Anketa

Vodite li Evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ako da na koji način?

  • Vodim putem obrazaca na papiru (33%, 2 glasova)
  • Vodim u tablicama na računalu (17%, 1 glasova)
  • Vodim putem specijalizirane aplikacije (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, ali bih trebao (17%, 1 glasova)
  • Ne vodim evidenciju, jer nisam obavezan (17%, 1 glasova)

Ukupno glasova: 6
Arhiva anketa

Loading ... Loading ...

Video

Agro prognoza

VrijemeTrenutno u Lepoglavi
Temperatura zraka: ∼ 4℃
Tlak zraka: ∼ 1013hPa
Relativna vlažnost: ∼ 62%
Naoblaka: Bez naoblake
Više na Klima.hr

Vijest

U Ivancu održan partnerski odbor na temu – Turizam i gospodarstvo

Objavljeno:
Fotografija članka: U Ivancu održan partnerski odbor na temu – Turizam i gospodarstvo

– Vizija je svakako najvažniji dio svake strategije dugoročnog razvoja, a pritom je važno prepoznati vlastiti potencijal te svoje slabosti pretvoriti u razvojnu prednost. Upravo zahvaljujući takvoj viziji dugoročnog razvoja regija Vulkanland je od nerazvijenog kraja u samo dvadesetak godina postala jedna od najinovativnijih regija u Republici Austriji – istaknuo je na sjednici partnerskog odbora posvećenog razvoju turizma i gospodarstva mag. Michael Fend, menadžer u Razvojnoj agenciji Vulkanland.

 

 

Na sjednici koja je održana u utorak, 19. siječnja, u Srednjoj školi u Ivancu, on je predstavio razvojni model ove austrijske regije koja je s uspjehom realizirala više od stotinu europskih projekata.

– U našoj viziji zacrtali smo kako želimo ostvariti dugoročno održivi razvoj temeljen na našem najvrednijem resursu – čistom i zdravom okolišu, kako bi ljudima koji žive na tom području omogućili zdrav i kvalitetan život. Naša je vizija uključila i razvoj kvalitetnih međuljudskih i međususjedskih odnosa. Iz nekada slabo razvijene regije u južnoj Štajerskoj, na samoj granici, uspjeli smo ostvariti razvoj koji našim žiteljima već godinama omogućuje kvalitetan život u rodnom kraju – naglasio je Michael Fend, koji je tom prigodom predstavio niz primjera dobre prakse u održivom regionalnom razvoju. Pritom je posebno istaknuta važnost povezivanja poljoprivrednih proizvođača te lokalnih obrtnika i poduzetnika te stvaranje i promociju regionalnih brendova.

 

 

– Naši su vinari primjerice, vrlo brzo uvidjeli da im prava konkurencija nisu lokalni proizvođači vina, nego vinari iz Čilea ili Južnoafričke Republike. Stoga su se udružili i svoja vina na tržište plasiraju pod regionalnim brendom – Vulkanland. Udružili su se i naši proizvođači pšenice, koji su se povezali s lokalnim mlinarima i pekarima, jer su shvatili da će kupci radije kupovati kruh pripremljen od domaće pšenice s kontroliranim porijeklom, pa bio on i nešto skuplji od onog ispečenog od primjerice, ukrajinskog brašna. Povezali su se i naši svinjogojci, koji su također svoje proizvode ponudili pod regionalnom markom. Ljudi su u pravilu skloni kupiti proizvode s kontroliranim porijeklom, svjesni kako na taj način pomažu i razvoj svoga kraja. Mislim kako je takav model primjenjiv i na području LAG-a Sjeverozapad, kraju koji je vrlo sličan našoj regiji – poručio je Michael Fend na sjednici partnerskog odbora u Ivancu.
O važnosti razvojne strategije govorio je i predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić.
– Isključivo o nama samima ovisi hoćemo li prepoznati i iskoristiti naše potencijale, koje moramo ugraditi u razvojnu strategiju ovog kraja. Primjeri dobre prakse LAG-a Vulkanland pokazuju kako je moguće ostvariti dugoročni održivi razvoj te osigurati kvalitetan život u ruralnom prostoru – rekao je Marijan Škvarić.

 

 

Na sjednici partnerskog odbora u Ivancu gospodarsku strukturu u Varaždinskoj županiji predstavila je Josipa Petrović Zozoli, ovlaštena investicijska projektantica pri HDIP-u, dok je o turističkim potencijalima na području LAG-a Sjeverozapad govorila Maja Lehman, voditeljica Sektora za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mrežiTwitaj s prijateljima na mrežiPodijeli s poslovnjacimaDodaj + na mrežiPošalji na email

Korisne poveznice

Web stranica Ministarstva poljoprivrede Republika Hrvatska Web stranica agencije za plaćanja u poljoprovredi, ratarstvu i ruralnom razvoju Web stranice Ruralnog razvoja Web stranice Hrvatske mreže za ruralni razvoj Web stranice Savjetodavne službe Web stranice Strukturnih i investicijskih fondova EU