Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 69%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Kako se gotove svakovrstna jela

Objavljeno:
Fotografija članka: Kako se gotove svakovrstna jela

Malo je poznato da je u poznatoj Stiflerovoj tiskari prije gotovo stotinu i pedeset godina tiskana i prva varaždinska kuharica, jedna od naših prvih knjiga o kulinarstvu.

„Hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakovrstna jela˝ tiskana je u ožujku 1882. godine, a u njoj je objavljeno čak 674 recepta, od kojih je većina danas potpuno zaboravljena. Ova kuharica govori i o vrijednostima pojedinih namirnica, ali i o nužnoj higijeni u kuhinji, pa čak i o poželjnom ponašanju za stolom.

-Dobra kuharica ogledat će se ponajprije po kuhinji i ovu urediti potrebnim pokućstvom te je providjeti posuđem, drvenim, limenim, kositrenim, željeznim i lončarskim,kao što su lonci, šerpe, tave, prznice, tepsije, ponjve za palačinke, za napuštanje masti, za prženje kave, zatim mužar, tukač, mlinac, sito i rešeto, korito, ribeže, nože i žlice, cjedila i pjenjače, razne kalupe. Kuharica ima to posude liepo poredati i u čistoći držati, da ugodi oku i dokaže da poznaje vriednost kuhinjskog posuda svoga oruđa – upozorene su onodobne domaćice u ovoj varaždinskoj kuharici.

Domaćice se upućuju i kako primjerice, postaviti stol i servirati objed, ali i koje meso je najbolje servirati ljeti, a koje zimi.

-Bravetina je najbolja od srpnja do prosinca, divokoza u jeseni, divje koke ili alpinske kokoši u jeseni, fazan od listopada do travnja, guske domaće od rujna do veljače, guske mlade u lipnju i srpnju, janjetina od svibnja do rujna, jelen od lipnja do ožujka, jarebica od rujna do siječnja, kornjača zimom i proljećem, kopuni u jeseni i zimom, odojci kroz cijelu godinu, ostrige (kamenice) u zimi, prepelice u jeseni, puž zimom, pastrve (bistrange) kroz cielu godinu, pure od listopada do veljače, race domaće od kolovoza do veljače, race divlje ujeseni i zimom, rak potočni od svibnja do rujna, rak morski u zimi, ribe u jeseni, zimom i proljećem, nasoljene suhe i marinirane u jeseni i zimom, svinjetina od listopada do ožujka, srna kroz cielu godinu, šljuka u proljeće i jeseni, ševrljuge u jeseni, tetreb u proljeću, vepar ili divlje prase od studena do veljače, žabe u proljeću – istaknuto je u ovoj, prvoj varaždinskoj knjizi o kulinarstvu u kojoj su sačuvani recepti za jela, posebice razne juhe, koje se nažalost, ne spremaju već gotovo cijelo stoljeće.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU