Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 65%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Moderna poljoprivredna proizvodnja temelj je razvoja vidovečkog kraja

Objavljeno:


Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec

Kao tradicionalno poljoprivredni kraj, Općina Vidovec upravo na modernoj poljoprivrednoj proizvodnji te razvoju ruralnog turizma nastoji temeljiti svoj razvoj. Stoga se na području ove općine, smještene u središtu Varaždinske županije, uređuje i sve više modernih kapaciteta za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, ali i objekata koji će ponuditi nove turističke sadržaje.
– Općina Vidovec je poljoprivredna općina i mi je nastojimo prezentirati upravo kao središte poljoprivredne proizvodnje u našoj županiji, ali i na području sjeverozapadne Hrvatske. Vidovečki je kraj posebno poznat po uzgoju zelja, koje smo na inicijativu Udruge proizvođača povrća i voća «Zeljari», te uz podršku Varaždinske županije i Općine Vidovec, i zaštitili kao «Varaždinsko zelje», dakle, kao zaštićeni proizvod koji nosi oznaku izvornosti. Uskoro očekujemo i potvrdu iz Europske komisije, kako bi Varaždinsko zemlje bilo zaštićeni proizvod i na razini Europske unije. Na toj tradiciji poljoprivredne proizvodnje Općina ulaže i u razvoj ruralnog turizma, pa smo osnovali i Povjerenstvo za razvoj ruralnog turizma. Na području Općine imamo vinorodno područje kod naselja Tužno, pa smo ove godine kupili i staru kuću, koju planiramo urediti kao etno kuću i vinski podrum s kušaonicom vina. Na području Općine Vidovec imamo i dva prekrasna dvorca – onaj u Vidovcu, s lijepim parkom, te dvorac u Krkancu, u kojem je grof Baltazar Patačić, krajem 17. stoljeća, utemeljio društvo Pajdašija od pinte. Za turističku namjenu planiramo iskoristiti i naš bajer, pokraj kojeg planiramo urediti i manji auto – kamp te rekreacijski centar. Imamo već i gotove projekte za uređenje etno kuće i turističko – informativnog centra u naselju Domitrovec. Podršku u tom planiranom razvoju pružaju nam i naše udruge, koje su dobro organizirane i kapacitirane, i koje imaju odlične programe. Tu u prvom redu mislim na Udrugu žena Vidovec, koja organizira i niz manifestacija, a koja je pokrenula inicijativu da se zaštiti i vidovečki gibanek, kao specijalitet vidovečkog kraja. Tako s ponosom mogu reći kako smo jedina općina u Republici Hrvatskoj koja ima dva zaštićena proizvoda – istaknuo je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Općina Vidovec primjer je dobre prakse u razvoju moderne poljoprivredne proizvodnje, koja je pokretač ukupnog ruralnog razvoja?

– Kako je ovo kraj s dugom i bogatom poljoprivrednom tradicijom, upravo na poljoprivrednoj proizvodnji temeljimo i naše planove razvoja. Tako primjerice, na području bivšeg vojnog objekta Barutana uređujemo sadržaje namijenjene upravo našim poljoprivrednim proizvođačima. Već prije nekoliko godina taj smo objekt dali na korištenje Poljoprivrednoj zadruzi Varaždinsko povrće, koja ga je uredila i dogradila, uređene su hladnjače, a temeljem novog prostornog plana ovdje ćemo formirati novu poslovnu zonu sa sabirno – distributivnim centrom za poljoprivredne proizvode. Na gotovo 15 hektara ovdje planiramo razviti poljoprivredni kompleks u kojem bi se prikupljali poljoprivredni proizvodi s ovog područja, koji bi se kasnije plasirali na cijelo područje Republike Hrvatske. Na području Općine Vidovec imamo dvadesetak velikih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i oni sigurno predstavljaju značajni potencijal kako za razvoj poljoprivredne proizvodnje, tako i za razvoj ruralnog turizma, ali i ukupnog ruralnog razvoja na našem području. Primjerice, imamo dvije uljare koje proizvode bučino ulje, nekoliko naših OPG-ova svoje proizvode već izvoze i na tržište Europske unije, a neki od njih su već treći puta uspjeli povući sredstva iz IPARD programa. To nam govori kako na području općine imamo sve više poljoprivrednika koji su napustili klasičnu poljoprivrednu proizvodnju i koji disperziraju svoju djelatnost. Stoga i u našoj razvojnoj strategiji, kao osnovnu djelatnost vidimo upravo poljoprivredu. Valja istaknuti kako je Općina sve poljoprivrednike oslobodila komunalnog doprinosa za izgradnju svih objekata za poljoprivrednu namjenu. Dakle, naš je cilj poticati i razvijati uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, kroz osiguravanje modernih skladišnih i distributivnih kapaciteta, hladnjača i pakirnica, kako bi omogućili plasman poljoprivrednih proizvoda tijekom cijele godine, što će posljedično utjecati i na višu cijenu proizvoda i primjerenu zaradu poljoprivrednih proizvođača.

Razvojne planove Općina temelji i na dobroj komunalnoj infrastrukturi?

– U posljednjih deset godina uspjeli smo urediti gotovo svu infrastrukturu na podruju naše općine, osim kanalizacije, koja će biti uređena u projektu Aglomeracije Varaždin. Dakle, do 2019. godine imat ćemo uređenu kompletnu infrastrukturu na području Općine Vidovec. U tijeku je gradnja dviju trafostanica, u Budislavcu i Domitrovcu, čime će se osigurati i kvalitetnija opskrba električnom energijom. Ovih dana bit će formirana i nova ulica, kako bismo omogućili našim mladim obiteljima da ostanu živjeti na području naše općine.

Koliko su prepoznatljivosti Općine Vidovec pridonijele turističke i gospodarske manifestacija, kakva je primjerice Zeljarijada?

– Kao član predsjedništva Odbora regija Europske unije, imam niz vrijednih kontakata s predstavnicima drugih jedinica lokalne samouprave iz Europske unije te mogućnosti za bolje povezivanje. Stoga mogu reći kako se Općina Vidovec sigurno sve više prepoznaje i izvan granica Hrvatske. Prepoznatljivost Općina Vidovec temelji na poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zelju, čemu je sigurno doprinijela Zeljarijada, manifestacija koja se s vremenom nadopunila i s drugim priredbama naše Udruge žena, a u posljednje vrijeme vrlo je aktivna i naša udruga vinogradara, koja organizira Dane mošta i kustoja u Tužnom. Općina razvija partnerske odnose s općinama i regijama u Europskoj uniji, pa smo tako nedavno potpisali i povelju o bratimljenju s Općinom Acquaviva Collecroce na čijem području žive Moliški Hrvati, te sa slovenskom Općinom Dornava, prije nekoliko godina pobratimili smo se i s Hrvatima iz Karaševa u Rumunjskoj te s Ohridom u Makedoniji. Dakle, aktivno sudjelujemo i u programima Europa za građane, i kroz takve programe prekogranične suradnje razmjenjujemo iskustva i stječemo nova znanja. Stoga nam je vrlo važno i članstvo u Lokalnoj akcijskog grupi, budući da su programi Europske unije formirani upravo kako bi se provodili kroz LAG-ove. Vjerujem kako će usvajanjem nove Strategije LAG-a Općina Vidovec imati još više konkretnih učinaka pri cjelovitom ruralnom razvoju – poručio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU