Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

LEADER pristup je najprimjereniji model za razvoj lokalnih zajednica

Objavljeno:
Fotografija članka: LEADER pristup je najprimjereniji model za razvoj lokalnih zajednica

Novo dječje igralište u Beretincu, čije je opremanje financirano bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, ovih će dana biti u cijelosti uređeno i opremljeno dječjim igralima.

Općina Beretinec je za uređenje ovoga igrališta dobila 252 tisuće kuna bespovratnih sredstava na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

-Uređenje dječjeg igrališta bio je logični nastavak projekta koji smo ranije prijavili na natječaj za Tip operacije 7.4.1. na nacionalnoj razini, na kojem smo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili više od 1,2 milijuna kuna za dogradnju i uređenje dječjeg vrtića u Beretincu. Ranije smo imali mali, privatni vrtić s 25 djece, koji je radio u iznajmljenom općinskom prostoru, a sada imamo moderan i lijepo uređeni vrtić koji može primiti šezdesetak djece. No, željeli smo za djecu koja polaze naš vrtić „Ježeva kućica“, ali i za svu djecu iz Beretinca, urediti i vanjsko igralište, koje je pred samim završetkom – istaknuo je dipl. inf. Igor Kos, načelnik Općine Beretinec.

Ukupna vrijednost ovoga projekta je 370 tisuća kuna, trošak radova iznosio je više od 100 tisuća kuna, a opreme koja je kupljena zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad – 248 tisuća kuna.

– Da bismo uredili ovo dječje igralište prvo smo morali osigurati primjereno zemljište, pa je na moj prijedlog Općinsko vijeće jednoglasno donijelo odluku o kupnji zemljišta, nakon čega smo napravili projekt koji smo prijavili na natječaj LAG-a Sjeverozapad. Budući da je prva javna nabava koju smo raspisali bila veća od planiranih troškova, odlučili smo na natječaj LAG-a prijaviti kupnju dječjih igrala, dok smo troškove pripremnih radova pokrili iz općinskog proračuna. Zahvaljujući novcu koji smo dobili na natječaju LAG-a Sjeverozapad uspjeli smo opremiti igralište i našoj djeci omogućiti igru na otvorenom, a sredstva iz općinskog proračuna koje bi utrošili za igralište usmjeriti primjerice, za financiranje rada dječjeg vrtića, za financiranje produženog boravka, za stipendije i druge namjene – rekao je načelnik Općine Beretinec, koji je posebno istaknuo odličnu suradnju s ovom lokalnom akcijskom grupom.

Odlična suradnja s LAG-om Sjeverozapad

-Općina Beretinec je zapravo slučajem postala članicom ovoga LAG-a. Mi smo naime, ranije bili u članstvu LAG-a Izvor, s kojim smo izgubili teritorijalnu povezanost, pa smo postali članom LAG-a Sjeverozapad, što se pokazalo kao jako dobra odluka. Ovaj LAG odlično funkcionira i s njim naša općina izvrsno surađuje. Prije raspisivanja natječaja LAG-a za Tip operacije 6.3., koja je bila namijenjena malim poljoprivrednim proizvođačima, organizirali smo odlično posjećeno predavanje za naše poljoprivrednike na kojem su im predstavnici LAG-a Sjeverozapad objasnili o kakvom je natječaju riječ, koji su prihvatljivi projekti te za što se mogu utrošiti bespovratna sredstva u iznosu od 111 tisuća kuna. Za mala poljoprivredna gospodarstva to je veliki novac, a s područja naše općine dva su obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobila ta sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Smatram da je LEADER princip, po kojem se novac iz Europske unije za ruralni razvoj preko lokalnih akcijskih grupa, koje raspisuju natječaje i dodjeljuju sredstva, jako dobar, zato što upravo mi u jedinicama lokalne samouprave najbolje znamo što su naše stvarne potrebe – naglasio je načelnik ove općine koja je u posljednjih nekoliko godina uspješno završila niz projekata vezanih uz komunalnu i društvenu infrastrukturu.

Svi su projekti usmjereni k jednom cilju

Osim dječjeg vrtića i vanjskog dječjeg igrališta u Beretincu je ova općina uredila i jedno manje igralište, a planiraju urediti i igralište u Črešnjevu, gdje je prije dvije godine izgrađena i nova zgrada područne osnovne škole.

-Redovno prijavljujemo projekte na natječaje za Podmjeru 7.2. kako bismo poboljšali i proširili našu infrastrukturu. Nedavno smo primjerice, dobili 190 tisuća kuna za reciklažno dvorište. Ulaganja u ekologiju su nam izuzetno važna, jer ovdje imamo prekrasnu prirodu s puno zelenila, koju želimo očuvati. Svi ti projekti usmjereni su k jednom cilju – da našim ljudima stvorimo uvjete zbog kojih će htjeti ostati ovdje živjeti, ali i kako bismo potaknuli ljude iz drugih sredina da se dosele na područje naše općine. Novi vrtići i škole, ceste, pa da su i zlatne, neće imati smisla ukoliko ih neće imati tko koristiti. Zato ćemo naš razvoj nastaviti usmjeravati u tom pravcu, s nadom da ćemo u novom programskom razdoblju Europske unije biti još uspješniji – poručio je Igor Kos, načelnik Općine Beretinec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU