Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

LAG Sjeverozapad pridruženi partner u projektu ECool/Tour  

Objavljeno:
Fotografija članka: LAG Sjeverozapad pridruženi partner u projektu ECool/Tour  

Predstavnici Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, u srijedu, 25. listopada, sudjelovali su na studijskom putovanju po Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, u sklopu prekograničnog projekta ECool/Tour. Studijsko putovanje jedan je dio projekta, a organizirano je s ciljem upoznavanja predstavnika hrvatskih i slovenskih partnera s primjerima dobre prakse u poticanju ponude održivog turizma na području Međimurske i Varaždinske županije. Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad u ovom projektu je pridruženi partner.

Ovaj je prekogranični projekt odobren na raspisu Interreg programa Slovenija – Hrvatska, a Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi je jedan od partnera u projektu u kojem sudjeluju Društvo za socijalnu vključenost MOZAIK iz Murske Sobote, koji je vodeći partner u projektu, te CAAP – Center za alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora, sa slovenske strane, te ACT grupa iz Čakovca. Tijekom provedbe projekta partneri će organizirati i provesti niz aktivnosti kojima će se u pograničnom području Međimurja i varaždinskog kraja te u slovenskom Pomurju i Podravlju, povezivati inicijative u održivom turizmu te oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvod a na tom području, koja uključuje prirodnu i kulturnu baštinu, ali i ekološko – socijalnu komponentu.

Projekt je započeo 1. srpnja ove godine, a trajat će 30 mjeseci, tijekom kojih će partneri nastojati ojačati ponudu održivog turizma, poticati poduzetničku aktivnost te aktivirati lokalno stanovništvo u očuvanju i održivom korištenju lokalnih resursa.

Atraktivni – Medeni vrt u Črečanu

Studijsko putovanje započelo je u Varaždinskoj županiji, obilaskom Jaccominijevog aromavrta, s više od trideset vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, koji je uredila aromaterapeutkinja Nada Starčević, na nekadašnjem imanju poznate varaždinske trgovačke obitelji Jaccomini, na Dugom Vrhu kod Kneginca.

Izvrstan primjer socijalnog poduzetništva sudionici ovog studijskog putovanja vidjeli su u Čakovcu, tijekom posjete Socijalnoj zadruzi Humana Nova, koja je ostvarila izuzetan uspjeh u poticanju zapošljavanja društveno isključenih osoba. Aktivnosti ove udruge, kojima se aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva, ali i očuvanju prirode, predstavio je Ivan Božić, upravitelj Humane Nove.

Novi, odličan primjer obiteljskog poduzetništva u održivom turizmu sudionici ovog studijskog putovanja mogli su doživjeti u Črečanu, gdje je Tatjana Šardi, na starom, međimurskom domaćinstvu uredila kušaonicu meda – Medeni vrt. Ovdje je uz degustaciju meda i pčelinjih proizvoda, za sudionike studijskog putovanja organizirano i predavanje o ekološkoj proizvodnji meda te blagodatima pčelinjih pripravaka za ljudsko zdravlje.

Tradicijski međimurski specijaliteti sudionicima studijskog putovanja ponuđeni su u Vinskoj kući Dvanajščak – Kozol u Dragoslavcu, gdje je organizirana i degustacija vrhunskih međimurskih vina.

Vrijedna baština obogaćuje turističku ponudu

Kako vrijedna ekološka i kulturna baština može značajno obogatiti turističku ponudu i potaknuti stvaranje dodane vrijednosti na ruralnom području sudionici studijskog putovanja mogli su zorno vidjeti na primjeru Centra za posjetitelje Mlinarska kuća u Žabniku kod Svetog Martina na Muri. Uz posjet multimedijskom centru, u kojem je posjetiteljima na atraktivni način dočarana duga tradicija mlinarstva u ovom kraju te predstavljena vrijedna prirodna baština i dopadljive turističke atrakcije, sudionici ovog studijskog putovanja imali su prigodu i skelom zaploviti rijekom Murom.

Veliko zanimanje pobudio je i posjet biodinamičkom imanju OPG-a Dragutina Senčara u Lopatincu, gdje je sudionicima studijskog putovanja predstavljen koncept biodinamičkog uzgoja te rad Centra dr. Rudolfa Steinera, o čemu su govorili mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra, stručna suradnica Amalka Vukelić i Dragutin Senčar. Sudionicima ovog studijskog putovanja predstavljena je i kreativna Etno Art Chef kuhinja u Međimurskim dvorima u Lopatincu.

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU