Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Bespovratnim sredstvima kupili traktor i frezu

Objavljeno:
Fotografija članka: Bespovratnim sredstvima kupili traktor i frezu

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Davora Flajšmana u Črešnjevu bavi se plasteničkom i proizvodnjom cvijeća i povrća na otvorenom, a bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, koja su ovom uzornom OPG-u dodijeljena na 1. natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3. – Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kupili su poljoprivrednu mehanizaciju – traktor i frezu, koju će koristiti u proizvodnji povrća i cvijeća na otvorenom.

-Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovali smo 2006. godine, iako smo se iz hobija i ranije bavili uzgojem cvijeća. Hobi je prerastao u posao, uzgajali smo cvijeće koje smo uglavnom prodavali na sajmovima. U to smo vrijeme imali tek dva plastenika od 80 i 180 četvornih metara. S vremenom smo širili površine pod plastenicima, pa smo 2009. godine kupili još dva plastenika od po 180 kvadrata. Povećavali smo i proizvodnju, tako da danas uzgajamo oko četrdeset vrsta cvijeća, od proljetnica i balkonskog cvijeća do krizantema. Kako je prodaja na sajmovima zbog visokih najamnina bila slabo isplativa, odlučili smo se za veleprodaju cvijeća, uglavnom na području Dalmacije. No, došla je gospodarska kriza, kupci su nam ostajali dužni, pa smo se odlučili na prodaju bez posrednika – prodaju na kućnom pragu i na tržnici. Sada cvijeće prodajemo na tržnici u Šibeniku – rekao je Davor Flajšman, nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje kontinuirano ulaže u razvoj proizvodnje.

Sve površine navodnjavaju

Cvijeće, ali i povrtne kulture – rajčicu, papriku, krastavce, OPG Flajšman uzgaja u plastenicima, na ukupno 1.500 četvornih metara, a sve površine – navodnjavaju.

– Poljoprivreda, a pogotovo uzgoj cvijeća, uz svakodnevni rad zahtijeva stalna i velika ulaganja. U poslu mi pomaže supruga, a dok prodajem cvijeće u Šibeniku uskaču i roditelji. Ovaj posao traži velika odricanja, a svi žele što jeftinije svijeće. Kada sve poplatimo ostaje nam tek za normalnu plaću. Svakodnevno smo suočeni s puno problema. Ovdje još nemamo riješenu kanalizaciju i odvodnju, pa nakon svake kiše doslovce plivamo. Plavi dizel sam na primjer, lani zatražio u svibnju, a dobili smo ga u studenom, kada radova na polju nema. Zbog nesređenih zemljišnih knjiga teško dolazimo i do poljoprivrednih površina za najam. Puno je takvih problema koji ljude odvraćaju od bavljenja poljoprivredom – istaknuo je nositelj ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Pohvala radu LAG-a

No, unatoč svemu nisu odustali od novih ulaganja, pa je ovaj OPG projektni prijedlog za unapređivanje proizvodnje prijavio na natječaj LAG-a Sjeverozapad za provedbu Tipa operacije 6.3.

– Čim smo lani u studenom saznali da smo prošli na natječaju LAG-a, posudili smo novac i kupili traktor i frezu. Na tržištu je bila dobra ponuda traktora, no mi smo trebali traktor od 85 KS, kojih nije bilo na prodaju, pa smo ga napokon uspjeli kupiti u Slavonskom Brodu, dok smo novu frezu kupili puno lakše. Uz ova, bespovratna sredstva, uložili smo i oko 100 tisuća kuna u novi plastenik od 400 četvornih metara. Time smo za sada završili s planiranim ulaganjima. Ovih 5 hektara na kojim sada radimo nam je sasvim dovoljno za proizvodnju povrća – naglasio je Davor Flajšman, koji je pohvalio rad Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, od kojeg je, u svakoj fazi provedbe natječaja za Tip operacije 6.3., imao stručnu i pravovremenu podršku.

 

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU