Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Bombellesi su uredili jedinstveni park prirode

Objavljeno:
Fotografija članka: Bombellesi su uredili jedinstveni park prirode

Dvorac Opeka i dražesni arboretum koji su s puno mara uredili grofovi Bombelles nekoć je bio na ponos ovoj plemićkoj obitelji. Njihovo imanje i park prirode koji su zasadili uz dvorac u svoje je vrijeme bio jedan od najljepših europskih arboretuma, koji je svojom ljepotom i bogatstvom egzotičnog raslinja oduševljavao goste, među kojima su bile i – okrunjene glave.

-Dvorac s imanjem vlastelinstva Opeka dobio je grof Marko Bombelles od grofa Franje Draškovlća nakon ženidbe s njegovom jedinicom kćerkom – Ferdinandom, 1852. godine.

-Marko grof Bombelles ml. pravi gentlemen -dobrotvor i očinski prijatelj seljaka i hrvatski patriota, koji je iskreno ljubio svoju hrvatsku domovinu i doprinio kao mnogogodišnji predsjednik županijskog marvogojskog odbora uz neumornog banskog savjetnika dr. Ive pl. Malina od Ksavera, najviše k unapređenju marve, a ponajviše konjogojstva u županiji varaždinskoj- zapisao je o Bombellesima Stjepan Belošević u knjizi – Županija varaždinska i slobodni kraljevski grad Varaždin.

Bombellesi su svojim prosvjetnim i gospodarskim aktivnostima u mnogočemu unaprijedili život Vinice i okolnih naselja. No, u sjećanju starih žitelja Vinice posebno su žive uspomene upravo na njihov arboretum, „pravi raj na zemlji“ o kojemu je u proljeće 1991. godine na stranicama Varaždinskih vijesti govorio Gašpar Martinjak, koji je u mladenačkoj dobi, pred 1. svjetski rat, počeo služiti na imanju grofa Bombellesa.

Tenisko igralište s rasvjetom

-Moje sjećanje seže do 1912. godine kada sam kao dječarac od šest godina s mamom išao u dvorac pogledati grofa Marka Bombellesa koji je ležao na odru. Sjećam se počasne straže koju su mu držali vatrogasci iz Vinice i mnogo svijeta te seljanki koje su plakale. Žalili su ljudi za presvetlim jer im je bio dobrotvor, jer je bio pravedan i nikome se nije zamjerio. Počeo sam služiti kod grofa Josipa, Markovog sina, čim sam malo poodrastao, najprije na vrtlariji, kasnije kao ložač centralnog grijanja i na kraju kao inoš u dvorcu, to jest onaj koji poslužuje i brine se za red i čistoću. Imanje je zaista blistalo. Bilo je ovdje svakakvih čudesa. U podnožju je bio ogromni vrt ograđen zidanom ogradom, a do njega staklenici za cvijeće koji su zimi zagrijavani centralnim grijanjem. Nedaleko je bila električna centrala koju je dao sagraditi još stari grof i osim dvorca i gospodarskih zdanja, strujom je snabdijevala i rasvjetu na teniskom igralištu, kad su gospoda u večernjim satima igrala tenis. Stari je grof dao sagraditi i streljanu u kojoj se njegov dječarac Joža učio gađati. U sklopu tog ogromnog parka, koji je obuhvaćao oko 90 rali površine, bio je i veliki bazen. Mladi grof Josip Bombeiles se u ljetnim mjesecima u njemu volio kupati i oko njega paradirati polugol, baš u vrijeme kada su cestom snaše odlazile u crkvu. Imao je i veliki ribnjak po kojem je goste vozikao čamcem, a u sredini ribnjaka bio je otočić, mostom povezan s kopnom. Ribe nikad nije lovio, držao ih je za ukras i paradu, kao i konje. Bile su tu i paradne štale s gizdavim konjima, pa volovske štale s dva para volova za šumske radove. Imao je magarce koji su služili za radove u vrtlariji, ambar za žito, spremište za mošt, vešeraj. Ovdje je završavala i poznata Bombellesova pruga koja je povezivala skoro sva njegova imanja s Varaždinom – podijelio je davna sjećanja na imanje grofova Bombelles Gašpar Martinjak.

Bombellesovo vino bi i anđeli pili

Bombellesi, koji su svoje imanje uredili u vinogradarskom kraju, u kojem se vinova loza uzgajala još u rimska vremena, posebno su na glasu bili po svojim vinima.
-A imao je vino, anđeli bi ga pili, sve bolje od boljega: burgundac, traminac, silvanac, šipon, muškat… Bio sam mlad i mogao sam se nositi s vinom, a kad bi sada popio čašu takvog vina, mislim da bi izgorio. Za lijepog vremena gospodu smo posluživali u malom ljetnikovcu na livadi, gdje su običavali doručkovati ili ručavati, pa smo se i mi poslužitelji znali osladiti iza nekog grma svim tim blagodatima. Dolazili su ovamo u Opeku mnogi velikaši iz Beča i drugih velikih gradova, pa Draškovići, Pongraci, Kiši, a za mog službovanja dva puta je došao i kralj Aleksandar sa kraljicom i čitavom kraljevskom svitom. Odlazili su u lov, u Zelendvor, a ovdje su slavili dobar ulov. Zelendvor je bio takvo lovište koje je bez problema i kralja zadovoljavalo. Mladi grof Josip je lično svojim automobilom vozikao kralja po svom parku i pokazivao mu rijetke primjerke svojih nasada i ostale blagodati koje su zadivljivale i samog kralja. Dobro su ta gospoda živjela, a i mi njihovi dvorjani nismo loše prolazili – podijelio je svoje uspomene Gašpar Martinjak, koji je grofove Bombelles u Opeki služio punih 18 godina, sve do početka 2. svjetskog rata, nakon kojeg, smrću Josipa Bombellesa, počinje kontinuirano propadanje ovoga bogatog imanja i impresivnog arboretuma u Opeki.

 

 

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU