Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 69%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Fazani grofa Bombellesa

Objavljeno:
Fotografija članka: Fazani grofa Bombellesa

Lovište Zelendvor već je više od stoljeća na glasu kao jedno od najbogatijih i najuzornijih lovišta na pernatu divljač u ovom dijelu Europe, no malo je poznato kako su prvi fazani u našoj zemlji udomljeni oko 1870. godine, i to upravo na imanju grofa Bombellesa u Zelendvoru, na području današnje Općine Petrijanec.

Zelendvor je tijekom 18. stoljeća bio u vlasništvu hrvatskog bana Franje Nadasdya, a potom vlasnici posjeda postaju Draškovići, da bi ga 1852. godine u miraz grofu Marku Bombellesu donijela kći jedinica Franje Draškovića.

Francuski grof ubrzo je unaprijedio cijeli posjed, a njegov posao s izuzetnim je uspjehom nastavio njegov sin – Marko Bombelles mlađi, koji je svojim novim idejama značajno unaprijedio gospodarski i društveni život cijelog viničkog kraja.

Mladi Bombelles počeo je u Zelendvoru stvarati moderno imanje, unaprijedio je poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo, na imanju je podignuo i prvu tvornicu za proizvodnju špirita.

Počeo je uređivati perivoj i renovirati dvorac u Opeki, a šume oko Zelendvora pretvarati u uzorno organizirano lovište bogato divljači.

U tome je ključnu podršku imao od Pavla Wittmana, češkog šumara i lovnog stručnjaka, koji 1871. godine dolazi na službu u Zelendvor. Znanja koja je stekao uspješno primjenjuje na Bombellesovom vlastelinstvu, pa u Zelendvoru organizira uzgoj zečeva, trčki, srna, te fazana, divljači koja će se zahvaljujući uzgoju u Zelendvoru i stručnim radovima Pavla Wittmana kasnije proširiti Hrvatskom.

Lovište Zelendvor ubrzo postaje poznato diljem Europe, a grof Bombelles ovdje organizira gala lovove za najviše plemstvo i članove kraljevske obitelji, koji su u samo jednom danu u Zelendvoru znali odstrijeliti i do tisuću fazana i zečeva.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU