Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Naš trg cijele godine pruža u najvećoj količini „svega i svačesa“

Objavljeno:
Fotografija članka: Naš trg cijele godine pruža u najvećoj količini „svega i svačesa“

Početkom 20. stoljeća Varaždincima je na volju bilo obilje sezonskog voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda koji su se prodavali na glavnom gradskom trgu, pa su onodobne varaždinske novine pisale kako „hrambene prilike grada Varaždina u svakom pogledu posvema zadovoljavaju“.

-Varaždinska su polja prvorazredna, pa tu rodi obilato svakovrsno žito, a osobito kukuruz i ostale rasline. Osim ovoga mnogo se sadi i gaji zelje, repa i krumpir najboljih vrsta. Na glasu je varaždinsko zelje, osobito ono u općini Vidovec, koje se svake godine izvaža u velikim količinama. Ove je godine izvezeno samo zelja oko 500 vagona, zatim oko 100 vagona krumpira i repe. Tako je kapnula u džepove marnih gospodara iz okolice Varaždina lijep a svotica od oko 2 milijuna dinara – pisale su Varaždinske novosti u siječnju 1941. godine o stanju poljoprivredne proizvodnje u okolici Varaždina.

Autor posebno ističe heljdu, kao jednu od „žitarica koje osobito dobro uspijevaju“, pa piše kako je vrlo traženo i heljdino brašno.

-Tko ne pozna masnu i tečnu “hajdinsku gibanicu“ i tečnu i hranjivu hajdinu kašu. Ovdje smo dužni spomenuti varaždinske specijalitete, fine, masne i sočne crne krvavice, devenice ili čurke, koje se pune hajdinom kašom i sitnim, rezuckanim komadima špeka, zatim bele devenice – jetrenjače, koje se pune rižom. Varaždinski purgeri imadu priliku i mogućnosti da sve to zaliju dobrom kapljicom iz vinograda Varaždinbrega, zatim „Viničkog vrha“ koji se prostire sve tamo do Ljutomerskih gorica- pisale su Varaždinske novosti.

Uz poljoprivredne proizvode koji su uzgojeni u okolici grada, Varaždinci su i sami uzgajali povrće u svojim prostranim vrtovima.

-Varaždin je bogat vrtovima, osobito na periferiji, pa tu naše građanske kućanice, marne i iskusne, siju, gaje i sade obilato svakovrsno povrće, od najranijega do najkasnijega. Naš trg cijele godine pruža u najvećoj količini svega i svačesa što zasijeca u prehrambene prilike i zahtjeve građanstva. Isto tako donašaju u grad i naše okolišne seljanke cijele godine svakovrsno povrće, pa se tako takmiče s našim domaćim vrtljaricama. Što da rečemo za našu braću Bugare, koji kao majstori vrtljari cijele godine snabdijevaju tržište najodličnijom robom. Voćni trg grada Varaždina može se takmičiti u svakom pogledu sa svima, pa i većim gradovima naše domovine, osobito pak u pogodovnim godinama, Trg mliječnih proizvoda dnevno je krcat i puncat svim što zasijeca u ovu granu prehrane, a pružaju nam to domaće kao i seoske mljekarice. Svakog četvrtka, subote a i nedjelje tržište peradi je upravo bogato tučnom i dobro gojenom robom. Na glasu su velike podravske guske, osobito tovljene, zatim patke, kokoši, pilići, fini pohanci. Mnogo se dovažaju odojci, jer je svinjogojstvo u okolici Varaždina vrlo rašireno kao osobita privreda u gospodarstvu. U mjesecu listopadu, studenom i prosincu dopremaju se na trg čitava jata glasovitih zagorskih purana, kućanicama za uveličanje poznatih blagdana – pisale su varaždinske novine o ponudi na glavnom varaždinskom trgu u prvoj polovici 20. stoljeća.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU