Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

LAG Sjeverozapad organizirao terensku radionicu u Međimurju

Objavljeno:
Fotografija članka: LAG Sjeverozapad organizirao terensku radionicu u Međimurju

 

Članovi LAG-a Sjeverozapad sudjelovali su 17. veljače, na terenskoj radionici u Međimurju, gdje su se u sklopu projekta – Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara Varaždinske županije, upoznali s primjerima dobre prakse u ponudi i prezentaciji lokalnih poljoprivrednih proizvoda susjedne županije. Bila je to prigoda za razgovor i razmjenu iskustva s nekim od najpoznatijih vinara iz Međimurske županije.

U sklopu posjete, članovi LAG-a su se u vinskoj kući obitelji Turk u Vučetincu upoznali s vrhunskim vinima i lokalnim specijalitetima te načinima na koje je ovaj OPG razvio dodatne sadržaje koji se odnose na turizam i ponudu smještajnih kapaciteta.

Dobrodošlicu u Međimurje članovima LAG-a zaželio je načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović te stručni suradnik u LAG-u Međimurski doli i bregi Ivan Sever, dok su Lokalnu akcijsku grupu – Sjeverozapad svojim domaćinima predstavili Marijan Škvarić i Mario Željezić.

U vinskom podrumu obitelji Štampar, vlasnik vinarije David Štampar podijelio je iskustva te izazove s kojima su se sretali u razvoju svoje vinarije. Između ostalog posebno je napomenuo da su međimurski vinari shvatili da trebaju na tržištu nastupati zajedno te da jedni drugima ne predstavljaju konkurenciju, već da se međusobno trebaju nadopunjavati i poticati da budu bolji i kvalitetniji u ponudi.

Kod obitelji Štampar članove LAG-a pozdravio je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i član Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Tom su prigodom domaćinima zahvalili i Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec i Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec.

Na OPG-u Hažić u Jurovčaku vlasnici OPG-a su predstavili svoju ponudu vina i proizvoda od jabuka – sokove od jabuka, grožđa i aronije, svježe i sušene jabuke, jabučni ocat i čajeve te čips od jabuka. Također su prezentirali suradnju i nadopunjavanje s OPG-ima koji imaju različitu ponudu, ali i s Termama Sveti Martin, koje su prepoznale važnost ponude lokalnih proizvoda te su postale pokretač razvoja turizma u tom kraju.

Na primjeru gornjeg Međimurja članovi LAG-a Sjeverozapad mogli su vidjeti kako je na autohtonoj tradiciji moguće osmisliti i ponuditi nove turističke proizvode te na proizvodnji domaće hrane i pića ostvariti novu, dodanu vrijednost i unaprijediti život u ruralnom prostoru. Vidjeli su kako se međimurski vinari udružuju i zajednički nastupaju na tržištu.

Terenska radionica održana je u sklopu provedbe projekta Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara Varaždinske županije koji sufinancira Varaždinska županija.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU