Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 2℃
Tlak zraka: ∼ 1012hPa
Relativna vlažnost: ∼ 80%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Ljudi i običaji

Varaždinac Gruber bio je prvi učitelj pčelarstva

Objavljeno:
Fotografija članka: Varaždinac Gruber bio je prvi učitelj pčelarstva

Proizvodnja i prodaja meda bila je jedna od najunosnijih gospodarskih djelatnosti u srednjovjekovnom Varaždinu, pa je gotovo svaka kuća nastojala proizvesti med u vlastitim pčelinjacima. Medom se sve sladilo, medom se trgovalo, no malo je poznato da je prvi učitelj pčelarstva u našoj zemlji bio Varaždinac – Antun Gruber.

Boris Ratković u knjizi Varaždin – Putovanje u prošlost, navodi kako su pčelinjaci, odnosno u varaždinskom kajkavskom govoru – čmelinjaki, koji su nekada nazivani i vulnjaci, bili postavljeni iza vrtova varaždinskih kuća te u gradskim predgrađima, na rubovima šuma u kojima je rasla akacija i bazga.

Bili su uglavnom izrađeni od pletene slame, iako se gdjegod i dalje rabio šuplji panj. Svoje su pčelinjake imali i varaždinski plemići, pa se tako spominje ban Franjo Nadasdy, u čijem je posjedu bilo 80 košnica, dok ih je grof Ladislav Erdödy imao čak stotinu.

A da je proizvodnja meda bila unosan posao govori i prvi zapis o pčelarstvu u Varaždinu, iz 1587. godine, u kojem se navodi kako su Kristofor Palffy i njegov sin Juraj, oteli pčele i med gradskim kmetovima u Žabniku.

O gospodarskom značaju proizvodnje meda svjedoči i patent o pčelarstvu koji je 1775. godine donijela carica Marija Terezija. Tim je zakonskim propisom u cijeloj Habsburškoj monarhiji dozvoljeno držanje neograničenog broja košnica, a pčelari su patentom bili oslobođeni svih nameta i poreza, pa čak i vojne obveze.

Diljem Monarhije počinju se osnivati pčelarske škole. Prvi učitelj pčelarstva u Habsburškoj monarhiji bio je Anton Janša, kraljičin miljenik, a već 1770. godine, prema Caričinom naputku, Kraljevsko vijeće za Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju na dužnost učitelja pčelarstva imenovalo je Varaždinca – Antuna Grubera, koji je dužnost obnašao u Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Križevačkoj županiji.

Kako je proizvodnja meda presezala potrebe grada, varaždinski trgovci njime su trgovali po Štajerskoj i Koruškoj, pa i dalje, sve do Italije, Austrije i Ugarske.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU