Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Članstvo u LAG-u donosi niz benefita za općinu i njene stanovnike

Objavljeno:
Fotografija članka: Članstvo u LAG-u donosi niz benefita za općinu i njene stanovnike

Općina Sveti Ilija je bespovratnim sredstvima koje je dobila na natječaju Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, za Tip operacije 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, financirala radove na uređenju mjesnog groblja u Žigrovcu.

-Između nekoliko projekata za koje je Općina Sveti Ilija već imala pripremljenu projektnu dokumentaciju, odlučili smo na natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. prijaviti projekt uređenja staza na groblju u Žigrovcu. Tim je projektom bilo obuhvaćeno uređenje i asfaltiranje 500 četvornih metara površina ispred grobne kuće te opločivanje betonskim opločnicima grobljanskih staza u duljini od 382 metra. Nakon uređenja groblje je dobilo novu, ljepšu vizuru, a značajno smo podigli i razinu funkcionalnosti, ali i sigurnosti za posjetitelje groblja, jer se posebice starijim i slabije pokretnim osobama sada lakše i sigurnije kretati po opločenim stazama. Ranije smo svake godine na staze morali dosipavati i novi kameni granulat, što nije bio mali trošak za našu općinu. Da smo donijeli dobru odluku govore nam pohvale naših mještana, ali i svih onih koji dolaze na groblje u Žigrovcu – istaknuo je Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija.

Projekt važan svim mještanima

Nakon ovog uređenja grobljanskih staza u ovoj općini u dogledno vrijeme, prema financijskim mogućnostima planiraju i uređenje ostalih staza na ovom velikom groblju, na kojem se sahranjuju mještani Križanca, Tomaševca, Seketina, Doljana, Žigrovca i Svetog Ilije, ali i preminuli s područja Beretinca i Poljane.

-Nadam se da će LAG Sjeverozapad kroz natječaje koje će raspisati i dalje podržavati ovakve projekte koji financijski možda i nisu veliki, ali su zato žiteljima jako važni. Ponekad su takvi, manji projekti mještanima važniji i značajniji od onih velikih, složenih i financijski zahtjevnih projekata, stoga jer zahvaćaju baš svako domaćinstvo i tiču se svakog našeg mještana. Kada primjerice, u nekom naselju asfaltiramo neku ulicu, najviše koristi od uređenja imaju ljudi koji u njoj žive. No, ulaganje u uređenje groblja puno znači baš svim mještanima – naglasio je načelnik Marin Bosilj, dodavši kako je ovo ulaganje u takozvanu malu društvenu infrastrukturu i dobar primjer suradnje jedinice lokalne samouprave i lokalne akcijske grupe kojom se unapređuje društveni standard stanovništva na ruralnom području.

Nove mogućnosti za ruralni razvoj

Stoga su u Općini vrlo zadovoljni suradnjom s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad, koja pruža niz mogućnosti , kako za Općinu Sveti Ilija, tako i za njene stanovnike, posebice one koji se bave poljoprivredom.

-Suradnjom s LAG-om Sjeverozapad smo i više nego zadovoljni, i zahvaljujemo jedinicama lokalne samouprave koje su osnovale ovu lokalnu akcijsku grupu što su našu općinu primili u članstvo. Općina Sveti Ilija je naime, ranije bila član LAG-a Izvor, čije je sjedište u Ludbregu, a kako su iz tog LAG-a istupile općine Gornji Kneginec i Jalžabet, prekinuta je naša teritorijalna povezanost s LAG-om Izvor i više nismo mogli biti članovi te lokalne akcijske grupe. No, naša općina je svakako željela biti članicom LAG-a, jer smo se već osvjedočili da članstvo u lokalnoj akcijskoj grupi donosi niz benefita kako za našu općinu, tako i za naše mještane. Ulaskom Općine Beretinec u članstvo LAG-a Sjeverozapad otvorila se mogućnost da postanemo članom ove lokalne akcijske grupe, s kojom odlično surađujemo. Vjerujem da će u novom programskom razdoblju naša suradnja biti još bolja i intenzivnija, te da ćemo imati još više koristi od članstva u ovom LAG-u, ali i da će i država, kroz fondove Europske unije, osigurati još značajnije iznose i nove mogućnosti za još više projekata kojima će se brže i učinkovitije razvijati ruralni prostor – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija.

 

 

 

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU