Klenovnik je lijepo mjesto, a mi se trudimo da ga što bolje uredimo

Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik

Na području Općine Klenovnik posljednjih se godina intenzivno radi na rješavanju brojnih komunalnih problema, kako bi se stvorili uvjeti za snažniji razvoj, prije svega turizma i poljoprivrede. Stoga Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik naglašava kako je ulaganje u komunalnu infrastrukturu, posebno u lokalne prometnice, i dalje jedan od prioriteta ove općine.

-Klenovnik je lijepo mjesto, a mi se trudimo da ga što bolje uredimo. Tako smo posljednjih godina najviše ulagali u uređenje i asfaltiranje cesta, ali i na iskop i uređenje kanala uz prometnice u našoj općini, koje su bile zapuštene i zarasle. Općina je kupila i traktor te ralicu i malčer, kako bismo mogli bolje održavati okoliš uz prometnice te obavljati i druge komunalne radove. Odlučili smo se na tu investiciju stoga što smo procijenili da nam je to bitno jeftinije nego da te radove povjerimo nekoj tvrtki. Tako smo u posljednje dvije godine uspjeli urediti i od granja i žbunja očistiti većinu lokalnih prometnica na području Općine Klenovnik. Posebno želim istaknuti i jako dobru suradnju koju Općina ima s Hrvatskim vodama, zahvaljujući kojoj smo uspjeli urediti niz vodotokova, potoka i kanala na području naše općine. U planu je da u sljedeće tri godine svi potoci budu uređeni i protočni. Na području naselja Vukovoj i Goranec izgrađena je vodovodna mreža u ukupnoj dužini od 14 kilometara, s 95 priključaka. Možemo dakle, reći da smo u protekle četiri godine uspješno odradili niz komunalnih projekata. No, unatoč velikim ulaganja u cestovnu infrastrukturu, ceste i dalje ostaju naš najveći komunalni problem. Na našem području još uvijek imamo lokalne ceste koje nisu asfaltirane, posebice u brdovitim, rubnim dijelovima Općine Klenovnik. Nerijetko su to odvojci od kilometar ili dva, koji vode do svega dva ili tri domaćinstva, u kojima živi tek petero ljudi. Općina nažalost, u svom proračunu nema dovoljno sredstava da bi sama uredila te ceste, zato pomno pratimo svaki natječaj i nastojimo iz tih izvora doći do što više sredstava, kako bismo riješili taj problem i ljudima omogućili da do svojih kuća imaju asfaltiranu cestu. Općina svake godine ima velike troškove koji su vezani uz šljunčanje tih cesta, pa nastojimo, posebno dulje dionice, urediti sredstvima za koja apliciramo na natječajima. Nadam se da ćemo na taj način kroz nekoliko godina uspjeti riješiti i taj problem. Na području Općine imamo i nekoliko manjih naselja koja još uvijek nemaju javnu rasvjetu, pa i taj problem nastojimo riješiti prijavom takvih projekata na natječaje, jer Općina u proračunu naprosto nema dovoljno sredstava kako bi sama rješila te komunalne probleme – naglasio je Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik.

Turizam je veliki razvojni potencijal

Je li ulaganje u komunalnu infrastrukturu vezano i uz stvaranje uvjeta za snažniji turistički razvoj, za koji Vaša općina ima veliki potencijal?

-Sigurno je da takvi komunalni projekti doprinose i turizmu. Na području Općine imamo nekoliko kuća za odmor i objekata seoskog turizma, kakav je izletište Grešna pelnica. Naši ljudi sve češće turistima iznajmljuju svoje vikendice i kuće za odmor, što je dobro. Zbog dislociranosti ovaj prekrasni kraj s lijepom i očuvanom prirodom, nema velikih mogućnosti za snažniji industrijski razvoj, tako da je upravo turizam naš veliki razvojni potencijal. Stoga je Općina Klenovnik i jedan od osnivača upravo utemeljene Turističke zajednice Sjever Zagorja. Da idemo u dobrom smjeru pokazuje i to da je na našem području u posljednje vrijeme otvoreno i nekoliko novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je uglavnom o mladim ljudima koji su se počeli baviti uzgojem stoke, a naš je kraj upravo idealan za stočarsku proizvodnju na otvorenom. Cilj nam je s vremenom povezati ponudu domaće i zdrave hrane s turističkim sadržajima. Poljoprivredna zadruga Ivanec na području naše općine ima posađeno 40 tisuća čokota, tako da je i vinogradarstvo, ali i voćarstvo, posebno uzgoj starih sorti voćaka, još jedan značajan razvojni potencijal. Na našem području imamo i vrijednu povijesnu baštinu, primjerice, dvorac u Klenovniku, koji je najveći dvorac u Republici Hrvatskoj, ali i lječilište za plućne bolesnike s dugom tradicijom, zatim Vukovoj, ali i Marijin put, jedinstveni hodočasnički put u ovom dijelu Europe. Održivi turizam i proizvodnja zdrave, domaće hrane, su sigurno temelji na kojima počiva razvoj i budućnost naše općine.

Kakva je demografska slika Vaše općine?

-Kao i u cijeloj Hrvatskoj i na području naše općine u posljednjih je deset godina smanjen broj stanovnika, i to za deset posto, iako sam se pribojavao da će pad broja stanovnika biti veći. Na svu sreću, imamo sve više mladih koji su se odlučili ovdje graditi kuće, a Općina već neko vrijeme nastoji pokrenuti i program poticane stanogradnje, kako bi mladima omogućili da ostanu u svom kraju. No, nismo nažalost, uspjeli otkupiti adekvatno zemljište, tako da je POS stanogradnja i dalje u općinskom planu, pa je i u našem proračunu osigurana stavka za otkup zemljišta na kojem bismo gradili POS stanove.

Vrijedna podrška LAG-a Sjeverozapad

Kako ocjenjujete suradnju Općine Klenovnik i Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad?

-Suradnja s LAG-om Sjeverozapad je izvrsna i od velike je koristi za našu općinu. Na natječaju LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. Općina Klenovnik je dobila 252 tisuće kuna bespovratnih sredstava koje smo uložili u uređenje groblja. Ukupna vrijednost tog projekta je iznosila oko pola milijuna kuna, tako da su nam ta bespovratna sredstva bila od velike pomoći da u okviru tog projekta uredimo dotrajale staze na groblju u Klenovniku, da kompletno zamijenimo ogradu oko groblja, postavimo slavine za vodu i da uredimo pripremu za rasvjetu groblja i za video nadzor. U suradnji s LAG-om Sjeverozapad planiramo i novi projekt vezan uz uređenje groblja, pa ćemo na novi natječaj za Tip operacije 7.4. prijaviti uređenje grobne kuće. U okviru tog projekta planiramo cjelovito unutarnje uređenje, od odarnice do sanitarnog čvora, a planiramo postaviti i novu nadstrešnicu na grobnoj kući. Ukupni planirani trošak za te zahvate iznosio bi oko 600 tisuća kuna, od čega bi gotovo polovicu troškova pokrili bespovratnih sredstvima LAG-a Sjeverozapad, tako da bi u sljedećih nekoliko godina kompletno uredili groblje u Klenovniku, koje planiramo i proširiti. Planovi su veliki a nadam se da će se općinski proračun i dalje puniti ovakvom dinamikom te da ćemo uspjeti realizirati te, za naše mještane važne komunalne projekte. Zato se nadam da će lokalne akcijske grupe u novom programskom razdoblju raspolagati s još više sredstava, jer su nama ta sredstva nužno potrebna za realizaciju planiranih komunalnih projekata. No, LAG Sjeverozapad je raspisivao i natječaje za male poljoprivrednike, za unapređenje njihove poljoprivredne proizvodnje, a njihova bespovratna sredstva su koristila i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja naše općine. Nadam se da će se i dalje javljati na nove natječaje koje će raspisati ova lokalna akcijska grupa, čija je društvena korist neupitna – naglasio je Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik.

Skip to content