Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 65%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Gorice, zemaljski raju!

Objavljeno:
Fotografija članka: Gorice, zemaljski raju!

Da se u posljednjih stotinu godina nije izmijenio odnos Zagoraca prema goricama i klijetima najbolje svjedoče stare varaždinske novine. Autor teksta u Varaždinskim novostima slavi zagorske gorice kao – zemaljski raj!

-Gorice, ah gorice! — zemaljski raju! — uzdiše svaki prijatelj nepatvorene prirode, kad ih, vidi, i to svaki bez razlike: imao on vlastite ili došao u tudje gorice – pisalo je u prijeratnim Varaždinskim novostima.

Uz ljubav prema goricama i vinskoj kapljici, autor posebno ističe i klijet, pa opisuje kako je bio opremljen vinski podrum toga doba.

-Svaki dobar gazda imade osim gorica još i klijet, pa makar i najmanju (glavno je da je za dva srca dost), u klijeti par zdjela i tanjura (obično svaki od druge vrsti), regiment čaša svih oblika i veličina (što veće, to bolje — ali za goste, ne za gazdu), knjigu za upisivanje posjetnika prema španjolskom ceremonijalu na beogradskom dvoru, domaću ljekarnu sa svim najmodernijim sredstvima za otvaranje i zatvaranje, i neizbježivi bilikum. Escajg već nije toliko potreban, jer se u goricama jede po domaće, prstima – pisale su varaždinske novine o obaveznom inventaru svake onodobne dobre klijeti.

No, ipak je i onda bilo najvažnije da su – brenke pune vina, i da se u klijeti skupi vesela družina dobrih pajdašov.

-Ispod klijeti imade svaki pravi gazda pivnicu, a u njoj brenke pune vina (naj nam živi domovina!), a dobro je ako se uz vino, pogotovo uz ono — na kojemu maček sedi – nadje i koja boca šnapsa (uz šnaps paše šnapsl), a, ako još imade i kukuružnjak, svinjac i peradnjak – spada dobar gazda već medju najbolje. Pravi vinogradarski gazda mora imati prijatelje i posjetnike, koji, ništa ne pozanemarivaju, jer u goricama ne samo da nema datuma, jer svi dani treba da budu jednaki, nego nema ni politike – jer ju ubija konkurencija pollitrenke – duhovito je primijetio autor pišući o starim navadama Hrvatskog zagorja.

Iako rad u vinogradu zahtijeva mnogo truda, vino će biti „okrjepa radinome, medicina bolesnome, a zlato domaćinu“.

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU