Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 77%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Ivanec čuva uspomenu na vitezove ivanovce

Objavljeno:
Fotografija članka: Ivanec čuva uspomenu na vitezove ivanovce

Ivanec i Ivančica, Ivanečko polje ili potok Ivanšček, samo su neka od imena u ivanečkom kraju koja i danas podsjećaju i čuvaju uspomenu na red ivanovaca, koji su u Hrvatsku stigli sredinom 12. stoljeća.
Red ivanovaca – Fratres hospitalis sancti Johannis Iherosolimitani – osnovali su talijanski trgovci u Jeruzalemu krajem 11. stoljeća, kao bratovštinu za njegu bolesnih i onemoćalih hodočasnika. Kako je njihova bolnica bila u blizini crkve svetog Ivana Krstitelja, prozvali su se – ivanovci.

Povijesni izvori govore kako su u Hrvatsku stigli na poziv bana Borića, a s godinama su stekli velike posjede zahvaljujući darovnicama hrvatsko – ugarskih krajeva, koji su posebno cijenili njihovu službu. O tome svjedoči i povelja Bele IV. iz 1238. godine, kojom redu ivanovaca daruje četiri jutra zemlje.

U vlasništvu ivanovaca bila su naselja s lijeve i desne obale rijeke Bednje, a svojim su posjedima u ivanečkom kraju upravljali iz stare templarske utvrde – Bele.

Ivanovci su i u ovim krajevima pružali zaštitu i utočište bolesnima, a posebno hodočasnicima i križarima koji su iz zapadne Europe prolazili ovim krajem na putu u Svetu zemlju.

Uz kapelu svetog Ivana Krstitelja, koju su ivanovci podigli na raskrižju putova iz Varaždina prema Lepoglavi i Klenovniku, u naselju Svetog Ivana, vezuju se i početci Ivanca.

Red ivanovaca počinje slabiti s okončanjem križarskih ratova i njihovim povlačenjem na Maltu, a naposljetku ga je 1405. godine ukinuo papa Inocent VII. Trideset i četiri godine nakon ukidanja reda, 1439. godine, Ivanec i drugi posjedi ivanovaca iz Bele dolaze u ruke hrvatskog bana Matka Talovca.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU