Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Juraj Drašković obnavlja Trakošćan

Objavljeno:
Fotografija članka: Juraj Drašković obnavlja Trakošćan

Prekrasni dvorac Trakošćan danas bi bio tek ruševina da nije bilo grofa Jurja Draškovića, koji je 1853. godine odlučio obnoviti ruševnu gradinu i pretvoriti je u najljepši dvorac južno od Bavarske, kojem se dive već generacije posjetitelja ovog elegantnog zdanja.

Stari dvorac, podignut na strateškoj uzvisini podno Ravne gore, spominje se prvi puta 1334. godine, a u posjed obitelji Drašković dolazi u travnju 1527. godine, kada dvorac s 46 pripadajućih sela od kralja Maksimilijana II. za 22 tisuće forinti kupuje hrvatski ban i zagrebački nadbiskup Juraj Drašković.

Draškovići su, stekavši grofovsku čast, svojem prezimenu dodali naslov – Trakošćanski. No, stari dvorac Draškovićevih s vremenom propada, pa je sredinom 19. stoljeća zapravo bio ozbiljno oštećen. Prijetila mu je sudbina mnogih zagorskih dvoraca koji su se napušteni urušili zbog nebrige vlasnika.

No, zahvaljujući Juraju Draškoviću Trakošćan nije tek spašen od propadanja, već je temeljito obnovljen i preuređen u tada popularnom neogotičkom stilu. Da bi namaknuo sredstva za obnovu starog zdanja Juraj Drašković, koji nosi naslov carskog kraljevskog komornika i tajnog savjetnika, bio je prisiljen prodati posjed Klenovnik, palaču u Varaždinu i posjed Čalinec, kako bi namaknuo čak milijun forinti potrebnih za obnovu Trakošćana.

Radovi na obnovi dvorca započeli su 1853. godine, a trajali su sve do 1856. Stara je građevina poduprta kamenim potpornjacima, na južnoj strani uređena je velika terasa, dvorac dobiva nove velike prozore s obojenim staklima, fasada se ukrašava neogotičkim elementima, a dvorac dobiva i danas prepoznatljive tornjiće.

Juraj Drašković raskošno uređuje i njegovu unutrašnjost i oprema ga vrijednim pokućstvom, slikama i oružjem. Tako je ispunio svoju viziju da od starog obiteljskog dvorca učini elegantno zdanje kojem će se diviti generacije posjetitelja.

Posjed Trakošćan u vlasništvu obitelji Drašković ostao je gotovo četiri stoljeća, sve do 1945. godine.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU