Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 64%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Bednja će dobiti novu vizuru

Objavljeno:


Damir Poljak, načelnik Općine Bednja

 

Općina Bednja, kraj izuzetne krajobrazne ljepote i vrijedne kulturno – povijesne baštine, suočena je s nizom problema, ponajprije s višegodišnjom depopulacijom i slabo razvijenom infrastrukturom. No, zahvaljujući sredstvima iz nacionalnih i fondova Europske unije u Bednji je pokrenut niz projekata koji će biti katalizator ruralnog razvoja na području Općine Bednja.

– Probleme s kojima je suočena Općina Bednja možemo podijeliti u tri osnovne kategorije. Prva je svakako infrastruktura, koja je ovdje nažalost, izrazito loša. Osim pogona Drvodjelca, na području općine nemamo ni jednu tvornicu. Pogon Varteksa zatvoren je još 2014. godine, njegova procijenjena vrijednost je 4,5 milijuna kuna, a svakodnevno propada. To je svakako jedan od najvećih problema u Bednji.

Druga vrsta problema je kontinuirana depopulacija i stalna migracija stanovništva s cijelog područja naše općine. Podaci su poražavajući. Primjerice, 1968. godine je prosječna starosna dob na području Općine Bednja bila 23 godine, dok ove godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ona iznosi 42,8 godina. Indeks starosti popeo se s 22 na 115, tako da su od 3.992 stanovnika, koliko smo imali prema zadnjem popisu stanovništva, njih 2.172 starija od 60 godina. Osim toga, na 75,58 četvornih kilometara, kolika je ukupna površina Općine Bednja, stanovništvo je raštrkano i dijelom živi na brdskom području, što je još jedan problem koji iziskuje povećana ulaganja u izgradnju i održavanje infrastrukture.

Stoga imamo i veliki problem s cestovnom infrastrukturom. Imamo više od 150 kilometara cesta koje nisu primjereno uređene, pa me veseli da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo ovaj problem i ove godine Općini dodijelilo više od pola milijuna kuna, zahvaljujući kojima smo krenuli u asfaltiranje dionica na kojima smo ranijih godina trošili najviše sredstava kako bismo sanirali posljedice vododerina i klizišta. U svibnju ove godine, kada sam nastupio na mjesto načelnika Općine Bednja, zatečeni dug je bio 2,8 milijuna kuna, a zabilježen je pad poreznih prihoda od 2008. do 2016. godine veći od 8,5 milijuna kuna. Da je taj, nažalost, izgubljeni novac mogao biti uložen u infrastrukturu, dio naših infrastrukturnih problema bi već bio riješen.

Nažalost, Bednja ima i posebnu mikroklimu, pa smo zapravo svake godine pogođeni nekom nepogodom, od mrazeva, tuča i suša, do obilnih kiša koje su uzrokovale poplave i klizišta. Samo ove godine procijenjena šteta od elementarnih nepogoda iznosila je oko 18 milijuna kuna – istaknuo je Damir Poljak, načelnik Općine Bednja.

Bednja dobiva dječji vrtić i kulturni centar

No, u raznim fazama realizacije je nekoliko velikih projekata koji će unaprijediti društvenu infrastrukturu. O kojim je projektima riječ?

– Niz problema koje nastojimo riješiti vezan je i uz loše stanje društvene infrastrukture. Općinska zgrada je u derutnom stanju, kao i kino dvorana. Nju smo već prijavili na natječaj za strukturne fondove, kako bismo ju rekonstruirali i uredili kao kulturni centar. Obzirom na broj bodova, projekt kulturnog centra bi trebao dobiti potrebna sredstva, no problem općinske zgrade, koja vapi barem za energetskom obnovom, ne možemo riješiti na taj način. Prizemlje zgrade dano je ranije na korištenje Poljoprivrednoj zadruzi, dakle, u tom se prostoru odvija proizvodna djelatnost, pa ovaj projekt ne možemo prijaviti na strukturne fondove.

No, odlična je vijest da će nam sigurno proći projekt uređenja dječjeg vrtića. Tijekom studenog očekujemo rješenje te raspisivanje natječaja, kako bismo do proljeća riješili svu potrebnu dokumentaciju i krenuti u rekonstrukciju zgrade stare škole u kojoj ćemo urediti dječji vrtić. Imamo intenzivnu komunikaciju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak vezanu uz privlačenje investitora, te s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, budući iza nove škole planiramo urediti novu ulicu s POS naseljem.

U suradnji s Ministarstvom branitelja i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku planiramo u tom naselju izgraditi stanove i za naše branitelje, ali i za ljude slabog socijalnog statusa koji sami ne mogu živjeti po ovim našim bregima. Kako imamo niz upita ljudi iz cijele Hrvatske koji bi se željeli doseliti u Bednju, izgradnjom ovih stanova ponudili bi im primjereni stambeni prostor. Vjerujem da će katalizator intenzivnijeg razvoja biti i najavljena brza cesta koja bi Varaždin, preko Lepoglave i Bednje, povezala s Krapinom.

Općina planira i nekoliko projekata vezanih uz uređenje općinskog središta. U kojoj su fazi ti projekti?  

– Odličnu suradnju primjerice, imamo i s Ministarstvom branitelja, koje nam je ove godine dodijelilo 80 tisuća kuna za najbolje idejno arhitektonsko – likovno rješenje za spomen park branitelja, koji ćemo urediti slijedeće godine ispred doma zdravlja. S novom ulicom i ovim parkom Bednja će dobiti novu, ljepšu vizuru. Planiramo urediti i trg na Bednji, kao cjelovitu i vrijednu povijesnu jezgru, a u Trakošćanu, zajedno s Dvorom Trakošćan, Hotelom Trakošćan, Varaždinskom županijom i nadležnim ministarstvima pripremamo veliki projekt koji bi bio financiran iz kohezijskih fondova, kako bismo primjereno uredili okoliš – parkirališta, kružne tokove i zelene površine u Trakošćanu, ali i samo jezero.

Vrijednu baštinu valja sačuvati i valorizirati

Na području Općine niz je vrijednih povijesnih spomenika. Može li ta vrijedna baština postati snažniji zamašnjak razvoja?

– Bednja ima dugu povijest i bogatu kulturnu baštinu, s kojom se naravno ponosimo, mnoštvo vrijednih povijesnih zdanja koje moramo zaštititi i očuvati, ali i razvijati te valorizirati na bolji način od dosadašnjeg. Želimo da Bednja i Trakošćan budu, kao cjelina, atraktivna točka na turističkoj karti Europe i svijeta.

Želio bih posebno istaknuti dobru suradnju sa sve tri župe na području naše općine, kojima je potrebnu ozbiljna pomoć u održavanju vrijednih sakralnih objekata. No, uz turizam, poljoprivreda je sigurno najvažniji razvojni potencijal Općine Bednja, posebice ekološka proizvodnja hrane, za koju imamo doista sve uvjete. Imamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se dobro razvijaju, no vjerujem da će u buduće njihov broj biti veći, a njihova proizvodnja raznolikija.

Ulaganje u mlade ključ je održivog razvoja

Tijekom ove godine Općina je organizirala nekoliko novih kulturnih manifestacija, kojima je obogaćen društveni život u ovom kraju? 

– Ove godine smo organizirali glazbene večeri u Trakošćanu tijekom srpnja i kolovoza, zatim književne večeri te likovnu koloniju u čijem su radu sudjelovala 22 likovna umjetnika, slikara i kipara iz cijele Hrvatske. Ovi eminentni umjetnici svoje su radove ostavili Općini, na čemu im još jedan put zahvaljujem. Organizirali smo za Veliku Gospu i Bednjansko prošćenje, na kojem se okupio velik broj naših mještana koji su se zabavljali i uživali sve do kasnih večernjih sati. I ove smo godine uspješno organizirali Etno festival u Cvetlinu, koji će biti i partner u međunarodnom projektu očuvanja tradicionalnih kulturnih događanja, zajedno s partnerima iz Bosne i Hercegovine te Slovenije. Imali smo i izložbu ratnih fotografija našeg novinara Mladena Genca, kino na otvorenom, koncert Kavalira.

U osnivanju je i udruga mladih, koja će sigurno potaknuti nova događanja koja su posebno atraktivna mladim ljudima, a prijavili smo i nekoliko projekata naših kulturno – umjetničkih društava na natječaje Ministarstva kulture. Ulaganje u mlade  držim izuzetno važnim s obzirom na problem iseljavanja i depopulacije ovog prostora. Mi te ljude naprosto moramo zadržati i kod njih pobuditi snažniji osjećaj povezanosti s krajem iz kojeg su potekli. Tako smo obiteljima s novorođenčadi povećali naknadu s tisuću na dvije tisuće kuna, a posebno sam ponosan da ćemo ove godine povećati i stipendije za studente s područja naše općine, za što smo osigurali 120 tisuća kuna.

Posebno bih želio istaknuti Zavičajni klub Bednjančana iz Zagreba, koji ulaže velike napore da nam pomogne u realizaciji određenih gospodarskih projekata. Klub je primjerice, angažirao stručnjaka koji se bavi razvojem gospodarstva kroz takozvani «gospodarske inkubatore na kotačima». S tim ćemo projektom krenuti krajem ove godine, kako bismo najprije identificirali ljudske i materijalne potencijale, a zatim poticali i pratili razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u ovom kraju – naglasio je načelnik Općine Bednja.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU