Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 3℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

Za 7 projekata više od 650 tisuća kuna

Objavljeno:
Fotografija članka: Za 7 projekata više od 650 tisuća kuna

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad će na natječaju za Tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, velikim poljoprivrednim proizvođačima na svom području dodijeliti više od 650 tisuća kuna bespovratnih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

-Nakon raspisanog natječaja za male poljoprivredne proizvođače, na kojem smo financirali 22 projekta ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad je raspisala i natječaj za velike poljoprivrednike, na kojem će financirati 7 projekata. Zadovoljni smo brojem pristiglih prijava i sa sigurnošću mogu reći da će LAG Sjeverozapad uspješno podijeliti sav europski novac iz Programa za ruralni razvoj koji nam je bio na raspolaganju. Evaluacija pristiglih projekata je pri samom kraju pa poljoprivrednici koji su svoje projekte prijavili na ovaj LAG natječaj odluke o odabiru projekta mogu očekivati krajem lipnja – istaknuo je dipl. ing. Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.
Ovaj je natječaj LAG-a Sjeverozapad iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjen je velikim poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika s područja ovoga LAG-a, čija je ekonomska vrijednost veća od 8.000 eura, a prijavitelji mogu ostvariti potporu od 5.000 do 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, uz intenzitet potpore do 50 posto prihvatljivih troškova projekta.

 

Novac za veću učinkovitost i povećanje konkurentnosti

Bespovratna sredstva korisnicima će biti dodijeljena za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, koja uključuje i zaštitu okoliša te prilagodbu klimatskim promjenama, te kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i poboljšala kvaliteta poljoprivredne proizvodnje na području Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.
-Interes prijavitelja je i za ovaj natječaj LAG-a bio vrlo dobar, tako da ćemo moći za financiranje odabrati doista vrlo kvalitetne projekte. Najveći dio prijavljenih projekata odnosi se na modernizaciju poljoprivredne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, posebice na kupnju nove poljoprivredne mehanizacije te na ulaganja u novu infrastrukturu vezanu uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kakva su primjerice, ulaganje u nove skladišne prostore za poljoprivredne proizvode. Nažalost, zbog situacije vezane uz epidemiju COVID-19 virusa, dinamika provedbe natječaja je bila usporena posljednja dva mjeseca, tako da ćemo cijeli proces okončati do kraja lipnja – rekao je Emil Tkalec, LEADER menadžer LAG-a Sjeverozapad.

U ruralni razvoj LAG je uložio više od 7 milijuna kuna

Kriteriji za dodjelu sredstava na ovom natječaju bili su slični onima na nacionalnoj razini za provedbu ovoga tipa operacija, no, za razliku od natječaja za Tip operacije 6.3., ovaj je natječaj namijenjen isključivo za razvoj poljoprivredne proizvodnje, pri čemu su posebno valorizirani mladi poljoprivredni proizvođači te oni koji proizvode zaštićene poljoprivredne proizvode i proizvode s oznakom izvornosti.
-Naš LAG je na svom području u poljoprivredu i ruralni razvoj uložio više od 7 milijuna kuna i to samo u posljednje dvije godine. Ovim ulaganjima smo pomogli i podržali poljoprivrednu proizvodnju na našem području, čime je povećana i konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, ali i unaprijeđena temeljna usluga na ruralnom području. I po ovim ostvarenim rezultatima naš je LAG jedan od najboljih i najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj – naglasio je predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU