Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 82%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Četiri evanđelista vraćena u Lepoglavu

Objavljeno:
Fotografija članka: Četiri evanđelista vraćena u Lepoglavu

Nakon cjelovite obnove postavljena su dvokrilna drvena vrata s oslikanim ukladama na ulaznom predvorju župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Vrata su temeljito obnovili restauratori Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Dvokrilna drvena vrata s oslikanim ukladama iz župne crkve nastala su oko  1676. godine. Prije proširenja stare „Korvinove crkve“ vratnice su se nalazile na glavnom portalu crkve, a danas povezuju brod s dograđenim predvorjem.

Teška konstrukcija velikih dimenzija – 280 sa 185 centimetara, ukrašena je rezbarijama i polikromijom. Svaka vratnica ima po dvije uklade uokvirene grguravim letvicama sa slikanim poprsjima evanđelista izvedenima u akromatskim tonovima. U donjim, manjim ukladama prikazani su sveti Matej i sveti Marko, a u gornjim, nešto većim, sveti Ivan i sveti Luka.

Na vratnicama su izvedeni cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi  pod vodstvom Tijane-Annar Trputec Strčić iz Odjela za namještaj i drvene konstrukcije Službe za pokretnu baštinu.

Zanimljivo je istaknuti kako je nad ovim ulaznim vratima postavljen i grb grofa Emerika Erdödyja, „benefaktora, koji je gradnju potpomogao darom od 500 forinta“.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU