Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 7℃
Tlak zraka: ∼ 1016hPa
Relativna vlažnost: ∼ 65%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Kvalitetna komunalna infrastruktura je temelj održivog razvoja

Objavljeno:


Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec

 

Općina Petrijanec ima veliki razvojni potencijal, koji prije svega počiva na dugoj tradiciji poljoprivredne proizvodnje te lovnog turizma. No, kako bi ove gospodarske grane postale snažniji generator održivog ruralnog razvoja na cijelom području petrijanečke općine, u Općini Petrijanec nastoje urediti primjerenu komunalnu infrastrukturu, čiju izgradnju Općina dijelom financira sredstvima iz domaćih i fondova Europske unije. 

– Na početku mandata fokus moga rada prvenstveno je usmjeren na nužna ulaganja u obrazovanje i zdravstvo. Tako smo primjerice, kroz projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, započeli energetsku obnovu ambulante. Ove je godine Općina po prvi puta omogućila našim učenicima besplatne udžbenike, a organizirali smo i produženi boravak za učenike nižih razreda. Projekt energetske obnove nastavit ćemo i na dvije područne škole u Strmcu Podravskom i Novoj Vesi Petrijanečkoj, čije su zgrade dotrajale i zahtijevaju hitnu obnovu krovišta, stolarije i fasade. Uz školstvo i zdravstvo nastojimo ulagati i u cestovnu infrastrukturu. Općina Petrijanec naime, ima puno nerazvrstanih cesta koje zahtijevaju održavanje ali i rekonstrukciju. Planiram da ćemo u četverogodišnjem mandatu uspjeti sanirati većinu tih cesta, ali i poljskih putova, koji su nam jako važni, s obzirom da smo poljoprivredno područje. Posljednja tri mjeseca intenzivno radimo i na komunalnom uređenju, otkako smo realizirali projekt Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, zahvaljujući kojem smo kupili bočni malčer, manji traktor s prikolicom i ralicu te posipač soli. S tom mehanizacijom sada smo u prilici proširiti i urediti poljske putove, a moći ćemo u zimskim mjesecima bolje očistiti i snijeg s nogostupa.  Općina Petrijanec, s oko 48 četvorna kilometra površine, je velika općina, pa svaki od šest mjesnih odbora ima i svoje specifične probleme, koje nastojimo riješiti zajedno s njihovim vijećnicima – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Kvalitetnim projektima do europskog novca

Na području Općine u tijeku je i veliki infrastrukturni projekt aglomeracije. U kojoj je fazi taj projekt?

– Nužan je završetak ovog projekta, dakle, kanalizacijske mreže na području Nove Vesi, Družbinca i Strmca Podravskog. Kada budu završeni radovi i u ovim naseljima gotovo 95 posto područja naše općine bit će pokriveno kanalizacijskom mrežom. Na terenu rješavamo i vodovodnu infrastrukturu, budući da još imamo nekoliko manjih ulica koje nemaju vodovodnu mrežu, no vjerujem kako ćemo na proljeće sljedeće godine riješiti i taj problem. U ovom mandatu planiram i ulaganje u električnu infrastrukturu, kako bismo u cijelosti zamijenili drvene bandere koje u manjem dijelu još imamo u Strmcu Podravskom. Upravo ovih dana traju radovi na novoj električnoj infrastrukturi u Butinoj ulici u Petrijancu, što je još jedan od većih infrastrukturnih zahvata u našoj općini.  Do kraja godine planiramo prijavu na natječaj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, kako bismo primjereno uredili manje parkiralište kod groblja te grobljanske staze i ogradu groblja. U veljači sljedeće godine krenut ćemo i u javnu raspravu vezanu uz promjenu prostornog plana. Kako je proračun Općine malen, s raspoloživim sredstvima nastojimo riješiti te goruće infrastrukturne probleme, a vjerujem da ćemo, s novim Zakonom o financiranju lokalne samouprave, dobiti više novca, kako bismo pokrili planirane projekte, a dio sredstava za njihovu realizaciju planiramo namaknuti i iz europskih projekata.

O kojim je projektima riječ?

– Najveći projekt je uređenje Butine ulice, vrijedan gotovo 2 milijuna kuna, zahvaljujući kojem će ova ulica dobiti novu infrastrukturu i asfalt, naravno ako projekt bude pozitivno ocijenjen i prihvaćen. Na natječaj je prijavljen i projekt obnove stare općinske zgrade, u kojoj planiramo urediti turističko – informativni centar, a imamo prijavljeno i nekoliko manjih projekata, primjerice, onaj vezan uz organizaciju manifestacije uz Dan općine, koji smo prijavili na natječaj – Europa za građane. Čekamo i rezultate naše prijave za projektnu dokumentaciju za uređenje i asfaltiranje dvije ulice koju smo uputili Agenciji za razvoj Varaždinske županije. Fokusirani smo upravo na natječaje, kako bismo namaknuli sredstva prvenstveno za komunalne projekte, jer iz izvornog proračuna ne možemo financirati velike projekte. Primjerice, na području Općine aktivno je pet vatrogasnih društava, s pet objekata koji također zahtijevaju energetsku obnovu, a neki i rekonstrukciju, odnosno dogradnju, brinemo o nekoliko nogometnih igrališta i sportskih objekata, nastojimo pružiti što veću podršku udrugama, a to ne bismo mogli bez dodatnih sredstava koje nastojimo dobiti kroz projekte koje prijavljujemo na natječaje.

Poljoprivreda i turizam su temelj razvoja

Područje Općine Petrijanec je poljoprivredni kraj. Kako ocjenjujete ovdašnju poljoprivrednu proizvodnju?

– Na području naše općine imamo nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, na koje sam posebno ponosan, stoga što uz sve troškove koje imaju i sve vremenske nepogode s kojima su suočeni posljednjih godina, uspijevaju biti konkurentni na tržištu. Pritom bih posebno spomenuo OPG Patrčević iz Strmca, koji proizvodi bučino ulje, ili OPG Moravec iz Nove Vesi, koji se bave proizvodnjom sira. Naši poljoprivredni proizvođači, cijele obitelji, ulažu ogroman trud da bi svoje proizvode plasirali na tržište i živjeli od poljoprivredne proizvodnje. U Petrijancu imamo i poljoprivrednu tvrtku Fanon, koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i koja zapošljava više od stotinu ljudi. Iako na području naše općine imamo nekoliko proizvođačkih tvrtki, kakve su primjerice, Intinova u Majerju, koja se bavi tekstilom, ili poduzeće – PVC stolarija LM, koja vrlo uspješno proizvodi PVC stolariju, te Nika konstrukcije, tvrtku koja se bavi strojarskim konstrukcijama, kao i nekoliko manjih obrta, poljoprivredna proizvodnja ipak čini okosnicu gospodarstva u našoj općini. Uz poljoprivredu, ali i turizam, vezani su planovi održivog ruralnog razvoja Općine Petrijanec.

Kakav je turistički potencijal na području Općine Petrijanec?

– Lovni turizam ovdje ima dugu i bogatu tradiciju, koja je prije svega vezana uz Zelendvor, tako da turizam svakako ima veliki potencijal, ukoliko naravno dodatno unaprijedimo ponudu i podignemo ju na još višu razinu. Zelendvor s obzirom na svoju tradiciju, uređenost i dobru prometnu povezanost, može ravnopravno konkurirati svim europskim lovištima na pernatu divljač. Rijeka Drava također može biti veliki turistički potencijal u budućnosti. No, za uspješni razvoj turizma najprije treba stvoriti dobru infrastrukturu, stoga nastojimo između ostalog urediti centar, obnoviti objekte i riješiti goruće probleme u infrastrukturi. Vjerujem da će naši projekti i dalje dobro prolaziti na natječajima i da će među njima biti i oni vezani uz razvoj novih turističkih sadržaja.  Općina puno pozornosti posvećuje i kulturnim sadržajima.

Koje biste kulturne manifestacije posebno istaknuli?

– Upravo prije mjesec dana završili smo zanimljiv projekt s Ministarstvom kulture, čiji su stručnjaci ovdje obavili georadarsko istraživanje. Ono je pokazalo zanimljive i bogate rezultate. Mi ćemo svakako nastaviti suradnju s Ministarstvom kulture, tim više što na ovom području postoji niz zanimljivih lokacija na kojima su moguća vrijedna arheološka otkrića i nalazi iz rimskog doba.Ove smo godine održali nekoliko tradicionalnih manifestacija vezanih uz Dan općine, kada su održane i naše već poznate Konjičke igre u Zelendvoru, koncerti i kulturno – umjetnička večer – Liepi cajti, s našim kulturno umjetničkim društvom. U suradnji s mjesnim odborima i udrugama iz naše općine organizirali smo i Petrijanečku jesensku večer, na kojoj je predstavljen rad naših udruga, čiji su članovi pokazali veliki entuzijazam u pripremi te manifestacije. Pokazali smo da možemo učiniti puno kada smo složni i kada imamo zajednički cilj – istaknuo je načelnik Općine Petrijanec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU