Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1009hPa
Relativna vlažnost: ∼ 93%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Kontinuirano ulaganje u komunalnu i društvenu infrastrukturu

Objavljeno:


Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec

Stalnim ulaganjima u komunalnu i društvenu infrastrukturu na svom području Općina Maruševec nastoji stvoriti solidne uvjete za cjeloviti ruralni razvoj. Na području ove općine odvijaju se radovi na aglomeraciji, čime će biti riješen dio problema vezanih uz komunalnu infrastrukturu, a Općina započinje i veliki projekt izgradnje kulturnog centra u Maruševcu, kako bi se značajno unaprijedila i društvena infrastruktura u ovoj općini.

– Kao i većina općina u Varaždinskoj županiji i naša se nosi s nizom komunalnih problema, od loše komunalne infrastrukture – vodovodne i kanalizacijske mreže, do dotrajalih cesta. Tako već godinama, iz godine u godinu, Općina pokušava riješiti navedene probleme. Naime, zbog skromnih sredstava u općinskom proračunu nismo u mogućnosti u kratkom vremenu riješiti sve probleme, no nastojimo kontinuiranim ulaganjem obnoviti infrastrukturu na području općine. Ipak, unatoč stalnim ulaganjima u našoj općini i dalje postoje veliki komunalni problemi. Bitno je bolja situacija s društvenom infrastrukturom, s kojom možemo biti zadovoljni. No, i na tom području planiramo nova ulaganja i projekte. Ove smo godine od Varaždinske biskupije na dar dobili veliku parcelu na kojoj ćemo izgraditi kulturni centar. Krenuli smo i s izradom projekta za taj objekt koji je sa svojim sadržajima potreban stanovnicima ovog našeg kraja. Kulturni centar je, nakon izgradnje općinske zgrade, svakako najveći projekt u našoj općini, no nije i jedini. Krećemo u proširenje groblja u Maruševcu i Druškovcu, planiramo obnovu starog župnog dvora u Maruševcu.U tijeku je i projekt aglomeracije, zahvaljujući kojem ćemo u slijedeće tri godine dobiti kanalizacijski sustav, riješiti problem oborinske odvodnje te obnoviti vodovodni sustav, čija je infrastruktura dotrajala i treba ju zamijeniti. Zahvaljujući aglomeraciji riješit ćemo i dobar dio cestovne infrastrukture – istaknuo je Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec.

Kakva je gospodarska struktura u Vašoj općini?

– Na području naše općine imamo veće poslovne subjekte u obućarskoj, metaloprerađivačkoj i opekarskoj industriji, ali i nekoliko manjih tvrtki i obrta. Bilježimo zainteresiranost investitora za našu Poduzetničku zonu Selnik, koja je u potpunosti komunalno opremljena i spremna za pokretanje poslovanja. Imamo i niz obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, koja svojom poljoprivrednom proizvodnjom puno doprinose ovom kraju. Nažalost, i mi imamo velik broj staračkih poljoprivrednih domaćinstava, dakle, i prilično neobrađenog zemljišta, što je prije svega posljedica dugogodišnje nebrige i loše politike prema malim poljoprivrednim gospodarstvima. Osim ponude Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Martinčević, na području općine nemamo drugih turističkih sadržaja. No, turističku ponudu u budućnosti moramo svakako proširiti i obogatiti, tim prije što imamo sve preduvjete za turistički razvoj. Stoga će Općina Maruševec svakako pomoći i podržati potencijalne ulagače u turističkom sektoru. Općina sudjeluje u svim projektima Županije koji su vezani uz turistički razvoj, posebice uz cikloturizam. Područjem naše općine prolazi jedna od biciklističkih ruta, a mi smo već ranije, nevezano o tom projektu, napravili dobru pripremu terena i odmorište, svjesni da je taj vid turizma jako važan dio buduće turističke ponude u našoj općini. Na području općine imamo i pravi biser među zagorskim dvorcima, dvorac Maruševec. No, nakon provedene denacionalizacije i vraćanja dvorca u posjed obitelji Pongratz, Općina nema nikakvog utjecaja nad dvorcem. U dobrim smo odnosima s vlasnicima i dobro surađujemo. Nadam se da će obitelj Pongratz ulagati u dvorac i njegovu obnovu, a mi ćemo podržati svaku inicijativu vezanu uz obnovu dvorca i njegovo stavljanje u gospodarsku funkciju.

Jeste li zadovoljni sa suradnjom s Lokalnom akcijskom grupom Sjeverozapad? 

– Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad je za našu općinu značajna i pozitivna priča te od nje u budućnosti očekujemo značajne rezultate. Lokalne akcijske grupe su snažan generator razvoja u Austriji, Sloveniji ili Mađarskoj, pa vjerujem da će i kod nas LAG-ovi dobiti novu dimenziju u politici ruralnog razvoja. Općina Maruševec sudjeluje u aktivnostima LAG-a i mi smo vrlo zadovoljni s tom suradnjom. No, očekujem da će i kod nas procedure natječaja biti jednostavnije, te da će u fondovima biti više dostupnih sredstava za ruralni razvoj.

Kako ocjenjujete aktivnosti u civilnom sektoru na području Općine Maruševec?

– U Općini Maruševec djeluje sedamnaest udruga koje su vrlo aktivne u našem društvenom životu. Članovi udruga svojim radom aktivno doprinose razvoju i promociji svoje općine, stoga Općina Maruševec potiče ovakav oblik slobodnog udruživanja građana i razvoj civilnog društva u skladu s mogućnostima proračuna. Nedavno smo održali manifestaciju – Jesen u Maruševcu, na kojoj su nastupili članovi našeg kulturno – umjetničkog društva i njihovi gosti. Ovih dana pripremamo božićni sajam, koji će biti održan u subotu, 23. prosinca u našoj sportskoj dvorani, uz sudjelovanje svih udruga iz naše općine. Udruge su nam izuzetno važne, jer one značajno doprinose kvaliteti društvenog života u općini i zadovoljstvu naših građana – istaknuo je načelnik Općine Maruševec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU