Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Međimurec koji je oplovio svijet pisao je u Lepoglavi

Objavljeno:
Fotografija članka: Međimurec koji je oplovio svijet pisao je u Lepoglavi

Još je za života postao klasik! Književnik i moreplovac Joža Horvat svojim je nenadmašnim književnim djelima budio maštu čitatelja koji su zajedno s njim plovili svjetskim morima ili uživali u humornim epizodama boraca Kalničkog partizanskog odreda. No, malo je poznato da je ovaj poznati književnik i moreplovac svoj slavni brodski dnevnik napisao u – Lepoglavi.

Joža Horvat rođen je u Kotoribi, 10. ožujka 1915. godine, gdje je dječačke dane provodio na obali Mure, koju je kasnije, kada se s obitelji preselio na Vrbik u Zagrebu, zamijenio Savom. Studirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a već prije Drugog svjetskog rata, 1939. godine, objavljen mu je roman – Sedmi be, «prvi omladinski roman naše književnosti». Kao prijeratni ilegalac Horvat odlazi u partizane, gdje postaje komesar Kalničkog partizanskog odreda. Sjećanja na ratne dane na Kalniku objavio je u romanu – Mačak pod šljemom, 1962. godine, a po tom je romanu napisao i scenarij za film s Pavlom Vuisićem u glavnoj ulozi, koji je 1962. godine režirao Žorž Skrigin. (Roman je 1978. godine ekraniziran i kao popularna TV serija u kojoj je lik Mačka tumačio Miodrag Krivokapić).

Nakon rata zaposlio se u Nakladnom zavodu, redovno piše i objavljuje, s Miroslavom Krležom i Vjekoslavom Kalebom uređuje časopis Republika, no u nemilost vlasti pada nakon što je 1952. napisao britku satiru – scenarij za film Ciguli Miguli, koji je završio u bunkeru.

Nedugo zatim Joža Horvat je sagradio svoj prvi brod – Skitnicu, s kojim plovi Jadranom i stječe prva pomorska iskustva. S novim petnaestmetarskim brodom – Besa, otisnuo se 1965. godine na plovidbu oko svijeta. Zapise nastale tijekom dvogodišnje plovidbe svjetskim morima Horvat je objavio 1973. godine u svom najpoznatijem putopisnom djelu – Besa, koji mu je donio i međunarodnu slavu.
Njegova supruga Renata, rođena Jesensky, čiji su djed i baka po očevoj strani bili Varaždinci, otkrila je kako je Horvat svoj slavni brodski dnevnik nadopisivao i proširivao u Lepoglavi, kao gost upravitelja lepoglavske kaznionice Drage Piščevića. Besa je doživjela iznimnu popularnost, desetak izdanja i prijevode na mnoge svjetske jezike.

Sada već kao iskusni moreplovac, Horvat se sa obitelji 1973. godine ponovo otisnuo na plovidbu svjetskim morima, ovoga puta na novom brodu koji je dobio ime – Modra lasta. No, zbog obiteljskih tragedija i gubitka obojice sinova – Radovana – Miće i Marka, plovidba je naprasno prekinuta.
Horvat je kasnije napisao još neka od svojih važnih djela, među kojima je i dječji pustolovni roman – Waitapu, koji je preveden i u Kini.
Joža Horvat, Međimurec koji je oplovio svijet, umro je u 98. godini, 26. listopada 2012. godine.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU