Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Bez ulaganja i okrupnjavanja zemljišta nema uspješne poljoprivredne proizvodnje

Objavljeno:
Fotografija članka: Bez ulaganja i okrupnjavanja zemljišta nema uspješne poljoprivredne proizvodnje

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivice Gredelja u Lepoglavi, jedno je od 23 mala obiteljska gospodarstva kojima su dodijeljena bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, zahvaljujući kojima je ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nabavilo poljoprivredne strojeve koje koristi za uzgoj lješnjaka.

 

-Iako sam se i ranije bavio poljoprivredom kao dodatnom djelatnošću, prije dvije i pol godine odlučio sam registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i započeti ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju. Razmišljao sam o uzgoju sibirskih borovnica, no, naposljetku sam se odlučio za proizvodnju lješnjaka, jer je to kultura koja je najprimjerenija za položaj i tip zemljišta u ovome kraju te nosi najmanje rizika. Na 8 tisuća četvornih metara zasadio sam prije dvije godine 350 sadnica lijeske, koje su ove godine dale prve plodove, dvadesetak kilograma lješnjaka. No, kako bih dalje razvijao proizvodnju bila mi je nužna poljoprivredna mehanizacija, pa sam se odlučio prijaviti na natječaj LAG-a Sjeverozapad. Prošao sam na natječaju i bespovratnim sredstvima kupio traktor, malčer, plug i frezu – rekao je Ivica Gredelj, čijem je projektu LAG Sjeverozapad za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje dodijelio više od 111 tisuća kuna.

 

 

Investicije u nove nasade i navodnjavanje

Ivica Gredelj uskoro planira proširiti nasade lijeske, koju će zasaditi na ukupno 3,5 tisuće četvornih metara te uložiti u navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.
-Bez ulaganja i okrupnjavanje zemljišta nema uspješne poljoprivredne proizvodnje. No, iako je u okolici puno neobrađenog i zapuštenog zemljišta, možda čak i više od polovice ukupnih poljoprivrednih površina, teško je ovdje kupiti zemlju zbog rascjepkanosti i nesređenih zemljišnih knjiga. Svakako planiram ulagati u navodnjavanje, jer se bez navodnjavanja ne može ostvariti zadovoljavajući prinos. U poljoprivrednu proizvodnju se danas mora puno investirati, mora se educirati i puno raditi, kako bi se maksimalno smanjili troškovi proizvodnje i ostvario kakav takav prihod – istaknuo je Ivica Gredelj, koji je opetovano upozorio na problem neobrađenih poljoprivrednih površina, ali i na važnost okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta te na povezivanja i udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

 

Nositelj ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva naglasio je kako doduše, proizvođači međusobno razmjenjuju iskustva u proizvodnji i korisne informacije vezane uz nove tehnološke mogućnosti, no, pritom izostaje sustavna podrška nadležnih službi.
-Savjetodavna služba mi je svakako bila od velike pomoći, no, najviše informacija vezanih uz uzgoj lijeske ipak sam dobio od drugih proizvođača. Stoga bi bilo od velike koristi kada bismo uspjeli u boljem povezivanju, posebice u zajedničkom nastupu na tržištu i plasmanu naših proizvoda, ali i u sustavnoj razmjeni informacija vezanih uz nove mogućnosti u proizvodnji – istaknuo je Ivica Gredelj.

 

 

Odlična suradnja s LAG-om Sjeverozapad

Poljoprivredni strojevi koje je kupio sredstvima iz Programa ruralnog razvoja bit će od velike koristi za unapređenje njegovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, stoga je posebno pohvalio suradnju s Lokalnom akcijskom grupom – Sjeverozapad.
-Suradnja s LAG-om Sjeverozapad je izvrsna. Njihovi zaposlenici su nam odlično predstavili natječaj za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mogućnosti i rizike, trudili su se odgovoriti na naša pitanja vezana uz provedbu natječaja. Posebno bih želio istaknuti kako je natječaj za Mjeru 6.3. koji je raspisao LAG bio jednostavniji i manje složen od onoga na nacionalnoj razini, što smatram jako važnim. No, imam zamjerku na sporost Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, naprosto smo predugo čekali da dobijemo novac – rekao je Ivica Gredelj, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Lepoglave, koji uspješno provodi projekt unapređivanja poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Sjeverozapad.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU