Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Hren je isplativiji od žitarica, ali je s njim i više posla

Objavljeno:
Fotografija članka: Hren je isplativiji od žitarica, ali je s njim i više posla

Ova bi godina mogla biti odlična za uzgajivače hrena, kakav je mladi poljoprivredni proizvođač Filip Bencek iz Žarovnice kraj Lepoglave, koji je prije dvije godine registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem uglavnom uzgaja – hren.

Na vlastitim poljoprivrednim površinama nositelj ovoga OPG-a očekuje urod od gotovo 7 tona hrena, kojeg najviše prodaje u voćarnicama na području Zagreba, ali i u Sloveniji.

– Uzgoj hrena je svakako isplatljiviji nego uzgoj žitarica, ali je s hrenom puno više posla, a i ulaganja su veća. Kada sam počeo razmišljati da se bavim poljoprivredom, jer sam želio imati nešto svoje i raditi kod kuće, odlučio sam se za hren, jer se tom kulturom u ovom dijelu Hrvatske bavi vrlo malo proizvođača. Lani smo imali zadovoljavajući urod, a ove se godine nadamo bitno većem. Iako nam je tuča oštetila dio nasada, godina s puno kiše, kakva je ova, pogoduje hrenu, pa se nadam da ćemo na hektar i pol ove godine dobiti urod od 6 do 7 tona hrena. Nisam dugo u tom poslu, još učim, stječem nova iskustva, no mislim da sam pogodio s hrenom i da će ta kultura biti isplativa – istaknuo je Filip Bencek, koji na svom OPG-u, na ukupno 4 hektara, uz hren uzgaja i buče, batat, luk i češnjak.

Hren izvoze i u Sloveniju

Na kućnom pragu ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo prodaje zanemarive količine, najviše zahvaljujući upitima na njihovoj Facebook stranici – Domaći hren, no ipak nemaju problema s plasmanom, posebice hrena, koji prodaju i u Sloveniji.
– Isplati se pomučiti za bolju cijenu, zato hren ne prodajemo na veliko, jer je otkupna cijena niska, a potražnja na kućnom pragu je mala. Zahvaljujući jednom poznaniku koji radi u Sloveniji, uspjeli smo se probiti i na slovensko tržište, na kojem je potražnja veća od ponude. Nadam se da ćemo i ove godine u Sloveniju uspjeti plasirati naš hren – rekao je ovaj mladi poljoprivrednik, najveći proizvođač hrena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Najveća potražnja za hrenom je u vrijeme blagdana, pogotovo u Velikom tjednu, kada se kilogram hrena može prodati po cijeni od 12 do 17 kuna, no, njegova je cijena najviša u ljetnim mjesecima, kada može doseći i 25 kuna za kilogram.

Ambiciozni planovi ulaganja

– Uzgoj hrena zahtjeva puno rada, veliki angažman ljudske radne snage, a ona je skupa. Velika su i ulaganja u mehanizaciju, jer smo krenuli praktično od nule. Moja obitelj nije imala nikakvu poljoprivrednu mehanizaciju, sve što nam treba za proizvodnju morali smo kupiti. Zato nam je ovaj natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad puno pomogao. Tim smo sredstvima kupili novu prskalicu te rabljeni traktor, kojeg sam uspio kupiti u Križevcima. Traktor je u odličnom stanju, a bio nam je i cjenovno dostupan, tako da smo zahvaljujući tim sredstvima riješili dio naših problema. Do sada smo sve uslužne radove morali plaćati. Ove smo godine vlastitim sredstvima kupili i bubanj za pranje hrena, pa nam je i to olakšalo posao, jer smo prije hren prali ručno, a sada 150 kilograma hrena operemo za desetak minuta. No, još nas čeka puno ulaganja. Žene koje mi pomažu u uzgoju imaju veliko iskustvo, jer su godinama radile kod uzgajivača hrena u Sloveniji i Austriji, koji se tim poslom bave već dvadeset i više godina. Austrijska gospodarstva imaju poljoprivrednu mehanizaciju prilagođenu baš za hren, od posebnih plugova do međurednih freza i druge mehanizacije. Uz kupnju mehanizacije, planiramo urediti i vlastitu pakirnicu, a nadam se da ću uspjeti s vremenom doći i do vlastite hladnjače. Hren ne bi smio ostati na otvorenom, jer tako puno gubi na težini. Sada većinu posla radimo ručno, još smo na samom početku, no planovi su nam veliki, a oni iziskuju i velika ulaganja. Zato s nestrpljenjem očekujem raspis nacionalnog natječaja za Mjeru 6.2.1. Iako još ne znamo uvjete natječaja, nadam se da ću proći i ta sredstva uložiti u unapređenje proizvodnje – rekao je Filip Bencek, koji se nada i većim potporama svoje jedinice lokalne samouprave.

Ovaj mladi poljoprivredni proizvođač s velikim ambicijama i planovima poručio je svim poljoprivrednim proizvođačima koji zadovoljavaju uvjete da se svakako prijave na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, jer posebice početnici, nemaju drugih izvora za ulaganje u razvoj i kupnju poljoprivrednih strojeva.

– Da nismo prošli na natječaju LAG-a Sjeverozapad, ne bismo mogli kupiti traktor, najvažniji, ali i najskuplji poljoprivredni stroj. Ta su nam bespovratna sredstva bila dobar vjetar u leđa, uvjeti natječaja su bili dobri, no realizacija je trajala predugo. Država mora ubrzati proces, čekati godinu i više dana na sredstva za mehanizaciju koja nam je nužna je predugo – upozorio je Filip Bencek, koji je na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pokrenuo proizvodnju koja bi s godinama mogla prerasti u pravi, isplativi posao.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU