Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Gospodarski razvoj temeljen na bogatoj tradiciji

Objavljeno:


Vladimir Kurečić, načelnik Općine Petrijanec

kurecic2

Bogata, autohtona baština, duga tradicija poljoprivredne proizvodnje, prirodne ljepote uz rijeku Dravu, stoljetna tradicija lovnog turizma i dobra komunalna opremljenost temelji su na kojoj ova pogranična općina temelji novi gospodarski razvoj.
– Općina Petrijanec proteže se na tridesetak kvadratnih kilometara u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije, a kao pogranična općina, rijekom Dravom u duljini od devet kilometara, graniči s Republikom Slovenijom. Općina ima sedam naselja, a stanovništvo se pretežito bavi poljoprivredom. No, na području Općine posluje i nekoliko većih tvrtki, kakve su primjerice tvornica stočne hrane Fanon, tvornica za proizvodnju octa, tvornica za proizvodnju asfalta, te više desetaka obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koje se vrlo ozbiljno bave robnom proizvodnjom, prije svega povrća i mliječnih proizvoda. No, nismo zadovoljni sadašnjom gospodarskom strukturom, jer je prosječni dohodak na području Općine nizak, stoga što dio naših mještana radi u radno intenzivnoj i nisko akumulativnoj industriji u gradu Varaždinu, koja isplaćuje plaće koje su ispod državnog prosjeka. Takvi niski prihodi rezultiraju i niskim prihodom općinskog proračuna. Dakle, naš je cilj da se takva nepovoljna struktura mijenja.

No, unatoč tome uspjeli ste razinu komunalne i društvene infrastrukture podići na vrlo visoku razinu?

– Točno, na području cijele općine imamo razvijenu prometnu te električnu, vodovodnu i plinsku mrežu, a više od trećine Općine pokriveno je i kanalizacijskom mrežom. Kako je sada u završnoj fazi i projekt izgradnje kanalizacije u okviru velikog projekta Aglomeracije Varaždin, u slijedećih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Europske unije, u potpunosti ćemo završiti i kanalizacijsku mrežu na području Općine Petrijanec. Posljednjih smo godina napravili i odličan posao u razvoju društvene infrastrukture. Imamo veliki i lijepi dječji vrtić na 500 četvornih metara, vrlo solidni standard u našoj osnovnoj školi, razvili smo cjelovitu brigu o osobama treće životne dobi, ali i o mladima, posebice srednjoškolcima i studentima s područja naše općine. Primjerice, Općina godišnje isplaćuje pedesetak studentskih stipendija. Odlične uvjete za rad imaju i naše sportske udruge, naš KUD s mnogobrojnim sekcijama, vatrogasna društva i sve druge neprofitne organizacije. No, već u skoroj budućnosti moramo potaknuti i razvoj privrede te bolje iskoristiti potencijale koje imamo. Tu prije svega mislim na vrijedno stanovništvo, te solidne pedološke i klimatske uvjete za proizvodnju povrća, pogotovo u sjevernom dijelu općine uz rijeku Dravu i derivacijski kanal. Tako planiramo urediti sustave za navodnjavanje te organizirati poljoprivrednike koji moraju znati što će i kome moći plasirati. Na taj način možemo organizirati i do tristotinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U tom smislu imamo odlične projekte u okviru takozvanog logističkog centra za poljoprivrednike, koji će prema iskustvima iz Austrije i Italije organizirati poljoprivrednike, kako bi mogli učinkovito organizirati poljoprivrednu proizvodnju. Zahvaljujući privatnoj inicijativi imamo i nekoliko realno ostvarivih ideja i planova za gradnju većih pogona za preradu povrća. Dakle, mislim da kroz takvu organizaciju možemo napraviti značajniji iskorak, i uz odličnu komunalnu i društvenu infrastrukturu ustrojiti i dobru privrednu infrastrukturu, koja će uz mini gospodarsku zonu koja je već u funkciji te novu gospodarsku zonu u Majerju, biti poticaj gospodarskom razvoju i novom zapošljavanju.
U izradi je projekt ukupnog razvoja, pokrenuli smo izmjene i dopune prostornog plana Općine te niz drugih aktivnosti koje su usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, kako bi mladi, posebice mlade obitelji, imali sve uvjete za ostanak i primjerenu kvalitetu života u našoj općini.

Općina Petrijanec ima i dugu tradiciju lovnog gospodarstva, ali i lovnog turizma. Koji su razvojni planovi vezani uz tu tradiciju?

– Na području Općine Petrijanec posluje tvrtka Zelendvor, nekada najveći proizvođač pernate divljači, koja ima izuzetnu tradiciju na području lovnog gospodarstva. Iako je ova tvrtka u posljednje vrijeme bila suočena s mnogim problemima u poslovanju, ona sada prolazi fazu konsolidacije, tako da vjerujem kako će ubrzo ponovo ustrojiti reproduktivni centar u kojem će se proizvoditi fazanski pilići, te da će u ovo uzorno lovište ponovo u većem broju dolaziti i lovci iz inozemstva. Ova je tvrtka svojevrsni brand lovnog turizma, ne samo naše općine, i vjerujem da će uz podršku i Lovačkog društva Šljuka iz Petrijanca, lovni turizam u našoj općini dobiti novi zamah. No, na toj dugoj tradiciji lovnog turizma želimo razvijati i drugu turističku ponudu. Na području Općine, poglavito uz rijeku Dravu, imamo nekoliko izuzetno atraktivnih lokacija koja su izuzetni potencijal za razvoj izletničkog, ribolovnog i pustolovnog turizma, a zbog blizine vinorodnog područja, našu ponudu možemo povezati i kroz biciklističke i pješačke ture. Turizam je sasvim sigurno veliki razvojni potencijal naše općine, no na nama je da sustavno razvijamo turističku ponudu koja se mora temeljiti na autentičnosti i kvaliteti. Pritom želim podsjetiti kako Petrijanec ima dugu i bogatu tradiciju fašnika, ali i niz drugih priredbi koje se temelje na vrijednoj baštini, a koje mogu postati i atraktivni turistički proizvod.

Koliko članstvo u Lokalnoj akcijskoj grupi Sjeverozapad pomaže pri ostvarivanju planova ruralnog razvoja na području Vaše općine?

– Mi smo se kroz članstvo u LAG-u do sada praktično pripremali i učili, međutim, vjerujem kako će sada, kroz projekt ruralnog razvoja koji je ponudilo Ministarstvo poljoprivrede, kao i strukturnih fondova Europske unije koji su vezani uz regionalni razvitak, projekte koje imamo spremne, biti moguće realizirati. Općina ima spremne projekte s građevinskim dozvolama, primjerice za turističko – kulturni centar, koji bi se trebao urediti u staroj zgradi općine, zatim općinskog razvojnog centra, koji planiramo urediti u zgradi stare škole, te logističkog centra za poljoprivredu na prostoru stare zadruge u Petrijancu. Imamo spremne i projekte rekonstrukcije nerazvrstanih cesta na području na kojem je završena kanalizacijska mreža. LAG nas je naučio procedurama, on će nam, s obzirom na visoku razinu organiziranosti, donijeti i određene bodove na natječajima, i vjerujem kako ćemo i uz tu podršku uspješno nastaviti razvoj na cijelom području naše općine – naglasio je Vladimir Kurečić, načelnik Općine Petrijanec.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU