Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Elegantno historicističko zdanje obitelji Kiš

Objavljeno:
Fotografija članka: Elegantno historicističko zdanje obitelji Kiš

Dvorac Šaulovec, jedan od rijetkih obnovljenih dvoraca u ovom dijelu Hrvatske, elegantno je historicističko zdanje koje je plemićka obitelj Kiš izgradila na jednom od najljepših položaja u Varaždinskoj županiji, na brijegu s kojeg puca pogled na cijelo Varaždinsko polje.

Krajem 18. stoljeća, na mjestu manjeg vlastelinskog zdanja dvorac Šaulovec izgradio je Antin Kiš, koji u jednom spisu spominje da je „Šaulovec naslijedio u derutnom stanju“, pa ističe da je stari dvorac bio u tolikoj mjeri devastiran i zapušten da su „vuci i lisice prolazili kroz njega“ i da je „krovište svugdje prokišnjavalo“.

Današnji izgled dvorac je dobio 1902. godine, kada ga je obnovio i proširio u duhu historicizma Karlo Kiš, prema projektu bečkog arhitekta koji je dvorac proširio s dvije kule i dodao mu novi, elegantni portal.

Inače, nekadašnji vlasnici Šaulovca, obitelj Kiš spominje se u povijesnim dokumentima već 1283. godine, kada vlastelin Saul prodaje imanje Črešnjevo. Tomislav Đurić i akademik Dragutin Feletar u knjizi Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske pretpostavljaju kako je prema tom Saulu nastalo i ime posjeda Šaulovec, kao i predikat obitelji Kiš – Šaulovečki.

Ova je obitelj dala niz istaknutih pravnika i političara, koji su se školovali na najpoznatijim sveučilištima tadašnje Europe. Šaulovečka linija obitelji Kiš ugasila se je smrću Karla Kiša 1915. godine.

Dvorac Šaulovec je nekada bio okružen lijepim perivojem, koji je uređen još krajem 18. stoljeća.

Zanimljivo je istaknuti kako je upravo u dvorcu Šaulovec snimljena jedna od najupečatljivijih scena filma Gospoda Glembajevi Antuna Vrdoljaka, koji je prizor ubojstva barunice Castelli snimio upravo na stepeništu ovoga prekrasnog dvorca.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU