Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Cijeli život živimo od grunta

Objavljeno:
Fotografija članka: Cijeli život živimo od grunta

– Cijeli život živimo od grunta, no što smo stariji sve nam je teže raditi na zemlji. Sve moramo obaviti sami, jer u našem kraju više nema nikoga tko bi nam pomogao obrađivati zemlju. Na ovim strminama nekada je kraljica bila motika, ali danas više nema težaka, pa se sve mora raditi strojevima, što je i dosta opasno, jer na strmini uvijek vreba opasnost od prevrtanja traktora. Zbog toga smo prisiljeni napuštati tradicionalne kulture, pa nastojimo pronaći kulture koje se mogu obrađivati poljoprivrednim strojevima – rekla je Slavica Grabar, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Vrbnu.

 

Ona, zajedno sa suprugom, na 4 rala zemlje, uzgaja kukuruz i krumpir, a obrađuje i veliki vrt u kojem sadi rajčicu, papriku, grah i druge povrtne kulture.

-Imamo i voćnjak s jabukama i nešto oraha. Sve što proizvedemo uglavnom prodajemo na kućnom pragu. Kako je u našem je kraju sve manje ljudi, i prodaja je sve slabija. No, najveći nam je problem to što nemamo nikoga tko bi nam pomogao u radu na polju. Nema ni orača ni berača. Nekada smo sve radili ručno, ali vremena su se promijenila. Sada se sve radi s mehanizacijom, pa se i mi pokušavamo prilagoditi i pronaći kulture koje ne traže tako puno rada. Na djelu površina smo zato posadili borove i orahe, nadamo se da ćemo s tim kulturama imati manje posla i barem neku zaradu – naglasila je Slavica Grabar, čije je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nedavno dobilo bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Kupili traktor i kosilicu

Tim su novcem Grabari kupili rabljeni traktor i novu kosilicu, no njihove su potrebe za novim poljoprivrednim strojevima i dalje velike.
-Po traktor smo morali ići čak u Viroviticu, jer ovdje nije bilo rabljenih traktora kakav nam treba. Stari traktor smo kupili još 1984. godine, pa nam je s novijim traktorom, s jačom mašinom i prednjim pogonom, lakše raditi. Jači traktor je bolji za ove naše brege i strmine, pa su nam sredstva koja smo dobili od LAG-a Sjeverozapad bila od velike pomoći. Trebala bi nam i nova prikolica za gnoj, malčer, još puno toga, ali nemamo novaca za takva ulaganja. Imam i kokoši, purane, osam svinja i kravu, blago treba hraniti, a prinosi su ovdje mali. Krumpir je ove godine jako podbacio, pa smo morali kupiti 30 vreća krumpira za naše pajceke, a manji je i urod kukuruza. Cijelu se godinu mučimo i radimo, a na kraju još moramo kupiti hranu za naše blago – rekla je vlasnica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Bespovratna sredstva su velika podrška

Stoga je i ovaj OPG mogućnost za modernizaciju poljoprivredne mehanizacije i unapređenje poljoprivredne proizvodnje dobio isključivo zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

-Već smo se ranije raspitivali kako bismo mogli doći do sredstava s kojima bi riješili problem starih poljoprivrednih strojeva, pa smo se odmah prijavili čim je objavljen natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, od kojeg smo dobivali i stručne odgovore na pitanja koja su nas zanimala vezana uz taj natječaj. Konačno smo dobili i prvi dio sredstava, a sada željno očekujemo i ostatak novca, da možemo vratiti novac koji smo posudili za kupnju traktora i kosilice. Nadamo se da će takvih natječaja biti još i da ćemo ponovo uspjeti doći do nekih novaca koje bismo uložili u mehanizaciju. Nema ovdje više težaka, ljudi koji bi nam pomogli kod obrade, zato moramo ulagati u poljoprivredne strojeve – rekla je Slavica Grabar, koja će sa suprugom nastaviti raditi na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu sve dok ih bude služilo zdravlje.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU