjepan Lončarek, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donje Višnjice, koji je na koji je na 1. natječaju LAG-a Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, dobio više od 111 tisuća kuna.

Na ukupno 17 rali poljoprivrednih površina Stjepan Lončarek uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam, tritikale, repu, krumpir i buče uljarice, te povrtne kulture, najviše rajčice i paprike, a na svom obiteljskom gospodarstvu hrani i svinje te kokoši.

– Imam i šume, livade, voćnjak i vinograd, no, kako tržišta nema, većinu proizvoda prodajemo na malo, na kućnom pragu.Tako bez sredstava koje smo dobili na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, ne bih uspio uložiti u poljoprivrednu mehanizaciju koja mi je potrebna. Dva puta sam se prijavio na nacionalni natječaj za Tip operacije 6.3.1., ali nismo prošli. Ovo je bila treća sreća – rekao je nositelj ovoga OPG-a koji je sredstvima LAG-a Sjeverozapad kupio rabljeni traktor te novi malčer.

Teško je raditi na ilovači

Stjepan Lončarek je tako zamijenio traktor star više od četrdeset godina, pa je naglasio kako će s novijim i jačim traktorom biti lakše i brže raditi.

– Ovdje su poljoprivredne površine male i rascjepkane, a ilovača je teška zemlja i teško ju je obrađivati. I strmine su velike, a poljski putevi slabo uređeni. Teško se ovdje baviti poljoprivredom, pogotovo sa starom i dotrajalom poljoprivrednom mehanizacijom. Zato su nam ova sredstva puno pomogla. Planiram proširiti proizvodnju, uzgajati više kukuruza i više svinja te proširiti nasade tikvi. Kada bismo proizvodili više, bavljenje poljoprivredom bi nam se moglo i isplatiti – rekao je Stjepan Lončarek, koji svoj OPG planira prijaviti i na nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja, kako bi nastavio obnavljati poljoprivrednu mehanizaciju s kojom bi proizvodio više uz niže troškove.

Nositelj ovoga OPG-a u Donjoj Višnjici pozvao je i druge, male poljoprivredne proizvođače da redovno prate natječaje i da se na njih prijavljuju, jer je to jedna od rijetkih konkretnih podrška malim poljoprivrednicima.

Predugo se čeka na novac

– Sigurno ćemo se i dalje prijavljivati na ovakve natječaje, uvijek valja probati jer prijava praktično ne košta ništa, a bespovratna sredstva nisu mala, pogotovo za nas male OPG- ove. Svakako ćemo se prijaviti na natječaj za mlade poljoprivrednike, ali i na druge natječaje, budući da nemamo druge izvore iz kojih bismo ulagali u unapređenje proizvodnje. Krediti su skupi i teško dostupni, a predstavljaju i veliki rizik za nas poljoprivrednike, jer ako urod podbaci kako ćemo ih otplaćivati. Sada nam uz noviji traktor treba i novija mehanizacija, na primjer plug i freza. Potreba je puno, a kada sve platimo ne ostane nam gotovo ništa – rekao je Stjepan Lončarek te dodao kako bi uz financijsku podršku poljoprivrednicima trebao i organiziraniji plasman njihovih proizvoda.

Stjepan Lončarek zadovoljan je provedbom natječaja, jer je u LAG-u Sjeverozapad pravovremeno dobio sve potrebne informacije, no, istaknuo je kako cijela procedura traje predugo.

-Predugo se čeka na novac, zadužio sam se kako bih kupio traktor, pa se nadam da će mi cijeli iznos potpore biti isplaćen što prije. No, unatoč svemu, zadovoljan sam, jer bez tih bespovratnih sredstava ne bih uspio obnoviti mehanizaciju i tako stvoriti uvjete za širenje i unapređenje proizvodnje – poručio je Stjepan Lončarek, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Donjoj Višnjici.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU