Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Kako su se nekada vračili Varaždinci

Objavljeno:
Fotografija članka: Kako su se nekada vračili Varaždinci

U knjižnici varaždinskog franjevačkog samostana čuvaju se i mnoge stare medicinske knjige u kojima su zabilježeni razni domaći lijekovi, a koje nam otkrivaju kako su se i čime vračili Varaždinci u vrijeme kada u gradu još nije bilo školovanih liječnika.

U nedavno tiskanoj knjizi – Kulturna povijest grada Varaždina, našeg cijenjenog povjesničara Rudolfa Horvata, nalazimo i – Domača vračtva, zbirku s više od stotinu recepata domaćih lijekova protiv raznih bolesti koje je zabilježio otac Leonardo.

-Metni v lonec pol holbe vina, pak to kuhaj, doklam počne vreti. Onda metni nuter malko putra i šafrana, pak to pij, kak toplo moreš – bio je jedan od preporučenih lijekova „proti kašlju“.

„Proti suhomu betegu“ valjalo je „metnuti v lonec vodu, a v nju lepkovo drevo, koje si našel na hruški“, skuhati i popiti.

Franjevci su u to vrijeme imali i lijek „proti boli celoga tela“, za što je trebalo „zeti sopun, jaki ocet, soli i zrno od borovice, pak to vse skupa skuhati i „višekrat mazati po telu“.

Onaj tko je želio imati „dobro i čisto grlo“ trebao je „ruticu salpin na vinu kuhati i hladno piti na tešče“, dok je za „lepi glas“ preporučeno „vu vodi skuhati češnjak, zmešati ga s medom ali cukorom i piti više puti“.

Današnji liječnici svakako ne bi preporučili da „onaj gdo se opari ili opeče“ mora „popareno ili spečeno stran tela namazati s posoljenim uljem“, iako se uz ovaj recept napominje da za „nekoliko minut prejde bol i zaceli spečeno mesto“.

Franjevci su imali i „vračtvo proti sakoj rani“, za čije je liječenje primjerice, trebalo „stuči nekuliko jeder od orehov i luka črlenca, zmešati s medom i sa soljum“ pa postaviti na ranu.

Za zubobolju je pak preporučeno „zribati hrena, pak ga ožmeknuti vu canjku“ te tu „vodu većkrat primiti vu zube“.

„Kada koga vgrizne lisica“ taj mora „dobro stuči luka črlenca i češnjaka“ i time povezati ranu, a da se „objače slabe i otrudne kotrige“ valjalo je po starom receptu „stuči korena divlje koprive i zmešati ga s jakom rakijum, pak s ovim masirati „boleče kotrige“.

U zbirci Domača vračtva nalazimo i kozmetičke recepte, pa onaj „koji hoće imati bele ruke“ mora „lemonu ožmeknuti vu slanu vodu, pak s tim namazati ruke“, dok se za „belo lice“ primjerice, preporuča „skuhati beli krumper, pak ga zdruzgati i z mlekom zmešati“ i lice namazati „kad pojdeš spat“.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU