Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Grad uvršten među 10 najboljih poslovnih odredišta u Europi

Objavljeno:


Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca

Grad Ivanec, upravno – administrativno i gospodarsko središte zapadnog dijela Varaždinske županije, kontinuiranim je ulaganjem osigurao primjerene uvjete za razvoj gospodarstva te cjeloviti održivi razvoj. Ivanec je prepoznat kao grad s odličnom poduzetničkom infrastrukturom, a veliki potencijal ivanečkog kraja svakako je i turizam, koji s novom kulturnom i turističkom infrastrukturom Ivanec pozicionira kao potencijalno atraktivno turističko odredište.
– Grad Ivanec smješten je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, uz gornji tok rijeke Bednje, na površini od 94,7 četvornih kilometara, a u 29 gradskih naselja živi oko 13.700 stanovnika. Sva su naselja povezana sustavom županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta, koje su gotovo u cijelosti i asfaltirane. Područjem grada prolazi i željeznička pruga Varaždin – Ivanec – Golubovec, koja je izgrađena 1890. godine. Sva su naselja u potpunosti pokrivena vodoopskrbnim sustavom i uključena u sustav službenih distributera vode, dok će cjeloviti sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda biti riješen realizacijom oko 20 milijuna eura vrijednog projekta Aglomeracije Ivanec, čija je realizacija već počela uz pomoć države i fondova Europske unije. Grad Ivanec jedini je u Hrvatskoj u kojemu su sva naselja na cijelom administrativnom gradskom području pokrivena sustavom štedne i ekološke javne rasvjete. Cijelo područje Grada je, osim jednog malog naselja, pokriveno distributivnom plinskom mrežom, a Grad Ivanec je zajedno s Varaždinskom županijom i nekoliko susjednih JLS-a uključen u projekt širokopojasnog pristupa Internetu. Razvitak komunalno – prometne infrastrukture Grad Ivanec je proteklih desetak godinama financirao s razmjerno intenzivnim ulaganjima, a rezultat je dobro razvijen infrastrukturni sustav, koji je osnovni temelj daljnjeg gospodarskog razvoja – naglasio je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca.

Ivanec ima dobro razvijenu i gospodarsku infrastrukturu, za što je Grad primio i nekoliko međunarodnih priznanja?

– Točno. Naime, još 2008. godine donijeli smo jasne smjernice vezane uz razvoj gospodarstva. Cilj nam je bio poboljšati poslovnu klimu, smanjiti nezaposlenost te građanima osigurati kvalitetniji život. Željeli smo prekinuti agoniju propadanja gospodarstva te investitorima nedvosmisleno poručiti da u gradskoj upravi imaju pouzdanog partnera. Kako bismo potaknuli razvoj gospodarskih aktivnosti, Grad Ivanec i tvrtka Poslovna zona Ivanec uredili su i komunalno opremili Poslovnu zonu Ivanec – Istok. Na 231.000 četvornih metara potpuno je komunalno opremljeno vise od 30 parcela, na kojima danas posluje desetak, uglavnom lokalnih poduzetnika te dvije izvozne tvrtke. U ovaj projekt je do sada uloženo oko 18,5 milijuna kuna, što je jedno od najvećih ulaganja takve vrste u Varaždinskoj županiji.
U Ivancu smo započeli i is aktiviranjem Industrijske zone, na površini od 300.000 četvornih metara, u kojoj već posluje nekoliko tvrtki. Valja istaknuti kako investitori prilikom ulaganja uživaju niz povlastica i olakšica, među kojima je i oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa te komunalne naknade tijekom prvih pet godina poslovanja, a subvencionira im se i kamata na poduzetničke kredite. Na taj način osiguravamo preduvjete za dugoročni razvoj gospodarstva, privlačenje investitora i novo zapošljavanje. Na području Grada Ivanca aktivno je 370 gospodarskih subjekata, 155 trgovačkih društava i 215 obrta, no još uvijek prevladava prerađivačka industrija, koja ostvaruje nisku dodanu vrijednost. Veseli podatak kako gospodarstvo Ivanca posljednjih godina bilježi rast izvoza i ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.

Ivanec je za postignuća u razvoju gospodarske infrastrukture dobio i ugledna međunarodna priznanja?

– Ivanec je jedan od dva grada u Hrvatskoj koji posjeduje BFC certifikat (Business Friendly Certificate In South East Europe), kojeg je dobio u vrlo zahtjevnom procesu certifikacije koji u četiri zemlje jugoistočne Europe provodi njemačka Vlada zajedno s partnerima, a koji obuhvaća i osposobljavanje javne uprave za servisiranje i logistiku zahtjevnijih stranih ulaganja. Ugledni britanski poslovni časopis Financial Times je uvrstio Ivanec među top 10 malih gradova u Europi, u konkurenciji više od 150 europskih gradova, s najboljim strategijama za poticanje i privlačenje direktnih stranih ulaganja.

U razvojnoj strategiji posebno je istaknut turistički potencijal ivanečkog kraja. Kakvi su planovi razvoja turizma na području Grada Ivanca?

– Turistička ponuda Ivanca još uvijek nije dovoljno razvijena ni prezentirana na domaćem i inozemnom tržištu, iako je ivanečki kraj, zbog krajobraznih ljepota i bogate povijesne baštine, atraktivno turističko odredište, posebno za kulturni, planinski i ruralni te ekoturizam, ali i za cijeli niz drugih oblika selektivnog turizma. Kroz unapređivanje turističke ponude, želimo Ivanec brendirati kao zanimljivo turističko odredište. U različitim fazama provedbe su i tri najvažnija kulturna projekta – Muzej planinarstva, preuređenje ivanečkog kina u multikulturni centar, te uređenje Arheološkog parka, kao dijela prostornog rješenja glavnog gradskog trga u Ivancu. Važan dio buduće ponude bit će i sadržaji u Zoni sporta i rekreacije Jezera te oni na Ivanščici. Pritom treba izdvojiti i dva novootvorena OPG-a koja posjetiteljima i izletnicima nude nove, atraktivne turističke sadržaje, kakvi su jahanje, a zimi skijanje, te kvalitetnu ugostiteljsku ponudu, čime je turistička ponuda Ivanca sadržajno obogaćena – zaključio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU