Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 69%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Najljepša kapela Hrvatskog zagorja

Objavljeno:
Fotografija članka: Najljepša kapela Hrvatskog zagorja

Među kapelama koje su u okolici Lepoglave podigli pavlini, kapela svetog Jurja u Purgi posebno se ističe skladnošću i ljepotom. Kapela u Purgi jedan je od najljepših spomenika barokne graditeljske umjetnosti u Hrvatskoj.

Kapela svetog Jurja najstarija je od pet kapela lepoglavskog samostana – pavlinima ju je s okolnim zemljištem darovao grof Herman Celjski još 1400. godine. No, pavlini su tu kapelu, koju je nagrizao zub vremena, odlučili srušiti do temelja i na njenom mjestu podići novu. Gradnja kapele započela je 1749. godine, a već u listopadu sljedeće godine bila je u cijelosti završena.

– Budući da je građena, opremljena i oslikana u jedan mah, ona je potpuno jedinstvena u stilu – napisao je o kapeli u Purgi glasoviti povjesničar umjetnosti Gjuro Szabo, koji je još 1919. detaljno opisao kapelu «s mnogo duše i shvaćanja».

Kapelu je maestralno oslikao naš najpoznatiji fresko slikar Ivan Ranger, o čijem je remek djelu u Purgi Szabo zapisao «kako Rangerove slikarije pokazuju zadnji odjek pavlinskog slikarstva i otkrivaju kako su pavlini smjerno koračali s duhom vremena ne mareć za postulate ukočene tradicije».

Na brdu Gorica, na mjestu stare tvrđave, sagrađena je kapela svetog Ivana, koja je posvećena najvjerojatnije 1614. godine, dok su preostale tri kapele lepoglavskih pavlina izgrađene na Veternici – kapela Majke Božje i Svih svetih, kapela svetog Valentina i kapela svetog Donata. Ove su kapele izgrađene na posjedu koji je pavlinima 1507. godine darovala kneginja Beatrice Frankopan, a od tri kapele sačuvana je tek kapela Majke Božje i Svih svetih, koju narod zove – Svetinje, dok se druge dvije kapele porušene vjerojatno još prije ukinuća pavlinskog reda 1786. godine.

Inače, pavlini su rado boravili na posjedu u Veternici, posebice u vrijeme kada su prijetile epidemije, jer je zrak na Veternici «vrlo zdrav».

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU